Summering
  • Höstens högskoleprov 2021 hölls söndagen den 24 oktober 2021 och anmälan stängde den 31 augusti. P.g.a. rådande pandemi begränsades antalet platser till maximalt 40 000 och höstprovet var denna gång öppet för personer som är 19 år eller äldre alternativt fyller 19 år under 2021.
  • Vi kommer på denna sida att bjuda på förklaringar med text och figurer till alla 160 uppgifter på höstens högskoleprov 2021 och lägger även löpande upp videoförklaringar tills vi täcker samtliga 80 kvantitativa uppgifter.
  • Inom några dagar från provdagen kommer du att kunna fylla i dina svar i Högskoleprovtränaren och få automatisk rättning och gratis förklaringar på rättningssidan.

På denna sida finner du mer information om höstens högskoleprov 2021 samt svar på några av de vanligaste frågorna. Här kommer du även att hitta uppgifterna från samtliga provpass, facit samt våra expertförklaringar till alla höstprovets uppgifter dagarna efter provdagen den 24 oktober. Sidan uppdateras kontinuerligt så håll utkik här efter provdagen.


När kommer resultatet på höstens högskoleprov 2021?

Resultaten för höstens provomgång väntas bli tillgängliga ca 4-5 veckor efter provdagen, alltså omkring mitten av november 2021. Du kommer då att kunna ta del av ditt officiella resultat genom att följa stegen på vår sida om resultat på högskoleprovet. Innan det officiella resultatet är tillgängligt kan du skapa dig en uppfattning om hur det gick genom att själv rätta provet – mer om detta längre ned på denna sida.


Diskutera höstens högskoleprov 2021 i forumet

Hur tyckte du att provet kändes? Var det lättare eller svårare än vanligt? Någon specifik uppgift som var oklar? I forumdelen eftersnack kan du diskutera allt som har med höstens högskoleprov att göra.


Normering av höstens högskoleprov 2021

Normeringen av höstens högskoleprov väntas presenteras ca 4-5 veckor efter provdagen, senast i samband med att resultaten blir tillgängliga. Du kan läsa mer om vad normering är, varför det används och om faktorer som kan tänkas påverka normeringen av höstprovet på vår sida Normering av höstens högskoleprov 2021. Där kommer vi också att publicera normeringstabellerna för höstens högskoleprov 2021 så snart de blir tillgängliga. Vi kommer även att presentera vår analys av normeringen av höstens prov jämfört med tidigare provomgångar efter att normeringstabellerna släppts.

I väntan på normeringstabellerna för höstens provomgång 2021 kan du se hur tidigare års normeringar sett ut samt analysera ditt uppskattade resultat i Normeringskalkylatorn.

Normering av höstens högskoleprov 2021 Normeringskalkylatorn


Gratis förklaringar och videoförklaringar till höstens högskoleprov 2021

Uppgifterna från samtliga provpass på höstens högskoleprov 2021 har nu släppts och du finner nu dessanedan. Facit till uppgifterna kommer onsdagen den 27 oktober och vi tar fram förklaringar till samtliga 160 uppgifter från höstens högskoleprov löpande efter att provet ägt rum. Så snart förklaringarna och facit är redo kommer vi att publicera allt här, så håll utkik efter uppdateringar på denna sida efter provdagen.

  Provpass 1 - Kvantitativ del som PDF-fil   Provpass 2 - Verbal del som PDF-fil   Provpass 4 - Kvantitativ del som PDF-fil   Provpass 5 - Verbal del som PDF-fil

Parallellt med detta tar vi även fram videoförklaringar till höstprovets alla 80 kvantitativa uppgifter. Följ oss på YouTube för att inte missa någon videouppladdning.


Nytt för höstens högskoleprov 2021

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till höstens prov 2021. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

För att bilda dig en uppfattning om hur det gick för dig på provet innan resultaten är färdiga rekommenderar vi att gå igenom provet uppgift för uppgift för att minnas vad du svarade på respektive uppgift. På så vis kan du skapa dig en ungefärlig uppfattning om antalet korrekt besvarade uppgifter som du sedan kan mata in i Normeringskalkylatorn för att analysera ditt resultat närmare i väntan på att höstens normeringstabeller släpps.

Att gå igenom uppgifterna en och en är även ett utmärkt tillfälle att jämföra dina egna resonemang med våra och lära dig av eventuella misstag och snappa upp användbara genvägar även på uppgifter som du besvarat korrekt. På så vis ser du till att vara i ännu bättre form inför kommande provomgångar om du ännu inte nått ditt målresultat.


Förbered dig inför höstens högskoleprov 2021

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 180 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, över 19 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som uppnått maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.


Öva gratis med Högskoleprovtränaren

Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med de gamla högskoleproven från våren år 2000 ända till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar i det digitala svarshäftet så sköter Högskoleprovtränaren resten. Höstens högskoleprov 2021 kommer att göras tillgängligt där så snart som möjligt efter provdagen.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
SPLEEN
svårmod, livsleda