Fler än 249 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet 2024

Summering
  • Vårens högskoleprov 2024 hölls den 13 april och anmälningsperioden var 9–16 januari.
  • Höstens högskoleprov 2024 hålls den 20 oktober och anmälningsperioden är den 13–20 augusti.
  • Vi kommer att uppdatera denna sida löpande vid ändringar och med ytterligare information som framkommer framöver.
  • Som VIP-medlem kan du vara säker på att förbereda dig så effektivt som möjligt inför högskoleprovet.

Vårens högskoleprov 2024 hölls lördagen den 13 april. För mer information om vårens högskoleprov 2024 hänvisar vi till vår sida om vårens högskoleprov 2024.

Höstens högskoleprov 2024 hålls söndagen den 20 oktober. För mer information om höstens högskoleprov 2024 hänvisar vi till sidan höstens högskoleprov 2024.

Vi kommer att uppdatera denna sida när ytterligare information blir tillgänglig närmare respektive provtillfälle.

Viktiga datum för högskoleproven 2024
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2024 13 april 9-16 januari
Höstens högskoleprov 2024 20 oktober 13-20 augusti

Förändringar högskoleprovet 2024

Från och med höstens högskoleprov 2023 infördes in- och utpasseringskontroller för att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel. Provdeltagare kan bli kontrollerade med metalldetektor vid in- och utpassering av ordningsvakter förordnade av Polismyndigheten. Mer information om kontrollerna finner du via studera.nu.

En ny åldersgräns infördes från och med vårens högskoleprov 2022 och kommer att gälla framöver. Åldersgränsen är satt till 18 år. UHR meddelar att personer som är 18 år eller äldre alternativt fyller 18 år under det kalenderår som provet hålls kommer att kunna anmäla sig. Det görs även undantag för personer som börjat studera på gymnasiet innan de fyllt 16 år – dessa personer kommer att kunna anmäla sig till högskoleprovet första gången vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.

Från och med vårens högskoleprov 2023 höjde UHR anmälningsavgiften till 550 kr (tidigare kostade det 450 kr att anmäla sig till högskoleprovet). Nuvarande nivå väntas gälla även för högskoleproven 2024.

UHR har inte meddelat några begränsningar av högskoleproven 2024 till följd av coronapandemin. Alla som vill och uppfyller ålderskraven väntas därmed kunna anmäla sig och skriva provet.


Så anmäler du dig till högskoleprovet 2024

Anmälan till högskoleproven under 2024 väntas ske via hogskoleprov.nu som vanligt både till vårens och höstens högskoleprov.

Har du inte ett konto på hogskoleprov.nu sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat i någon annan mapp än inkorgen såsom skräppost, i papperskorgen eller någon annan mapp som "Kampanjer" eller liknande.

Läs mer om de specifika detaljerna för anmälan till respektive provomgång på sidorna Högskoleprovet våren 2024 respektive Högskoleleprovet hösten 2024.


Högskoleprovet på Facebook

UHR (som anordnar högskoleprovet) har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar klockan 9-16.


Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.


Förbered dig inför högskoleprovet 2024

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, problemlösning, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 230 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, 20 000+ uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att ta fram en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av all tid du har att investera i dina HP-förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Jag kom äntligen in på psykologprogrammet tack vare er fantastiska pepp och utbildning!!!!! Jag fick 1,65 senast och började på 0,9!! Så det enda jag kan säga är att ni är helt fantastiska och att man aldrig ska ge upp!!

Lina Nyberg
Höjde sig från 0.9 till 1.65 som VIP-medlem, nu väntar psykologprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

FAQ

Provdatumen för högskoleprovet 2024 är 13 april och 20 oktober.

Anmälan till vårens prov öppnade den 9 januari och stängde den 16 januari. Anmälan till höstens prov öppnar den 13 augusti och stänger den 20 augusti.

Anmälan till högskoleprovet kostar 550 kr.

Resultatet från vårens högskoleprov kom den 4 juni, alltså ungefär 7 veckor efter provdagen.

Det är ännu inte klart när resultatet från höstens prov kommer.

Ja. Personer som är 18 år eller äldre alternativt fyller 18 år under det kalenderår som provet hålls får skriva högskoleprovet. Ett undantag är personer som börjat studera på gymnasiet innan de fyllt 16 år. De får skriva högskoleprovet första gången vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.

Det bästa sättet att nå sitt målresultat är att plugga som VIP-medlem.

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
ATONI
slapphet i kroppsvävnad, förslappning
Höjde mig från 0.8 till 1.7-1.8. Verb(62) Kvant(69) Detta genom 5 månaders pluggande parallellt med heltids jobb. Bör tilläggas att jag hade 0.3 på verbala förra provet. Så är hyfsat nöjd:) Tack hpguiden!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59