Summering
  • Högskoleprovet är en helt egen väg in på drömutbildningen.
  • Det är alltid ditt bästa högskoleprovresultat som räknas och resultatet är giltigt i åtta år.
  • Det finns bara fördelar med att skriva provet och som VIP-medlem kan du nå ditt målresultat snabbare och smidigare än på något annat sätt.

Högskoleprovet är ett prov för att mäta förmågan att klara högskole- och universitetsstudier och är därmed ett studiefärdighetsprov. Provet testar kunskap från grundskolan och gymnasiet. Du kan enkelt förbereda dig inför provets alla delprov med VIP-utbildningen.

Provet anordnas två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren. Tidigare var provet alltid en lördag men från och med 2018 är vårprovet på en lördag och höstprovet på en söndag. Provet genomförs på cirka 120 orter.

I princip alla eftergymnasiala studier på högskola och universitet antar studenter på högskoleprovresultat såväl som på gymnasiebetyg. Minst en tredjedel av de sökande antas på högskoleprovresultat. Räcker betygen inte till för drömutbildningen kan högskoleprovet vara det enda alternativet. Med hård konkurrens om platserna förbättrar ett bra resultat på högskoleprovet markant dina möjligheter att bli antagen till en åtråvärd utbildning.

Att skriva högskoleprovet är väldigt smidigt. Resultatet överförs automatiskt till Universitets- och högskolerådet (UHR), landets högskolor och universitet.

Skriver du provet flera gånger är det alltid det bästa resultatet som räknas.

Högskoleprovresultatet är giltigt i åtta år, till utgången av det kalenderår som löper åtta år efter det att du skrivit högskoleprovet.

Högskoleprovet är inte bara till för dig som siktar in dig på drömutbildningen. Det mäter den allmänna kunskapsnivån och är en viktig måttstock för framtida högskolestudier. Det finns även de som skriver provet mest för nöjes skull eller för att testa sin förmåga och ser det som en utmaning att höja sitt resultat.

Vem som helst kan anmäla sig till högskoleprovet och göra det. Högskoleprovet har ingen åldersgräns och är inte förbehållet svenska medborgare. Det finns även möjlighet att skriva högskoleprovet på vissa svenska skolor i världen.

Det finns bara fördelar med att skriva högskoleprovet och med Högskoleprovguiden kan du nå toppresultat på högskoleprovet och komma in på din drömutbildning!

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Tid till vårens första prov

23/10 - 2022 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 16/8 kl. 8:00
Stänger senast 23/8 kl. 23:59