Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet våren 2018

Summering
 • På denna sida finner du förklaringar med text och bilder till alla 160 uppgifter på det senaste högskoleprovet och videoförklaringar till samtliga 80 kvantitativa uppgifter.
 • Fyll i dina svar i Högskoleprovtränaren och få rättning på rättningssidan.
 • Slå upp förklaringar till samtliga uppgifter på vårens högskoleprov 2018 som VIP-medlem med hjälp av nedanstående listor.

Hämta ditt resultat på högskoleprovet

Vi har en egen sida om resultatet på högskoleprovet här men kort och gott finns det tre huvudsakliga sätt att hämta ditt högskoleprovsresultat.

 1. Om du har ett svenskt personnummer kan du logga in på hogskoleprov.nu. Det är samma sida och inloggningsuppgifter som när du anmälde dig till högskoleprovet. Här kan du även se ditt inscannade svarshäfte.
 2. Umeå universitet har en ytterligare resultatssida som fungerar oavsett om du har eller saknar svenskt personnummer, om du skrev högskoleprovet i utlandet eller har skyddad identitet. Då kan du hämta ditt resultat på denna sida. Om du saknar ett svenskt personnummer behöver du ha ditt sexsiffriga svarshäftesnummer för att kunna se resultatet.
 3. Via antagningssidan antagning.se kan du via sidan "meriter" i ditt konto se ditt resultat när du gör anmälan till en kurs eller ett program samt om du har en pågående anmälan som behandlas.

Här kommer direktlänk till de tre resultatsidorna för högskoleprovet.

Hogskoleprov.nu Antagning.se HPresultat

Normering av vårens högskoleprov 2018

Vi har en helt egen sida om normeringen av vårens högskoleprov 2018. Du finner den här och via knappen nedan. På den sidan finner du även direktlänkar till normeringstabellerna. Du kan också omvandla dina poäng till normerat resultat med vårens normeringstabeller i Normeringskalkylatorn.

Allt om normeringen av vårens högskoleprov 2018 Normeringskalkylatorn

Såhär gör du för att rätta och få förklaringar inklusive video

1. Ta fram dina valda svar

Det bästa är om du har din orangea lapp eller de inscannade svarshäftena från hogskoleprov.nu att utgå ifrån.

Du kan dock rätta provet även om du inte har skrivit ner svaren genom att försöka komma ihåg hur du resonerade/vad du svarade. Det gör du genom att gå igenom provet och inte fokusera så mycket på frågorna och texterna först utan istället "bara" tittar på svarsalternativen och försöka komma ihåg vad du svarade. Skriv ner alla dina svar på hela provet enligt detta och gå sedan igenom provet igen med facit.

Ett annat alternativ är att faktiskt skriva provet igen fast hemma. Sätt dig alltså några timmar och försök lösa alla uppgifter igen. Rätta sedan.

2. Lokalisera dina versioner av provpassen

För att förhindra fusk har man gjort flera versioner av varje provpass. Den bästa metoden för att ta reda på vilka versioner du skrev och få rätt facit är att ta fram din version via Studera.nu. UHR hade stora strul med detta på grund av fel hos tryckeriet (läs mer här) vilket medförde att många provlokaler visade fel version. UHR stängde därmed ner funktionen tillfälligt men nu är den åter tillgänglig på denna sida. Följ instruktionerna på sidan för att hämta din version.

Mer om strulet som var

Strulet som uppstod var att det finns totalt 7 olika provpassversioner. Dessa hade UHR tänkt kombinera till 5 olika prov och facit. Därför fanns 5 versioner av facit.

På grund av strulet hos tryckeriet blev det istället att samtliga 8 möjliga kombinationer av prov och facit förekom på provet. Om du skrev något av de 3 som inte var planerade fick du alltså sämre resultat när du rättade, med någon av de 5 tänkta versionerna, än du egentligen skrev. Det kommer dock att bli rätt när resultaten kommer 28 maj då man efter insamling av provpass och svarshäften utan problem kan se vilken version just du skrev och eftersom sidan för att hämta versionerna nu verkar stämma.

Rätta provpass för provpass

Denna alternativa metod för att hitta dina versioner är att testrätta provpass för provpass med samtliga versioner i Högskoleprovtränaren eller manuellt med nedanstående facit. Den version för respektive provpass som ger flest rätt är med största sannolikhet den version som du skrev.

Exempel
 1. Du rättar provpass 1 med både version 1 och version 2. Låt oss säga att du med version 1 får 4 rätt av 40 medan du med version 2 får 32 rätt av 40. Du skrev därmed version 2 av provpass 1.
 2. Alla skrev samma version av provpass 2 varmed du kan rätta provpass 2 och gå vidare till provpass 4.
 3. Rätta nu provpass 4 med både version 1 och version 2. Om du får fler rätt med version 1 än version 2 var det version 1 du skrev.
 4. Rätta nu slutligen provpass 5 med både version 1 och version 2. Observera att detta provpass hade minst antal "blandade" uppgifter då t.ex. de första 12 uppgifterna var samma för både version 1 och version 2. Rätta därför hela version 1 och version 2. Den version som ger dig flest antal rätta svar är med hög sannolikhet den version du skrev.
 5. Summera poängen från den bästa versionen av provpass 1 med den bästa versionen av provpass 4. Detta blir din totala kvantitativa poäng.
 6. Summera poängen från den bästa versionen av provpass 2 med den bästa versionen av provpass 5. Detta blir din totala verbala poäng.
 7. Analysera nu dina poäng med Normeringskalkylatorn för att översätta ditt antal rätta svar till din normerade slutpoäng.

