Summering
  • Vårens högskoleprov 2022 kommer att delas upp i två provtillfällen, ett den 12 mars och ett den 7 maj där man endast får skriva ett av proven, inte båda.
  • Anmälan till vårens båda högskoleprov 2022 sker under perioden 11–18 januari.
  • Datum för höstens högskoleprov 2022 och anmälningsperioden till höstprovet 2022 har ännu inte meddelats av UHR som ansvarar för högskoleprovet.
  • Vi kommer att uppdatera denna sida löpande med den senaste informationen så snart den blir tillgänglig.
  • Som VIP-medlem kan du vara säker på att förbereda dig så effektivt som möjligt inför högskoleprovet oavsett när du kommer att skriva det nästa gång.

Vårens högskoleprov 2022 delas upp i två separata provtillfällen, det första vårprovet hålls den 12 mars och det andra den 7 maj. För mer information om vårens högskoleprov 2022 hänvisar vi till vår sida om vårens högskoleprov 2022.

Det kommer även att hållas ett högskoleprov hösten 2022, men det är ännu oklart exakt när höstprovet 2022 kommer att hållas. UHR, som ansvarar för högskoleprovet, har ännu inte meddelat något exakt datum. För mer information om höstens högskoleprov 2022 hänvisar vi till sidan höstens högskoleprov 2022.

I dagsläget är det inte heller klart huruvida högskoleproven kommer att behöva begränsas på något vis till följd av coronapandemin likt högskoleproven 2021.

Viktiga datum för högskoleproven 2022
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2022 12 mars och 7 maj 11–18 januari
Höstens högskoleprov 2022 Ännu inte bestämt Ännu inte bestämt, troligtvis i augusti

Förändringar för 2022

En ny åldersgräns väntas införas från och med vårens högskoleprov 2022. Åldersgränsen är satt till 18 år. UHR meddelar att personer som är 18 eller äldre alternativt fyller 18 år under det kalenderår som provet hålls kommer att kunna anmäla sig. Det görs även undantag för personer som börjat studera på gymnasiet innan de fyllt 16 år – dessa personer kommer att kunna anmäla sig till högskoleprovet första gången vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.

Beroende på pandemiläge kan det även komma att införas begränsningar av högskoleprovet likt begränsningarna av högskoleproven under 2021. Mer information kommer att lämnas längre fram av UHR.

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till provomgångarna under 2022. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

Under perioden HT2019 till och med VT2021 har viktade högskoleprovsresultat införts på försök på vissa utbildningar. Viktningen innebär att en av högskoleprovets delar, alltså antingen den verbala eller den kvantitativa delen, väger tyngre för att bättre spegla de kunskaper som är viktiga för utbildningen i fråga. UHR kommer nu att utvärdera försöket och från och med antagningen till HT2021 och tills vidare kommer viktade högskoleprovsresultat inte längre att användas.

Så anmäler du dig till högskoleprovet 2022

Anmälan till högskoleproven under 2022 väntas ske via hogskoleprov.nu som vanligt.

Har du inte ett konto på hogskoleprov.nu sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat bland skräppost eller i papperskorgen.

Du kan också läsa mer om allmänna praktiska detaljer kring anmälan på sidan anmälan till högskoleprovet.

Vi kommer att uppdatera denna sida när ytterligare information blir tillgänglig.

Högskoleprovet på Facebook

UHR (som anordnar högskoleprovet) har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.

Förbered dig inför högskoleprovet 2022

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 180 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, 19 000+ uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång är det sedan bara att kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
DEPESCH
brådskande (ämbets)skrivelse
Tid till vårens första prov

12/3 - 2022 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 11/1 kl. 8:00
Stänger senast 18/1 kl. 23:59