Fler än 242 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Lättläst och kortfattat högskoleprovet

Summering
  • Högskoleprovet kan normalt skrivas två gånger per år och används för antagning till universitet och högskolor i Sverige.
  • Minst 1/3 av utbildningsplatserna tillsätts genom högskoleprovet så att ha ett giltigt högskoleprovsresultat maximerar dina chanser att bli antagen.
  • För att få ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att förbereda dig inför provet.

På denna sida har vi samlat den mest grundläggande informationen kring högskoleprovet i ett lättläst och kortfattat format.

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett standardiserat prov som normalt ges vid två tillfällen per år, en gång på våren och en gång på hösten. Provet testar kunskaper i matematik, svenska och engelska. Högskoleprovet används för att tillsätta en del av utbildningsplatserna på universitet och högskolor i Sverige. Alla som skriver provet får ett normerat resultat mellan 0.00 och 2.00 (där 2.00 är det bästa). Resultatet på högskoleprovet är giltigt i åtta år.

Varför göra högskoleprovet?

Om antalet sökande till en utbildning är större än antalet platser så kommer högskoleprovsresultatet för de sökande att användas för att tillsätta mellan 1/3 och 2/3 av platserna till utbildningen. Platserna erbjuds då sökande baserat på högskoleprovsresultat – högre resultat ger förtur.

Eftersom minst 1/3 av platserna tillsätts baserat på resultat på högskoleprovet kan du maximera dina chanser att komma in på de utbildningar du är intresserad av om du har ett giltigt resultat på högskoleprovet.

Obs! För att kunna använda ditt högskoleprovsresultat krävs att du är behörig till den utbildning du vill söka. Det räcker alltså inte bara med att ha ett giltigt högskoleprovsresultat, du måste även uppfylla de övriga behörighetskraven för utbildningen. Kraven för behörighet skiljer sig åt mellan utbildningar så kontrollera vad som gäller för just de utbildningar du är intresserad av på antagning.se.

Hur anmäler man sig till högskoleprovet?

Anmälan till högskoleprovet görs online via hogskoleprov.nu. I samband med anmälan väljer du din provort och betalar anmälningsavgiften som är 550 kronor.

Datum för anmälningsperioden till kommande högskoleprov kan du se längst ner på vår startsida.

Missa inte att anmäla dig före sista anmälningsdag eftersom det inte går att anmäla sig efter detta datum.

Behöver man plugga inför högskoleprovet?

Högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter i matematik, svenska och engelska. För de allra flesta räcker det inte att enbart förlita sig på sina kunskaper från gymnasiet för att nå ett bra resultat på högskoleprovet.

Dessutom är tidspressen något som gör högskoleprovet utmanande. Varje delprov består av 40 uppgifter och med 55 minuter till ditt förfogande har du i genomsnitt 1 min 23 sekunder på dig per uppgift, vilket innebär att snabbhet är en viktig faktor för att hinna lösa alla uppgifter inom tidsgränsen.

Genom att förbereda dig specifikt på de typer av uppgifter som förekommer på högskoleprovet har du med andra ord goda förutsättningar att uppnå ett så bra resultat som möjligt när du väl skriver provet i skarpt läge. Mer om hur du konkret kan förbereda dig går vi in på nedan.

Hur förbereder man sig på högskoleprovet?

För att få ut så mycket som möjligt av dina förberedelser är det viktigt att plugga på rätt sätt.

På HPGuiden har vi sedan 2004 hjälpt fler än 210 000 studenter på högskoleprovet och har samlat all denna erfarenhet i en lättillgänglig webbutbildning så att du har allt du behöver på ett ställe.

Som VIP-medlem hos oss får du beprövade strategier för alla provdelar, tusentals uppgifter med detaljerade förklaringar samt pedagogiska teori- och videogenomgångar av det som är viktigt att ha koll på. Dessutom får du hjälp att lägga upp en individuell studieplan tillsammans med en coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet och vet vilka metoder och tekniker som fungerar.

Tack så mycket! Är sååå glad över hur bra det gick 😁 Har gått från 1.15-1.45-1.85 och det hade verkligen inte gått utan hpguiden!

Amalia Beauregard Camp
Tidigare VIP-medlem och nu psykologstudent
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GISTA
1 torkställning för nät 2 sätta upp nät på torkställning
Utan allt för mycket nerlagd tid har jag höjt mig från 1.2 till 1.7! Jag är otroligt nöjd med hpguiden och jag rekommenderar alla som kämpar med hp att ge det en chans!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59