Summering
  • Dyslektiker skriver ett anpassat prov med längre skrivtid och utan utprövningsdel.
  • Du ska e-posta dina intyg till högskolan/universitetet som du anmält att du ska skriva provet vid senast sista anmälningsdagen.
  • VIP-utbildningen är det effektivaste sättet att förbereda dig inför högskoleprovet även om du har dyslexi.

Dyslexi

När du skriver högskoleprovet med dyslexi skriver du ett anpassat prov. Vi går här igenom vad som skiljer det anpassade provet från det ordinarie samt hur du med dyslexi ser till att du får skriva det anpassade provet.

Det anpassade provet

Det finns vissa skillnader mellan det anpassade och det ordinarie högskoleprovet. Du som skriver det anpassade provet kommer att ha 80 minuter på dig per provpass i stället för 55 minuter som är tiden för ordinarie provskrivare. Det handlar således om en förlängd skrivtid på 25 minuter per provpass.

Dessutom behöver de som skriver det anpassade provet inte göra det så kallade utprövningspasset som ordinarie provskrivare gör. Detta innebär att det anpassade provet endast innehåller fyra provpass under provdagen där inget pass är utprövningsdel. Alla fyra delar kommer därmed att räknas till det slutgiltiga resultatet.

Kom dock ihåg att det är exakt samma frågor och innehåll som det ordinarie provet. Det anpassade provet ställer alltså precis samma krav på förkunskaper som det ordinarie provet och de enda skillnaderna ligger i den förlängda skrivtiden samt antalet provpass. Se nedan för ett detaljerat schema över provdagen för dig som skrivet det anpassade provet.

Vem får skriva det anpassade provet vid dyslexi?

Det anpassade provet är tillgängligt för dig med ett intyg som styrker din dyslexi. Detta intyg ska du sedan skickas in till det universitet eller den högskola som du anmält att du ska skriva högskoleprovet vid. Vi går nu igenom allt steg för steg.

Hur får jag ett intyg om dyslexi?

Det finns två sätt att få ditt intyg på. Dels kan du göra en utredning hos en legitimerad logoped. Här kan du leta runt på egen hand och det finns legitimerade logopeder på de flesta större orter.

Du kan även få ett intyg från särskilda intygsgivare som är godkända av Universitets- och högskolerådet. Här finns en lista över dessa godkända intygsgivare.

Vad gör jag när jag har fått ett intyg om dyslexi?

När du väl har fått ett intyg som styrker att du har rätt att skriva det anpassade provet ska detta skickas in till det universitet eller den högskola som du anmält att du ska skriva högskoleprovet vid. Detta intyg ska vara hos högskolan eller universitetet där du ska skriva provet senast sista anmälningsdagen.

Det finns vissa krav på i vilket format ditt intyg ska vara i när du e-postar det.

  • Intyget ska vara i pdf-format
  • Alla sidor av intyget ska vara i samma fil (multipage-pdf)
  • Skanna alltid in intyget i färg

Om du ska skriva ett anpassat högskoleprov utomlands går det till lite annorlunda. Då mailar du intyget direkt till UHR i stället: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Behövs det göras en särskild anmälan?

Nej, du anmäler dig via Hogskoleprov.nu precis som vanligt. Efter anmälan måste du dock maila in ditt intyg och se till att lärosätet där du ska skriva provet har det senast sista anmälningsdagen.

Begär en bekräftelse på att ditt intyg har mottagits så att du kan vara säker på att det har kommit fram.

Schema för det anpassade provet vid dyslexi

Nedan följer provdagens schema för dig som skriver ett dyslektikeranpassat prov.

Schema för det anpassade provet
StarttidSluttidVad
08:45 09:20 Information till provdeltagare
09:20 10:40 Provpass 1
10:45 11:10 Rast
11:10 12:30 Provpass 2
12:35 13:40 Lunch
13:40 15:00 Provpass 3
15:05 15:20 Rast
15:20 16:40 Provpass 4
16:40 16:45 Information till provdeltagare

Vi ser alltså att det endast finns fyra provpass (1-4) och inget utprövningspass.

Den effektiva provtiden är dessutom 80 minuter per pass.

Coachteamet på Högskoleprovguiden Coacherna på Högskoleprovguiden
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Feedback eller frågor?
Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
BULDAN
grov väv av jute, lin eller hampa
Nästa prov

25/10 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
1/10 - 2020 kl 23:59