Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Högskoleprovet för dig med dyslexi

Summering
  • Dyslektiker med godkänt intyg skriver ett anpassat prov med längre skrivtid och utan utprövningsdel.
  • För att få skriva det anpassade högskoleprovet behöver du ladda upp ditt intyg på anmälningssidan senast sista anmälningsdag.
  • VIP-utbildningen är det effektivaste sättet att förbereda dig inför högskoleprovet även om du har dyslexi.

Dyslexi

När du skriver högskoleprovet med dyslexi skriver du ett anpassat prov. Vi går här igenom vad som skiljer det anpassade provet från det ordinarie samt hur du med dyslexi ser till att du får skriva det anpassade provet.

Det anpassade provet

Det finns vissa skillnader mellan det anpassade och det ordinarie högskoleprovet. Du som skriver det anpassade provet kommer att ha 80 minuter på dig per provpass i stället för 55 minuter som är tiden för ordinarie provskrivare. Det handlar således om en förlängd skrivtid på 25 minuter per provpass.

Dessutom behöver de som skriver det anpassade provet inte göra det så kallade utprövningspasset som ordinarie provskrivare gör. Detta innebär att det anpassade provet endast innehåller fyra provpass under provdagen där inget pass är utprövningsdel. Alla fyra delar kommer därmed att räknas till det slutgiltiga resultatet.

Kom dock ihåg att det är exakt samma frågor och innehåll som det ordinarie provet. Det anpassade provet ställer alltså precis samma krav på förkunskaper som det ordinarie provet och de enda skillnaderna ligger i den förlängda skrivtiden samt antalet provpass. Se nedan för ett detaljerat schema över provdagen för dig som skrivet det anpassade provet.

Vem får skriva det anpassade provet vid dyslexi?

Det anpassade provet är tillgängligt för dig med ett intyg som styrker din dyslexi. Detta intyg ska du sedan ladda upp på anmälningssidan hogskoleprov.nu senast sista anmälningsdag. Vi går nu igenom allt steg för steg.

Hur får jag ett intyg om dyslexi?

Det finns två sätt att få ditt intyg på. Dels kan du göra en utredning hos en legitimerad logoped. Här kan du leta runt på egen hand och det finns legitimerade logopeder på de flesta större orter.

Du kan även få ett intyg från särskilda intygsgivare som är godkända av Universitets- och högskolerådet. Här finns en lista över dessa godkända intygsgivare.

Vad gör jag när jag har fått ett intyg om dyslexi?

När du väl har fått ett intyg som styrker att du har rätt att skriva det anpassade provet ska detta laddas upp på anmälningssidan hogskoleprov.nu med samma konto som du använt för att anmäla dig till högskoleprovet.

När du anmäler dyslexi på anmälningssidan får du information om det redan finns ett intyg registrerat på dig. Då behöver du inte ladda upp ett nytt intyg.

Om det inte finns ett intyg sedan tidigare måste du ladda upp ditt intyg senast sista anmälningsdag. Notera att du behöver ha en aktiv anmälan till högskoleprovet för att kunna ladda upp ett nytt intyg.

På hogskoleprov.nu kan du även logga in och se eventuella tidigare uppladdade och godkända intyg. Om du redan har ett godkänt intyg sedan tidigare behöver du alltså inte ladda upp intyget igen för varje nytt högskoleprov du ska skriva.

Det finns vissa krav på i vilket format ditt intyg ska vara i när du laddar upp det:

  • Intyget ska vara på svenska. Utländska intyg godkänns inte av UHR.
  • Intyget ska vara i pdf-format.
  • Alla sidor av intyget ska vara i samma fil (multipage-pdf).
  • Skanna alltid in intyget i original, alltså ej kopia av dokumentet, och i färg (om originalet är i färg).

Behövs det göras en särskild anmälan?

Nej, du anmäler dig via Hogskoleprov.nu som vanligt och i samband med din anmälan fyller du i att du har dyslexi på anmälningssidan. Efter anmälan måste du dock ladda upp ditt intyg senast sista anmälningsdag om du inte redan har ett godkänt intyg uppladdat inför tidigare högskoleprov.

Eftersom anmälan till högskoleprovet endast är öppen under en begränsad tid rekommenderar vi att du i god tid innan anmälan öppnar säkerställer att ditt intyg är redo så att allt är klart när anmälan till högskoleprovet är öppen.

Schema för det anpassade högskoleprovet vid dyslexi

Nedan följer provdagens schema för dig som skriver ett dyslektikeranpassat prov. Observera att det kan ske ändringar så dubbelkolla alltid aktuell tidsinformation som gäller för det högskoleprov som du är anmäld till.

Schema för det anpassade provet
StarttidSluttidVad
08:30 08:45 Legitimationskontroll mot deltagarförteckning och placering.
Inpasseringskontroller kan förekomma.
08:45 09:20 Introduktion
09:20 10:40 Provpass 1
10:40 10:50 Legitimationskontroll
10:50 11:05 Rast
Utpasseringskontroll kan förekomma.
11:05 11:10 Introduktion till provpass 2
11:10 12:30 Provpass 2
12:30 12:40 Legitimationskontroll
12:40 13:35 Lunch
Utpasseringskontroll kan förekomma.
13:35 13:40 Introduktion till provpass 3
13:40 15:00 Provpass 3
15:00 15:10 Legitimationskontroll
15:10 15:25 Rast
Utpasseringskontroll kan förekomma.
15:25 15:30 Introduktion till provpass 4
15:30 16:50 Provpass 4
16:50 17:00 Legitimationskontroll
17:00 17:20 Information till provdeltagare.
Utpasseringskontroll kan förekomma.

Vi ser alltså att det endast finns fyra provpass (1-4) och inget utprövningspass.

Den effektiva provtiden är dessutom 80 minuter per provpass.

Äntligen äntligen äntligen!!! RESULTATET ÄR HÄR!!! Gud jag har varit så ängslig inför den här dagen. Jag var helt uppe i min egna värld på gymmet när en kompis ringer typ 11:20 och säger att resultatet är ute. Panikartat loggar jag in och ser att jag har fått... 1.8! :D :D

Jag hatade verkligen den verbala delen då jag var så himla dålig på det. Hade inte alls ordkunskapen och jag tyckte LÄS var sjukt svårt. Jag gjorde en höjning på 8/20 rätt på ORD till 17/20 samt 12/20 på LÄS till 19/20. Jag gick igenom alla olika strategier för LÄS och testade alla metoder tills jag hittade sättet som passade mig bäst. För att bli bättre på ORD så la jag upp ett schema så att jag hann gå igenom alla 46 ordlistor på en vecka i ORDprogrammet.

Evelina Ernström
Höjde sig från 1.25 till 1.8 – nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
En otroligt bra sida där allt väsentligt material finns samlat. Lyckades med hjälp av er skriva 1,95 på höstens prov och blev också nyligen med hjälp av detta resultat antagen till Läkarprogrammet. Tusen tack för att ni finns!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59