Testa med enstaka uppgifter

Ett ytterligare sätt är att ta fram ditt kontrollpapper och samtliga versioner av provpasset du vill rätta. Lokalisera en eller flera uppgifter som du är helt säker på att du har besvarat korrekt. Jämför provpassets svarsalternativ med vad du skrev på kontrollpappret. Stryk den version som inte stämmer för dig.

Varför flera versioner?

De senaste högskoleproven har ett eller flera provpass förekommit i olika versioner och på vårens högskoleprov 2018 var det också två uppgifter med annan ordning på svarsalternativen. Detta var kanske ett misstag då det sedan stod fel i facit. Facit korrigerades av UHR efter vår kontakt med dem. Läs mer här. Olika provdeltagare har därmed skrivit ett eller flera provpass med uppgifter och svarsalternativ i annan ordning. Det har därmed också krävt att facit finns i flera versioner.

3. Rätta dina uppgifter

Börja med att logga in som gratismedlem eller VIP-medlem så att du får åtkomst till alla delar.

Rätta automatiskt

Gå till Högskoleprovtränaren och välj det provpass och den version som du vill rätta. Fyll i dina svar från kontrollpappret i det digitala svarshäftet. Högskoleprovtränaren rättar åt dig, beräknar ditt normerade resultat utifrån normeringstabellerna för vårens prov 2018, sparar din historik och ger dig statistik och om du är VIP-medlem även förklaringar till uppgifterna.

Rätta med Högskoleprovtränaren

Rätta själv

Du kan också manuellt gå igenom ditt kontrollpapper med nedanstående facit och öppna den förklaring du vill. 

Här fann du efter provet gratis förklaringar till samtliga uppgifter inklusive videogenomgångar till alla kvantitativa uppgifter. Nu krävs VIP-medlemskap för dessa men vi bjuder alltid på förklaringarna, inklusive videogenomgångar, till det senaste provet. Följ oss gärna på YouTube för att inte missa någon kommande videouppladdning.

= Uppgift som utöver förklaring med text och bild även har videoförklaring.

Provpass 1 Kvantitativ del (2 versioner)

Provpass 2 Verbal del (1 version)

Provpass 3 Utprövningspass

Detta provpass räknas inte med i ditt resultat. Läs mer om utprövningspasset här.

Provpass 4 Kvantitativ del (2 versioner)

Provpass 5 Verbal del (2 versioner)

4. Analysera ditt antal rätta svar med Normeringskalkylatorn

Du kan både som VIP-medlem och gratismedlem använda poängen från ditt kontrollpapper och räkna fram ditt högskoleprovsresultat med hjälp av vår Normeringskalkylator. I Normeringskalkylatorn fyller du i ditt antal rätta svar på verbala respektive kvantitativa delarna och väljer vilka högskoleprovs normeringstabeller du vill använda för din analys. Eftersom normeringen av vårens högskoleprov 2018 nu finns tillgänglig bör du endast använda den. Du får därefter diagram och tabeller på vad dina poäng motsvarar för verbal normering, kvantitativ normering och total normering.

På vår sida om normeringen av vårens högskoleprov 2018 kan du ladda hem normeringstabellerna, läsa mer om hur normeringen går till, varför den finns och vilka faktorer som kan påverka vårens normering.

Analysera med Normeringskalkylatorn

Öva gratis med Högskoleprovtränaren

Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med de gamla högskoleproven från våren år 2000 till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar så sköter Högskoleprovtränaren resten. Alla versioner av vårens högskoleprov 2018 finns också tillgängliga där.

Vill bara säga tack så otroligt mycket för denna grymma tjänst. Idag när facit kom ut kunde jag knappt tro mina ögon. Tidigare har jag pluggat på gamla högskoleprov och med hjälp av bok men utan några särskilda resultat. Maximalt höjt mig kanske 1-2 poäng från gång till gång. När antagningen kom ut i somras och jag än en gång inte kom in så fick jag höra om HP guiden och bestämde mig för att testa. Denna gång gick jag in på provet och kände mig lugn och säker på hur jag skulle göra och kände att jag faktiskt hade verktygen och kunde lösa uppgifter , vilket var en vinst i sig - och vilka resultat det gav - Har enligt normeringskalkylatorn lyckats höja mig med 0,4 normerade poäng! Något jag aldrig trodde var möjligt. Nu har jag möjligheten att uppfylla min dröm och det hade aldrig gått utan er! Tack från djupet av mitt hjärta!

Julia Warnerman
Höjde sig från 0.4 normerade poäng, nu väntar juristprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KLÄRVOAJANS
fjärrskådning, synskhet
Har varit VIP-medlem hos er i en månad nu. Jag tycker att sidan är otroligt bra! Pedagogisk, grundlig och med enorma mängder uppgifter att öva sig på.
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59