Summering
  • Datum för vårens högskoleprov 2021 och höstens högskoleprov 2021 samt sista anmälningsdag för dessa provtillfällen är ännu inte fastställda.
  • Vi kommer att uppdatera denna sida med den senaste informationen så snart den blir tillgänglig.
  • Som VIP-medlem kan du vara säker på att förbereda dig så effektivt som möjligt inför högskoleprovet.

Det första provtillfället under 2021 är på våren, troligtvis i början av april, och det andra tillfället att skriva högskoleprovet är på hösten, mest sannolikt under andra hälften av oktober. På denna sida hittar du den viktigaste informationen inför högskoleprovet 2021 såsom hur du anmäler dig, vad som är nytt för år 2021 och hur du förbereder dig på bästa sätt. Alla viktiga datum är ännu inte fastställda i dagsläget, men vi kommer att uppdatera denna sida så snart information blir tillgänglig.

Viktiga datum för högskoleproven 2021
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2021 Två provtillfällen, preliminärt februari respektive maj Ej bestämt ännu
Höstens högskoleprov 2021 Prel. 24 oktober 2021 Ej bestämt ännu

Förändringar för 2021

Efter att både vårens och höstens högskoleprov 2020 ställts in för att förhindra smittspridning väntas två provtillfällen ges våren 2021 där varje provdeltagare endast får närvara vid ett av provtillfällena. På så vis kan antalet provdeltagare som samtidigt befinner sig i provsalarna reduceras och möjliggöra att samma personal och samma lokaler används vid båda provtillfällena istället för att antalet provvakter och provsalar ska behöva ökas kraftigt. Dessa åtgärder syftar alltså till att högskoleprovet ska kunna genomföras även under rådande pandemi och undvika att ytterligare högskoleprov behöver ställas in.

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till provomgångarna under 2021. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

Under 2019 införde vissa utbildningar på prov viktade högskoleprovsresultat och även vid ansökan till utbildningar med start 2020 har ytterligare utbildningar infört viktning av högskoleprovsresultat för antagning. Viktningen innebär att en av högskoleprovets delar, alltså antingen den verbala eller den kvantitativa delen, väger tyngre för att bättre spegla de kunskaper som är viktiga för utbildningen i fråga. Det är troligt att vissa utbildningar kommer att använda viktade högskoleprovsresultat vid antagningen även under 2021.

För att kontrollera om den eller de utbildningar som du är intresserad av har infört eller väntas införa viktade högskoleprovsresultat råder vi dig att kolla upp aktuella antagningskrav för utbildningarna i fråga via antagning.se och lärosätenas webbplatser. Om det visar sig att de utbildningar du strävar efter använder sig av viktade högskoleprov kan det löna sig att ta hänsyn till detta i dina förberedelser inför provet. Vi rekommenderar fortfarande att förbereda dig både på den kvantitativa och verbala delen, men om den eller de utbildningar du är intresserad av har en särskild viktning kan det löna sig att fokusera lite extra på att stärka ditt resultat på den del som väger tyngst.

Så anmäler du dig till högskoleprovet 2021

Anmälan inför högskoleproven 2021 sker som vanligt på Hogskoleprov.nu.

Har du inte ett konto på sidan sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat bland skräppost eller i papperskorgen.

Läs mer om anmälan till högskoleprovet.

Vad kostar högskoleprovet 2021?

Anmälan till högskoleprovet kostar 450 kronor per provtillfälle och kan betalas via bankkort, plusgiro eller genom internetbank eller bankkontor om du befinner dig i utlandet. Mer om betalningsalternativen finner du på anmälningssidan i samband med din anmälan på Hogskoleprov.nu.

När du väl betalat in anmälningsavgiften går den inte att få tillbaka, och det går inte heller att byta provtillfälle/skjuta upp deltagandet till ett kommande prov. Svaren på många praktiska frågor såsom hur du byter provort finns i vår del om högskoleprovet och på Studera.nu

Högskoleprovet på Facebook

UHR (som anordnar högskoleprovet) har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.

Förbered dig inför högskoleprovet

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 150 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, 18 000+ uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång är det sedan bara att kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Coachteamet på Högskoleprovguiden Coacherna på Högskoleprovguiden
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Feedback eller frågor?
Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
BULDAN
grov väv av jute, lin eller hampa
Nästa prov

25/10 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
1/10 - 2020 kl 23:59