Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Bli veterinär

Summering
  • Veterinärprogrammet erbjuds endast på ett universitet i Sverige och utbildningen är populär och konkurrensen om platserna är hög.
  • Högskoleprovet är ett utmärkt sätt att öka dina chanser att bli antagen till veterinärprogrammet eftersom du då är med och konkurrerar om en större andel av utbildningsplatserna.
  • Med HPGuidens VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar för att nå ett tillräckligt högt resultat för veterinärprogrammet så snabbt som möjligt.

Som veterinär är du expert på fysiologi och sjukdomar hos djur. De flesta veterinärer arbetar främst med något inom djursjukvård, på djurparker, inom lantbruket, på forskningsinstitut eller djurkliniker.

Veterinär utbildning

Veterinärutbildningen omfattar 11 terminer (5,5 år) av studier, efter vilket du kan ansöka om veterinärlegitimation hos Jordbruksverket. Veterinär är en skyddad yrkestitel. Den enda högskola som erbjuder veterinärutbildning i Sverige är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

Antagningsstatistik veterinär

Nedan kan du se antal antagna och reserver till veterinärprogrammet samt antagningsgränserna för betyg respektive högskoleprovsresultat i urval 2 för höstterminen 2022.

Antagningsstatistik veterinärprogrammet
TerminUniversitet/HögskolaProgramAntal antagnaAntal reserverBetyg BIBetyg BIIHP-resultat
HT20 Sveriges Lantbruksuniversitet Veterinärprogrammet 120 542  20.90 21.45 1.60

Behörighetskrav veterinär

Förutom grundläggande behörighet behöver du ha minst godkänt i följande kurser för att kunna bli antagen till veterinärprogrammet:

  • Biologi 2 (B)
  • Fysik 2 (B)
  • Kemi 2 (B)
  • Matematik 4 (D)

Veterinär lön

Enligt Saco ligger ingångslönen för nyutexaminerade veterinärer i spannet 29 000 - 33 500 kr i månaden. Medianlönen 10 år efter examen ligger mellan 40 000 och 54 000 kr per månad och efter 20 år i yrket i spannet 45 000 - 60 000 kr i månaden.

Öka chansen att komma in på veterinärprogrammet

Om du vill komma in på veterinärprogrammet är högskoleprovet en utmärkt möjlighet att förbättra dina chanser att bli antagen. Genom att skriva högskoleprovet är du med och konkurrerar om en större andel av platserna eftersom minst en tredjedel av alla platser ska tillsättas genom högskoleprovet.

På HPGuiden har vi hjälpt ett stort antal studenter att komma in på sina drömutbildningar genom högskoleprovet, kolla gärna bland våra referenser som inspiration på vad som är möjligt att uppnå med rätt förberedelser. Vi står redo att hjälpa också dig med allt du behöver för att nå ett tillräckligt högt resultat på högskoleprovet. Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade metoder och strategier för alla provdelar, mer än 18 000 uppgifter med detaljerade förklaringar och en komplett matematisk repetitionskurs som går igenom det som är viktigt att kunna för högskoleprovet så att du kan fokusera din tid på det som är relevant. Dessutom har du en personlig coach som skrivit 2.00 som gärna hjälper dig att lägga upp en plan för dina studier för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att investera i dina förberedelser. Skulle du köra fast på en specifik uppgift eller teorigenomgång finns vi tillgängliga alla dagar i veckan för att hjälpa dig vidare.

Denna sida uppdaterades senast 2022-08-02.

Jag har med hjälp av er lyckats, efter mycket plugg, höja mig från 0.95 till 1.7. Resultatet kom igår. Helt sjukt!! Tack för er sida!

Susanne Bokander
Höjde sig från 0.95 till 1.7 – nu väntar veterinärprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Höjde mig från 0.8 till 1.7-1.8. Verb(62) Kvant(69) Detta genom 5 månaders pluggande parallellt med heltids jobb. Bör tilläggas att jag hade 0.3 på verbala förra provet. Så är hyfsat nöjd:) Tack hpguiden!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59