Fler än 247 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Bli beteendevetare

Summering
  • Utbildningar i beteendevetenskap erbjuds på ett flertal universitet och högskolor runtom i Sverige och lockar varje år många studenter.
  • Högskoleprovet är ett utmärkt sätt att öka dina chanser att bli antagen till en utbildning inom beteendevetenskap eftersom du då är med och konkurrerar om en större andel av utbildningsplatserna.
  • Med HPGuidens VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar för att nå ett tillräckligt högt resultat för den utbildning i beteendevetenskap som du är intresserad av så snabbt som möjligt.

Beteendevetare är ett yrke som ökar i både popularitet och behov. Som beteendevetare har du expertis inom psykologi, sociologi och pedagogik – helt enkelt i mänskligt beteende och mänskliga relationer. Beteendevetare behövs på många plan i samhället, inte minst inom organisationer.

För att bli beteendevetare behövs minst en kandidatexamen med något av följande som huvudämne: psykologi, pedagogik eller sociologi. Du kan välja att antingen läsa fristående kurser och plocka ihop din egen utbildning, eller söka till något av de beteendevetarprogram som ges på Sveriges universitet och högskolor. 

Antagningsstatistik beteendevetare

Tabellen nedan visar antagningsstatistik i urval 2 (alltså det sista urvalet) för program inom beteendevetenskap i Sverige. Utbildningarna är sorterade efter det resultat som krävs för antagning i HP-gruppen.

Antagningsstatistik för program i beteendevetenskap
TerminUniversitet/HögskolaProgramAntal antagnaAntal reserverBetyg BIBetyg BIIHP-resultat
HT22 Uppsala universitet Beteendevetenskapligt kandidatprogram 40 407 20.38 19.17 1.30
HT22 Lunds universitet Kandidatprogram i beteendevetenskap 70 446 20.31 19.90 1.20
HT22 Högskolan Kristianstad Beteendevetenskapligt program 130 1099 18.15 17.93 0.95 
HT22 Högskolan Kristianstad Folkhälsovetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap 75 514 17.75 17.76 0.75
HT22 Mälardalens högskola Beteendevetenskapliga programmet 75 325 17.46 16.61 0.75
HT22 Mittuniversitetet Beteendevetenskapligt program 100 450 16.60 16.49 0.65
HT22 Umeå universitet Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer 43 36 15.56 16.05 0.60 

Behörighetskrav beteendevetare

För att bli beteendevetare krävs grundläggande gymnasiebehörighet. För vissa utbildningar är detta tillräckligt, men för t.ex. Beteendevetenskapligt kandidatprogram på Uppsala universitet krävs dessutom följande kurser:

  • Matematik 2 (B)
  • Samhällskunskap 1 (A)

Kontrollera därför vad som gäller för just den utbildning du är intresserad av då behörighetskraven kan variera något.

Lönestatistik beteendevetare

Enligt Saco var ingångslönen (medianlön) för nyutexaminerade beteendevetare 31 400 kr i månaden år 2019. Medianlönen 10-20 år efter examen låg samma år på 36 100 kr per månad och 20-25 år efter examen på 40 700 kr i månaden.

Öka chansen att komma in på en beteendevetenskaplig utbildning

Om du vill komma in på en beteendevetarutbildning kan högskoleprovet vara en utmärkt möjlighet att förbättra dina chanser att bli antagen. Genom att skriva högskoleprovet är du med och konkurrerar om en större andel av platserna eftersom minst en tredjedel av alla platser ska tillsättas genom högskoleprovet.

På HPGuiden har vi hjälpt ett stort antal studenter att komma in på sina drömutbildningar genom högskoleprovet, kolla gärna bland våra referenser som inspiration på vad som är möjligt att uppnå med rätt förberedelser. Vi står redo att hjälpa också dig med allt du behöver för att nå ett tillräckligt högt resultat på högskoleprovet. Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade metoder och strategier för alla provdelar, mer än 18 000 uppgifter med detaljerade förklaringar och en komplett matematisk repetitionskurs som går igenom det som är viktigt att kunna för högskoleprovet så att du kan fokusera din tid på det som är relevant. Dessutom har du en personlig coach som skrivit 2.00 som gärna hjälper dig att lägga upp en plan för dina studier för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att investera i dina förberedelser. Skulle du köra fast på en specifik uppgift eller teorigenomgång finns vi tillgängliga alla dagar i veckan för att hjälpa dig vidare.

Denna sida uppdaterades senast 2022-07-28.

Jag har fått mitt resultat nu, 1.7 blev det! Började gråta på espresso house när jag loggade in och såg det. Tack snälla för allt stöd, och framför allt för att HPGuiden är en så grym tjänst! Är oändligt tacksam!!

Min resa med högskoleprovet har varit lång. Jag skrev provet i gymnasiet, helt utan förberedelser och fick 0,65. Jag tycker ändå att detta är viktigt att nämna då jag faktiskt fick 0,65 tre prov i rad. Det var förkrossande och jag gav upp provet i flera år, tänkte att det inte var för mig helt enkelt. Skrev några år senare, fick 1,05 och det kändes ok men provet därpå sänkte jag mig till 0,8. Då skaffade jag VIP! Idag fick jag provresultatet och jag landade på 1.7!

Det som hjälpte mig mest var förklaringarna till alla uppgifter. Wow, vilket gediget arbete som lagts ned på att både filma och författa pedagogiska förklaringar! Hade aldrig nått detta resultat utan dem. Vidare var det fantastiskt att ha tillgång till så många specialutformade uppgifter, att ha allt material samlat på samma ställe - inkluderat alla gamla prov - samt snabb återkoppling när jag hade frågor om uppgifter eller rent allmänt behövde bolla mina tankar med någon. Vill verkligen understryka att jag ALDRIG hade uppnått detta resultat utan HPGuiden!

Amanda Herrmann
Höjde sig från 0.8 till 1.7 som VIP-medlem, nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GEDACKT
täckt labialstämma i orgel
Tack för en suverän sida! Skaffade VIP-medlemskap i januari och skrev för första gången HP nu i mars, 1.9!!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59