Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Bli samhällsvetare

Summering
  • Samhällsvetarprogrammet är en populär utbildning som erbjuds på ett flertal universitet och högskolor runtom i Sverige.
  • Högskoleprovet kan vara ett bra sätt att öka dina chanser att bli antagen till samhällsvetarprogrammet på någon av de skolor där störst konkurrens råder eftersom du då är med och konkurrerar om en större andel av utbildningsplatserna.
  • Med HPGuidens VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar för att nå ditt målresultat så snabbt som möjligt.

Samhällsvetare utbildning

Samhällsvetarprogrammet är en bred treårig utbildning där du lär dig att förstå och analysera samhället och dess utmaningar från flera olika infallsvinklar. Utbildningen omfattar bland annat kurser i ekonomi, statskunskap och beteendevetenskap. Du kan vanligen också välja till kurser i t.ex. psykologi, handelsrätt, statistik med mera för att bygga upp en egen profil beroende på vad du vill jobba med efter examen.

Samhällsvetare antagningspoäng

Tabellen nedan visar antagningsstatistik från urval 2 för samhällsvetarprogram på svenska universitet och högskolor hösten 2022.

Antagningsstatistik samhällsvetare
TerminUniversitet/HögskolaProgramAntal antagnaAntal reserverBetyg BIBetyg BIIHP-resultat
HT22 Uppsala universitet Samhällsvetarprogram 43 169  19.69 20.50 1.15
HT22 Högskolan Dalarna Samhällsvetarprogrammet 100 84 13.60 14.95 0.10
HT22 Göteborgs universitet Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram 54 - - -
HT22 Umeå universitet Samhällsvetarprogrammet 50 7 - - -
HT22 Mittuniversitetet Samhällsvetarprogrammet 66 - - -
HT22 Linnéuniversitetet Internationella samhällsvetarprogrammet, inriktning globala studier 39 - - -

Behörighetskrav samhällsvetare

För att bli antagen till exempelvis samhällsvetarprogrammet på Uppsala universitet behöver du grundläggande behörighet, samt även följande kurser:

  • Engelska 6 (B)
  • Matematik 3 (C)
  • Samhällskunskap 1 (A)

Kontrollera alltid vad som gäller för den utbildning du är intresserad av specifikt då behörighetskraven kan variera något.

Samhällsvetare lön

Enligt Saco var ingångslönen (medianlön) för nyutexaminerade samhällsvetare 29 000 kr i månaden år 2019. Lönen 10 år efter examen låg samma år på 41 000 kr per månad och 20 år efter examen på 47 000 kr i månaden.

Öka chansen att komma in på samhällsvetarprogrammet

Om du vill komma in på samhällsvetarprogrammet kan högskoleprovet vara en utmärkt möjlighet att förbättra dina chanser att bli antagen. Genom att skriva högskoleprovet är du med och konkurrerar om en större andel av platserna eftersom minst en tredjedel av alla platser ska tillsättas genom högskoleprovet på de utbildningar där det råder konkurrens om platserna.

På HPGuiden har vi hjälpt ett stort antal studenter att komma in på sina drömutbildningar genom högskoleprovet, kolla gärna bland våra referenser som inspiration på vad som är möjligt att uppnå med rätt förberedelser. Vi står redo att hjälpa också dig med allt du behöver för att nå ett tillräckligt högt resultat på högskoleprovet. Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade metoder och strategier för alla provdelar, mer än 18 000 uppgifter med detaljerade förklaringar och en komplett matematisk repetitionskurs som går igenom det som är viktigt att kunna för högskoleprovet så att du kan fokusera din tid på det som är relevant. Dessutom har du en personlig coach som skrivit 2.00 som gärna hjälper dig att lägga upp en plan för dina studier för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att investera i dina förberedelser. Skulle du köra fast på en specifik uppgift eller teorigenomgång finns vi tillgängliga alla dagar i veckan för att hjälpa dig vidare.

Denna sida uppdaterades senast 2022-08-02.

Wohoo!! Tack HPGuiden! Lyckades med 1,6 från mitt tidigare resultat under gymnasietiden på 0,6. Den stora höjningen hade inte varit möjlig utan er hjälp. Ni har allt som krävs för att utvecklas och höja kunskapen inom rätt områden. Paketerat på ett snyggt och pedagogiskt sätt och lägg därtill en trevlig coach. För alltid tacksam!

De suveräna videogenomgångarna, de pedagogiska förklaringarna och de gamla högskoleproven var det som hjälpte mig mest. Att simulera ett prov och sen direkt få förklarat hur man skulle ha tänkt är guld värt. Lägg till min alltid trevliga coach som hjälpte och pushade utefter behov.

Christer Tallgren
Höjde sig från 0.6 till 1.6 – nu redo för drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
BACKLASH
(kraftig) motreaktion
Jag vill bara tacka för all hjälp du och hpguiden gett mig! Har höjt mig från 1.5 till 1.8, där kvantitativa delen verkligen hjälpte mig. Höjde mig från 1.5 till 2.0! Tack!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59