Fler än 230 000 nöjda studenter!
Mer än 18 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Högskoleprovet hösten 2023

Summering
  • Höstens högskoleprov 2023 hålls söndagen den 22 oktober.
  • Anmälan till högskoleprovet hösten 2023 öppnade den 15 augusti och stängde den 22 augusti. Det går inte att anmäla sig utanför anmälningsperioden.
  • Vi kommer på denna sida, efter att provet hållits, att bjuda på förklaringar med text och figurer till alla 160 uppgifter på höstens högskoleprov 2023 och lägger även löpande upp videoförklaringar tills vi täcker samtliga 80 kvantitativa uppgifter.
  • Inom några dagar från provdagen hösten 2023 kommer du att kunna fylla i dina svar i Högskoleprovtränaren och få automatisk rättning och gratis förklaringar på rättningssidan.

På denna sida kommer du att finna uppgifterna från provpassen samt facit och våra expertförklaringar till alla uppgifter på höstens högskoleprov 2023. Här har vi även samlat svar på vanliga frågor om höstprovet 2023.

Denna sida uppdateras kontinuerligt när mer information blir tillgänglig närmare provet och efter att provet hållits.


Anmälan till höstens högskoleprov 2023

Anmälan till höstens högskoleprov 2023 är nu stängd. Anmälan öppnade den 15 augusti klockan 08:00 och stängde den 22 augusti klockan 23:59:59. Det går inte att anmäla sig utanför anmälningsperioden.

Anmälan till höstens högskoleprov skedde via hogskoleprov.nu som vanligt.

UHR, som ansvarar för högskoleprovet, har inte meddelat några begränsningar för höstprovet 2023 till följd av coronapandemin.


När kommer resultatet på höstens högskoleprov 2023?

Resultaten för höstens högskoleprov 2023 väntas bli tillgängliga drygt en månad efter provdagen den 22 oktober, troligen kring slutet av november. Du kommer då att kunna ta del av ditt officiella resultat genom att följa stegen på vår sida om resultat på högskoleprovet. Innan det officiella resultatet är tillgängligt kan du skapa dig en uppfattning om hur det gick genom att själv rätta provet – mer om detta längre ned på denna sida.


Normering av höstens högskoleprov 2023

Normeringen av höstens högskoleprov väntas presenteras drygt en månad efter provdagen den 22 oktober, senast i samband med att resultaten blir tillgängliga. Du kan läsa mer om vad normering är, varför det används och hur ditt normerade slutresultat räknas fram på vår sida om normering av höstens högskoleprov 2023. Där kommer vi också att publicera normeringstabellerna för höstens högskoleprov 2023 så snart de blir tillgängliga. Vi kommer även att presentera vår analys av normeringen av höstens prov jämfört med tidigare provomgångar efter att normeringstabellerna släppts.

I väntan på normeringstabellerna för höstens högskoleprov 2023 kan du se hur tidigare års normeringar sett ut samt analysera ditt uppskattade resultat i Normeringskalkylatorn.

Normering av höstens högskoleprov 2023 Normeringskalkylatorn


Gratis förklaringar och videoförklaringar till höstens högskoleprov 2023

Uppgifterna från samtliga provpass på höstens högskoleprov 2023 väntas släppas måndagen efter provdagen och vi kommer då att publicera dessa på denna sida. Officiellt facit till uppgifterna släpps troligen på onsdagen efter provdagen och vi tar fram förklaringar till samtliga 160 uppgifter från höstens högskoleprov löpande efter att provet ägt rum. Så snart förklaringarna och facit är redo kommer vi att publicera allt här, så håll utkik efter uppdateringar på denna sida efter provdagen.

Parallellt med detta tar vi även fram videoförklaringar till höstprovets alla 80 kvantitativa uppgifter. Följ oss på YouTube för att inte missa någon videouppladdning.


Nytt för höstens högskoleprov 2023

Från och med höstens högskoleprov 2023 införs in- och utpasseringskontroller för att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel. Provdeltagare kan bli kontrollerade med metalldetektor vid in- och utpassering av ordningsvakter förordnade av Polismyndigheten. Mer information om kontrollerna finner du via studera.nu.

En ny åldersgräns infördes från och med vårens högskoleprov 2023 och kommer att gälla framöver. Åldersgränsen är satt till 18 år. UHR meddelar att personer som är 18 eller äldre alternativt fyller 18 år under det kalenderår som provet hålls kommer att kunna anmäla sig. Det görs även undantag för personer som börjat studera på gymnasiet innan de fyllt 16 år – dessa personer kommer att kunna anmäla sig till högskoleprovet första gången vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.

Från och med vårens högskoleprov 2023 höjer UHR anmälningsavgiften till 550 kr (tidigare kostade det 450 kr att anmäla sig till högskoleprovet).

UHR har i nuläget inte meddelat några begränsningar av högskoleprovet hösten 2023 till följd av coronapandemin. Alla som vill och uppfyller ålderskraven väntas därmed kunna anmäla sig och skriva provet.

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till höstens prov 2023. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

För att bilda dig en uppfattning om hur det gick för dig på provet innan resultaten är färdiga rekommenderar vi att gå igenom provet uppgift för uppgift för att minnas vad du svarade på respektive uppgift. På så vis kan du skapa dig en ungefärlig uppfattning om antalet korrekt besvarade uppgifter som du sedan kan mata in i Normeringskalkylatorn för att analysera ditt resultat närmare i väntan på att höstens normeringstabeller släpps.

Att gå igenom uppgifterna en och en är även ett utmärkt tillfälle att jämföra dina egna resonemang med våra och lära dig av eventuella misstag och snappa upp användbara genvägar även på uppgifter som du besvarat korrekt. På så vis ser du till att vara i ännu bättre form inför kommande provomgångar om du ännu inte nått ditt målresultat.


Förbered dig inför höstens högskoleprov 2023

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 200 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, över 19 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som uppnått maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.


Öva gratis med Högskoleprovtränaren

Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med de gamla högskoleproven från våren år 2000 ända till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar i det digitala svarshäftet så sköter Högskoleprovtränaren resten. Höstens högskoleprov 2023 kommer att göras tillgängligt där så snart som möjligt efter provdagen.

DÅSÅ!! Igår fick man äääääääntligen reda på hur det gick (höjning från 1.2 till 1.9)! Så himla nöjd, och det känns verkligen helt surrealistiskt att läkarstudierna börjar till hösten!! Vill bara börja med att säga ett stort tack till HPG och alla människorna här som varit ett enormt stöd och som gjort ens HP-resa till något positivt. Har man snubblat hit har man råkat hitta en grym plattform som har allt stöd man kan tänka sig behöva. Det enda som återstår är arbetet dit, men med HPG har du en grym gemenskap att stödja dig mot, grymma coacher om du behöver hjälp med studieschema, och massor av tips och information angående det mesta man kan tänka sig behöva gällande strategier, knep, matte-grunder, m.m.

André Borg
Höjde sig från 1.2 till 1.9 som VIP-medlem, nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
BULDAN
grov väv av jute, lin eller hampa
Lyckades höja mig ganska rejält jämfört med hösten HP efter 2 månaders plugg på hpguiden. Gick från 1.0 till 1.5 i Verbal (64) och 1.4 till 1.8 i Kvant (68), Sammanlagt blev det 1,65. Gick från 104 rätt till 132 rätt. Tack för all hjälp!
Tid till nästa prov

22/10 - 2023 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 15/8 kl. 8:00
Stänger senast 22/8 kl. 23:59