Fler än 249 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Vad är högskoleprovet?

Summering
  • Högskoleprovet är en helt egen väg in på drömutbildningen.
  • Det är alltid ditt bästa högskoleprovresultat som räknas och resultatet är giltigt i åtta år.
  • Det finns bara fördelar med att skriva provet och som VIP-medlem kan du nå ditt målresultat snabbare och smidigare än på något annat sätt.

Högskoleprovet är ett prov för att mäta förmågan att klara högskole- och universitetsstudier och är därmed ett studiefärdighetsprov. Provet testar kunskap från grundskolan och gymnasiet. Du kan enkelt förbereda dig inför provets alla delprov med VIP-utbildningen.

Provet anordnas två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren. Tidigare var provet alltid en lördag men från och med 2018 är vårprovet på en lördag och höstprovet på en söndag. Provet genomförs på cirka 120 orter.

I princip alla eftergymnasiala studier på högskola och universitet antar studenter på högskoleprovresultat såväl som på gymnasiebetyg. Minst en tredjedel av de sökande antas på högskoleprovresultat. Räcker betygen inte till för drömutbildningen kan högskoleprovet vara det enda alternativet. Med hård konkurrens om platserna förbättrar ett bra resultat på högskoleprovet markant dina möjligheter att bli antagen till en åtråvärd utbildning.

Att skriva högskoleprovet är väldigt smidigt. Resultatet överförs automatiskt till Universitets- och högskolerådet (UHR), landets högskolor och universitet.

Skriver du provet flera gånger är det alltid det bästa resultatet som räknas.

Högskoleprovresultatet är giltigt i åtta år, till utgången av det kalenderår som löper åtta år efter det att du skrivit högskoleprovet.

Högskoleprovet är inte bara till för dig som siktar in dig på drömutbildningen. Det mäter den allmänna kunskapsnivån och är en viktig måttstock för framtida högskolestudier. Det finns även de som skriver provet mest för nöjes skull eller för att testa sin förmåga och ser det som en utmaning att höja sitt resultat.

Vem som helst kan anmäla sig till högskoleprovet och göra det. Högskoleprovet har ingen åldersgräns och är inte förbehållet svenska medborgare. Det finns även möjlighet att skriva högskoleprovet på vissa svenska skolor i världen.

Det finns bara fördelar med att skriva högskoleprovet och med Högskoleprovguiden kan du nå toppresultat på högskoleprovet och komma in på din drömutbildning!

Utan HPGuiden hade jag aldrig kommit in på min drömutbildning! Deras erfarna coacher och välanpassade studiematerial har varit ovärderligt för mig. Tack vare mitt resultat kom jag äntligen in på läkarprogrammet. Innan jag skaffade VIP här sa jag till mig själv att högskoleprovet inte var något för mig men en kompis berättade för mig om HPGuiden. VIP-utbildningen visade mig att allt är möjligt om man kämpar tillräckligt hårt och använder rätt medel. Jag kan varmt rekommendera HPGuiden. VIP-medlemskapet var värt varenda krona! Tusen tack för all hjälp. Nu kan jag äntligen gå vidare till nästa steg i livet.

Erik Gräsgårds
Höjde sig från 0.9 till 1.6 och pluggar nu till läkare
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
ATONI
slapphet i kroppsvävnad, förslappning
Jag vill tacka er för ert stöd och era råd. Er hjälp har varit ovärderlig!! Med er hjälp har jag lyckats få 72/80 på Verbala och 74/80 på kvantitativa. Det blev 1,9 vilket var högre än mitt mål från början. Tack så mycket!!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59