Fler än 247 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet 2021

Summering
  • Det hålls två separata högskoleprov våren 2021, lördagen den 13 mars respektive lördagen den 8 maj, där varje provskrivare endast får delta vid ett provtillfälle, inte båda.
  • Höstens högskoleprov hålls söndagen den 24 oktober och anmälningsperioden är 24 augusti – 31 augusti.
  • Vi kommer att uppdatera denna sida löpande med den senaste informationen så snart den blir tillgänglig.
  • Som VIP-medlem kan du vara säker på att förbereda dig så effektivt som möjligt inför högskoleprovet.

Vårens högskoleprov 2021 hålls vid två separata tillfällen för att så många som möjligt ska kunna göra högskoleprovet på ett säkert sätt under rådande pandemi. Det första provtillfället är den 13 mars och det andra är den 8 maj. Varje provskrivare kommer endast att få delta vid ett av provtillfällena, inte båda. Dessutom begränsas antalet provdeltagare till 70 000 totalt, alltså maximalt 35 000 deltagare per provtillfälle. Utöver denna begränsning finns också en nedre åldersgräns på 19 år. Läs mer om detaljerna på vår sida om vårens högskoleprov 2021.

Som vanligt kommer det även att erbjudas möjlighet att skriva högskoleprovet på hösten 2021, närmare bestämt den 24 oktober. Även höstens högskoleprov genomförs med vissa begränsningar för att minska risken för smittspridning. Antalet platser begränsas till maximalt 40 000 och endast personer som är 19 år eller äldre, alternativt fyller 19 år under 2021 kommer att kunna anmäla sig. Undantag görs för personer som påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och som har avslutat sin gymnasieutbildning. Läs mer på sidan höstens högskoleprov 2021.

Viktiga datum för högskoleproven 2021
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2021 13 mars och 8 maj 12 januari - 18 januari
Höstens högskoleprov 2021 Söndagen den 24 oktober 2021 24 augusti – 31 augusti

Förändringar för 2021

Efter att vårens högskoleprov 2020 ställts in och höstens högskoleprov 2020 kraftigt begränsats för att förhindra smittspridning kommer vissa anpassningar även av vårens högskoleprov 2021 att göras. Två provtillfällen kommer att hållas till våren, till skillnad från ett prov som vanligtvis är fallet, där varje provdeltagare endast får närvara vid ett av provtillfällena. På så vis kan antalet provdeltagare som samtidigt befinner sig i provsalarna reduceras och möjliggöra att samma personal och samma lokaler används vid båda provtillfällena istället för att antalet provvakter och provsalar ska behöva ökas kraftigt.

Även på höstens högskoleprov 2021 begränsas antalet deltagare och en tillfällig åldersgräns införs för att provet ska kunna genomföras med minskad risk för smittspridning.

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till provomgångarna under 2021. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

Under perioden HT2019 till och med VT2021 har viktade högskoleprovsresultat införts på försök på vissa utbildningar. Viktningen innebär att en av högskoleprovets delar, alltså antingen den verbala eller den kvantitativa delen, väger tyngre för att bättre spegla de kunskaper som är viktiga för utbildningen i fråga. UHR kommer nu att utvärdera försöket och från och med antagningen till HT2021 och tills vidare kommer viktade högskoleprovsresultat inte längre att användas.

Så anmäler du dig till högskoleprovet 2021

Anmälan till högskoleprovet våren 2021 sker som vanligt på hogskoleprov.nu för provdeltagare över 19 år (inklusive personer som fyller 19 år under 2021). Läs mer på sidan Högskoleprovet våren 2021.

Även till höstens högskoleprov 2021 sker anmälan via hogskoleprov.nu. Läs mer på sidan höstens högskoleprov 2021.

Har du inte ett konto på hogskoleprov.nu sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat bland skräppost eller i papperskorgen.

Du kan också läsa mer om allmänna praktiska detaljer kring anmälan på sidan anmälan till högskoleprovet.

Vad kostar högskoleprovet 2021?

Anmälan till högskoleprovet kostar 450 kronor per provtillfälle och betalas i samband med anmälan.

Svaren på många praktiska frågor såsom hur du byter provort finns i vår del om högskoleprovet och på Studera.nu

Högskoleprovet på Facebook

UHR (som anordnar högskoleprovet) har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.

Förbered dig inför högskoleprovet

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 170 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, 19 000+ uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång är det sedan bara att kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Fick 1,65 tack vare hjälpen av materialet som finns i utbildningen där kvantitativa gick från 1,4 till 2,0 och verbala från 1 till 1,3. Detta skedde vid sidan av heltidsarbete. Extremt relevant material och bra tips o knep. Tack för hjälpen! Rekommenderar er till alla som ska skriva HP.

Abraham Sjödahl
Höjde sig från 1.35 till 1.65 parallellt med heltidsjobb och pluggar nu till läkare
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GEDACKT
täckt labialstämma i orgel
Jag är verkligen supernöjd med hpguiden, det finns ingenting som hade kunnat vara bättre med den!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59