Fler än 249 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Nervös inför högskoleprovet?

Summering
  • Att känna stress, nervositet eller oro inför högskoleprovet är helt normalt, men det finns mycket du kan göra för att lättare kunna slappna av och skriva högskoleprovet med större självförtroende.
  • Det kanske viktigaste för att behålla lugnet och prestera på topp på högskoleprovet är noggranna förberedelser.
  • Vi hjälper dig gärna med detta genom vår onlineutbildning inför högskoleprovet som redan hjälpt över 200 000 studenter hittills.

Känner du dig nervös eller stressad inför högskoleprovet? Detta är mycket vanligt och du är långt ifrån ensam. Att känna viss stress behöver inte heller vara något negativt så länge det inte blir för mycket och under långa perioder utan avbrott. Stress är i själva verket kroppens sätt att göra sig redo att prestera på topp när det väl gäller och stress i lagom mängd kan alltså hjälpa dig att koncentrera dig och öka din produktivitet. Lyckligtvis finns det en hel del du kan göra för att hålla stressen på en sådan lagom och prestationshöjande nivå och minska påfrestande känslor av nervositet och oro.

Förbered dig ordentligt

För att prestera väl på högskoleprovet är det extremt viktigt att förbereda dig ordentligt. Högskoleprovet testar väldigt specifika kunskaper och färdigheter inom svenska, engelska och matematik/problemlösning och det räcker normalt inte att enbart förlita dig på skolkunskaper inom dessa ämnen för att nå höga resultat på högskoleprovet – särskilt inte under stark tidspress.

Genom att öva på alla provdelar och vänja dig vid hur högskoleprovet är uppbyggt kommer du att kunna slappna av lättare och ta dig igenom högskoleprovet med större självförtroende.

Ha en provstrategi redo

Fundera kring i vilken ordning du ska ta dig an de olika delarna av varje kvantitativt respektive verbalt provpass och om du ska fylla i dina svar i svarshäftet allt eftersom eller i slutet av provpasset. Vänj dig också vid hur mycket tid du bör lägga på varje uppgift och tvinga dig själv att inte fastna för länge på enskilda uppgifter. Att tappa tid på att lösa de uppgifter du finner mest utmanande leder annars lätt till ökad stress under provdagen och färre poäng i slutändan.

Genom att definiera en tydlig provstrategi i förväg kan du lättare fokusera på att lösa uppgifterna på provdagen och slippa lägga tid och energi på att fundera över praktiska detaljer. 

Det kommer alltid nya chanser

Högskoleprovet är viktigt och att ta vara på varje provtillfälle som ges kommer att hjälpa dig att nå ditt målresultat så snart som möjligt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det alltid kommer nya chanser om du inte skulle nå hela vägen fram till ditt slutmål vid nästa provtillfälle. Om du känner dig stressad under provet: påminn dig själv om att inte hela din tillvaro hänger på en enda provomgång, ta några djupa andetag och fortsätt att göra ditt bästa på de uppgifter som återstår.

Behöver du hjälp att förbereda dig?

Vi på HPGuiden står alltid redo att hjälpa dig mot ditt målresultat på högskoleprovet och din drömutbildning. Vi har hjälpt över 200 000 personer hittills och med vår onlineutbildning kan du vara säker på att du får allt du behöver för ett toppresultat på högskoleprovets alla delar samlat på ett ställe. Läs gärna mer om vad några av våra tidigare studenter har att säga om utbilningen som inspiration.

Om du har några frågor eller funderingar kring högskoleprovet eller dina förberedelser är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig gärna vidare!

Jag har fått mitt resultat nu, 1.7 blev det! Började gråta på espresso house när jag loggade in och såg det. Tack snälla för allt stöd, och framför allt för att HPGuiden är en så grym tjänst! Är oändligt tacksam!!

Min resa med högskoleprovet har varit lång. Jag skrev provet i gymnasiet, helt utan förberedelser och fick 0,65. Jag tycker ändå att detta är viktigt att nämna då jag faktiskt fick 0,65 tre prov i rad. Det var förkrossande och jag gav upp provet i flera år, tänkte att det inte var för mig helt enkelt. Skrev några år senare, fick 1,05 och det kändes ok men provet därpå sänkte jag mig till 0,8. Då skaffade jag VIP! Idag fick jag provresultatet och jag landade på 1.7!

Amanda Herrmann
Höjde sig från 0.8 till 1.7 som VIP-medlem, nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Fördjupning

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
ATONI
slapphet i kroppsvävnad, förslappning
Har nu fått beskedet att jag är antagen till min önskade utbildning! Tack för er hjälp med högskoleprovet!! Tillslut så gick det!!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59