Summering
  • Har du en intygad funktionsnedsättning kan du få anpassade provförutsättningar.
  • Har du intygad dyslexi eller synskada kan du få skriva ett anpassat prov.
  • Som VIP-medlem på högskoleprovguiden får du den bästa hjälpen oavsett funktionsnedsättning.

Funktionsnedsättning

Som ett sätt att göra högskoleprovet så rättvist som möjligt ger Universitets- och högskolerådet (UHR) möjligheten för dig med vissa funktionsnedsättningar anpassade provförutsättningarna efter dina behov.

UHR uppmanar därför dig som känner att du har ett behov av anpassning att kontakta det universitet eller den högskola som du ska skriva provet hos senast sista anmälningsdagen. Du måste också ha skickat in alla nödvändiga intyg innan sista anmälningsdagen.

Dessa anpassningar är inte baserade enbart på dina egna önskemål utan de måste också kunna styrkas med något slags intyg, antingen från läkare, syncentral (i fall av synskada), legitimerad logoped (i fall av dyslexi) eller annan godkänd intygsgivare.

Vår rekommendation är att ordna intyg och kontakta platsen du anmält eller tänker anmäla att du ska skriva provet på så snart som möjligt och skicka in intygen i god tid innan sista anmälningsdag så att eventuella misstag hinner upptäckas i god tid vilket gör det möjligt att vid behov hinna komplettera.

Utöver möjligheten att anpassa provförutsättningarna har du som antingen är dyslektiker, svagt synskadad eller gravt synskadad rätt att skriva ett anpassat prov. På vilka sätt dessa prov är anpassade går vi igenom var för sig i kommande delar.

Coachteamet på Högskoleprovguiden Coacherna på Högskoleprovguiden
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Feedback eller frågor?
Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
KONTINGENT
bidrag; andel; avdelning, grupp; manskapsstyrka