Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Rättning av högskoleprovet

Summering
  • Rättningen sker genom en optisk inläsning av din svarsblankett.
  • Drygt en månad efter provdagen är rättning och normering färdig, då får du ditt normerade resultat.
  • Som VIP-medlem har du de bästa förutsättningarna att få rätt på så många uppgifter som möjligt.

Så går rättningen till

Den svarsblankett du fyller i under provdagen skickas till Umeå för rättning. En optisk läsare skannar din svarsblankett med svaren, personuppgifter och så vidare. Anledningen till att instruktionerna på provdagen uppmanar dig att fylla i svarsblanketten tydligt och ordentligt handlar just om att den optiska läsaren ska kunna registrera dina svar korrekt.

Om det finns otydligheter, såsom att två svarsbubblor är ifyllda för en uppgift, kommer läsaren att välja den svarsbubbla som är mest ifylld (mörkast).

Skulle det vara omöjligt för den optiska läsaren att avgöra vilket svar som har markerats kommer det göras en manuell kontroll av svarsblanketten.

Det har förekommit att den optiska läsningen gjort misstag (även om detta torde vara väldigt sällsynt) och därmed gjort en felaktig inläsning av din svarsblankett. Misstänker du att så är fallet kan du be om att få din svarsblankett manuellt granskad samt få en fotokopia på din svarsblankett.

Sedan höstens prov 2017 kan du även se dina scannade svarsblanketter direkt via resultatsidan på Hogskoleprov.nu.

Rättningen kommer fram till din råpoäng (antalet korrekt besvarade uppgifter) som sedan omvandlas till ditt högskoleprovsresultat efter att normeringen är färdig. Rättning och normering tar ca 4-5 veckor att genomföra och därefter får du ditt slutliga, normerade resultat.

Sammanfattningsvis kan man säga att du själv kan påverka din råpoäng genom att exempelvis förbereda dig väl inför högskoleprovet som VIP-medlem. Men ditt slutliga resultat beror även på normeringen, det vill säga hur andra personer skrev provet och provets svårighetsgrad.

Hur normeringen går till kan du läsa mer om i avsnittet Normering av högskoleprovet.

Jag ville skriva till er att jag fixade högskoleprovet och nådde mitt mål!!! Är fortfarande så himla glad att jag höjde mig från 0.7-1.3. Jag köpte hpguiden sommaren 2020 och skrev högskoleprovet i mars 2021. Till hösten 2021 kommer jag läsa kandidat i kriminologi i Lund, det är helt sjukt!! Jag är verkligen så glad och vill rikta ett tack till hpguiden för allt.

Emma Böök
Höjde sig från 0.7 till 1.3 – nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Pluggade i cirka två månader med hpguiden och fick 1.75 vilket räcker till eftertraktat program och ny riktning i livet. Jag är mycket tacksam över att ni finns och att jag hittade hit.
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59