Summering
  • Höstens högskoleprov 2022 hålls söndagen den 23 oktober.
  • Anmälan till högskoleprovet hösten 2022 öppnar tisdagen den 16 augusti och stänger tisdagen den 23 augusti. Det går inte att anmäla sig utanför anmälningsperioden.
  • Vi kommer på denna sida, efter att provet hållits, att bjuda på förklaringar med text och figurer till alla 160 uppgifter på höstens högskoleprov 2022 och lägger även löpande upp videoförklaringar tills vi täcker samtliga 80 kvantitativa uppgifter.
  • Inom några dagar från provdagen hösten 2022 kommer du att kunna fylla i dina svar i Högskoleprovtränaren och få automatisk rättning och gratis förklaringar på rättningssidan.

På denna sida kommer du att finna uppgifterna från provpassen samt facit och våra expertförklaringar till alla uppgifter på höstens högskoleprov 2022. Här har vi även samlat svar på vanliga frågor om höstprovet 2022.

Denna sida uppdateras kontinuerligt när mer information blir tillgänglig närmare provet och efter att provet hållits.


Anmälan till höstens högskoleprov 2022

Anmälan till höstens högskoleprov 2022 öppnar tisdagen den 16 augusti och stänger tisdagen därpå, den 23 augusti. Det är viktigt att du anmäler dig inom anmälningsperioden eftersom inga anmälningar utanför anmälningsperioden accepteras.

Anmälan till höstens högskoleprov väntas ske via hogskoleprov.nu som vanligt.

UHR, som ansvarar för högskoleprovet, har inte meddelat några begränsningar för höstprovet 2022 till följd av pandemin.


När kommer resultatet på höstens högskoleprov 2022?

Resultaten för höstens högskoleprov 2022 väntas bli tillgängliga drygt en månad efter provdagen, troligen kring slutet av november. Du kommer då att kunna ta del av ditt officiella resultat genom att följa stegen på vår sida om resultat på högskoleprovet. Innan det officiella resultatet är tillgängligt kan du skapa dig en uppfattning om hur det gick genom att själv rätta provet – mer om detta längre ned på denna sida.


Normering av höstens högskoleprov 2022

Normeringen av höstens högskoleprov väntas presenteras ca 4-5 veckor efter provdagen, senast i samband med att resultaten blir tillgängliga. Du kan läsa mer om vad normering är, varför det används och hur ditt normerade slutresultat räknas fram på vår sida om normering av höstens högskoleprov 2022. Där kommer vi också att publicera normeringstabellerna för höstens högskoleprov 2022 så snart de blir tillgängliga. Vi kommer även att presentera vår analys av normeringen av höstens prov jämfört med tidigare provomgångar efter att normeringstabellerna släppts.

I väntan på normeringstabellerna för höstens högskoleprov 2022 kan du se hur tidigare års normeringar sett ut samt analysera ditt uppskattade resultat i Normeringskalkylatorn.

Normering av höstens högskoleprov 2022 Normeringskalkylatorn


Gratis förklaringar och videoförklaringar till höstens högskoleprov 2022

Uppgifterna från samtliga provpass på höstens högskoleprov 2022 väntas släppas måndagen efter provdagen och vi kommer då att publicera dessa på denna sida. Officiellt facit till uppgifterna släpps troligen på onsdagen efter provdagen och vi tar fram förklaringar till samtliga 160 uppgifter från höstens högskoleprov löpande efter att provet ägt rum. Så snart förklaringarna och facit är redo kommer vi att publicera allt här, så håll utkik efter uppdateringar på denna sida efter provdagen.

Parallellt med detta tar vi även fram videoförklaringar till höstprovets alla 80 kvantitativa uppgifter. Följ oss på YouTube för att inte missa någon videouppladdning.


Nytt för höstens högskoleprov 2022

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till höstens prov 2022. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

För att bilda dig en uppfattning om hur det gick för dig på provet innan resultaten är färdiga rekommenderar vi att gå igenom provet uppgift för uppgift för att minnas vad du svarade på respektive uppgift. På så vis kan du skapa dig en ungefärlig uppfattning om antalet korrekt besvarade uppgifter som du sedan kan mata in i Normeringskalkylatorn för att analysera ditt resultat närmare i väntan på att vårens normeringstabeller släpps.

Att gå igenom uppgifterna en och en är även ett utmärkt tillfälle att jämföra dina egna resonemang med våra och lära dig av eventuella misstag och snappa upp användbara genvägar även på uppgifter som du besvarat korrekt. På så vis ser du till att vara i ännu bättre form inför kommande provomgångar om du ännu inte nått ditt målresultat.


Förbered dig inför höstens högskoleprov 2022

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 190 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, över 19 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som uppnått maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.


Öva gratis med Högskoleprovtränaren

Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med de gamla högskoleproven från våren år 2000 ända till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar i det digitala svarshäftet så sköter Högskoleprovtränaren resten. Höstens högskoleprov 2022 kommer att göras tillgängligt där så snart som möjligt efter provdagen.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Tid till vårens första prov

23/10 - 2022 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 16/8 kl. 8:00
Stänger senast 23/8 kl. 23:59