Summering
  • Utbildningar i kriminologi har ökat kraftigt de senaste åren och lockar varje år betydligt fler än det finns utbildningsplatser.
  • Högskoleprovet är ett utmärkt sätt att öka dina chanser att bli antagen till en kriminologiutbildning eftersom du då är med och konkurrerar om en större andel av utbildningsplatserna.
  • Med HPGuidens VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar för att nå ett tillräckligt högt resultat för den kriminologiutbildning som du är intresserad av så snabbt som möjligt.

Ett flertal universitet och högskolor har relativt nyligen infört kandidatprogram i kriminologi och de hör till de utbildningar som växer snabbast i popularitet.

Vad gör en kriminolog? Som kriminolog studerar du orsaker och förklaringar till varför brott begås ur ett sociologiskt, psykologiskt och samhällsmässigt perspektiv.

Antagningsstatistik kriminolog

Tabellen nedan visar antagningsstatistik för urval 2 för utbildningar i kriminologi i Sverige på kandidatnivå för höstterminen 2020.

Antagningsstatistik kriminologiutbildningar
TerminUniversitet/HögskolaProgramAntal antagnaAntal reserverBetyg BIBetyg BIIHP-resultat
HT20 Stockholms universitet Kandidatprogram i kriminologi 30 1192 20.73 21.15 1.25
HT20 Lunds universitet Kandidatprogram i kriminologi 105 1201 20.42 19.74 1.20
HT20 Örebro universitet Kriminologiprogrammet 60 1073 20.16 19.95 1.15
HT20 Malmö universitet Kriminologiprogrammet 60 862 19.75 18.85 1.10
HT20 Högskolan i Gävle Kandidatprogram i utredningskriminologi 80 1128 20.00 19.70 1.10

Behörighetskrav kriminolog

För att bli behörig till ett kandidatprogram i kriminologi krävs generellt grundläggande behörighet, och ofta även:

  • Matematik 2
  • Samhällskunskap 1

Kontrollera alltid vad som gäller specifikt för den utbildning som du är intresserad av då antagningskraven kan variera något.

Kriminolog lön

Enligt framtid.se är medellönen för kriminologer 39 800 kr per månad.

Öka chansen att komma in på en kriminologutbildning

Om du vill komma in på en utbildning i kriminologi kan högskoleprovet vara en utmärkt möjlighet att förbättra dina chanser att bli antagen. Genom att skriva högskoleprovet är du med och konkurrerar om en större andel av platserna eftersom minst en tredjedel av alla platser ska tillsättas genom högskoleprovet.

På HPGuiden har vi hjälpt ett stort antal studenter att komma in på sina drömutbildningar genom högskoleprovet, kolla gärna bland våra referenser som inspiration på vad som är möjligt att uppnå med rätt förberedelser. Vi står redo att hjälpa också dig med allt du behöver för att nå ett tillräckligt högt resultat på högskoleprovet. Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade metoder och strategier för alla provdelar, mer än 18 000 uppgifter med detaljerade förklaringar och en komplett matematisk repetitionskurs som går igenom det som är viktigt att kunna för högskoleprovet så att du kan fokusera din tid på det som är relevant. Dessutom har du en personlig coach som skrivit 2.00 som gärna hjälper dig att lägga upp en plan för dina studier för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att investera i dina förberedelser. Skulle du köra fast på en specifik uppgift eller teorigenomgång finns vi tillgängliga alla dagar i veckan för att hjälpa dig vidare.

Denna sida uppdaterades senast 2020-10-02.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
NÄPSA
tillrättavisa, (be)straffa
Tid till vårens första prov

23/10 - 2022 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 16/8 kl. 8:00
Stänger senast 23/8 kl. 23:59