Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Komplettera betyg

Summering
  • För att bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning krävs att du uppfyller behörighetskraven för den specifika utbildningen.
  • Om du saknar betyg i en eller flera kurser som krävs för att bli antagen till en utbildning kan du komplettera med de kurser som saknas.
  • Även i fall där dina betyg inte är tillräckligt höga för att bli antagen till en viss utbildning finns möjlighet att läsa upp betygen på enskilda kurser för att höja ditt snitt.
  • Högskoleprovet kan vara ett utmärkt komplement till dina betyg för att öka dina chanser att bli antagen till en utbildning eftersom du då konkurrerar om platserna både i betygs- och HP-gruppen så länge du uppfyller utbildningens behörighetskrav.

Grundläggande behörighet och särskild behörighet

För att bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning krävs att du är behörig. Normalt sett krävs grundläggande behörighet och att du uppfyller eventuella särskilda behörighetskrav för utbildningen. Grundläggande behörighet innebär vanligen en komplett gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller motsvarande från t.ex. komvux eller International Baccalaureate. Exakt vilka krav som gäller beror på när du tog din gymnasieexamen och för aktuella detaljer kan du läsa mer på antagning.se.

Även en utländsk gymnasieexamen kan ge grundläggande behörighet om du samtidigt kan visa att du har tillräckliga kunskaper i svenska och engelska. Om din gymnasieexamen är från 2010 eller senare behöver du även kunna visa att du har de matematiska grundkunskaper som motsvarar minst någon av kurserna Matematik 1a, 1b eller 1c/kurs A. Du kan läsa mer om hur det fungerar med grundläggande behörighet om du har en utländsk gymnasieexamen på antagning.se.

De särskilda behörighetskraven skiljer sig åt mellan utbildningar så det är viktigt att du kontrollerar vilka gymnasiekurser du behöver ha klarat för att kunna bli antagen till just den universitets- eller högskoleutbildning som du är intresserad av. Denna information finns på antagning.se eller på lärosätets hemsida för utbildningen i fråga.

För utbildningar med fler sökande än platser räcker det inte att bara uppfylla behörighetskraven utan dessutom krävs det att dina betyg är tillräckligt höga jämfört med de andra som också sökt utbildningen och är med och konkurrerar om utbildningsplatserna i urvalsgruppen för betyg.

Om dina gymnasiebetyg inte riktigt räcker hela vägen till din drömutbildning eller om du saknar någon gymnasiekurs som behövs för att bli behörig till utbildningen finns det flera vägar att gå. På denna sida har vi samlat flera alternativ beroende på din situation.

Komplettera med gymnasiekurser på Komvux

På komvux kan vem som helst över 20 år komplettera sin grundskole- eller gymnasieutbildning med i stort sett vilka kurser som helst. Komvux finns i alla Sveriges större städer, och där det inte finns en lokal skola finns möjligheten att läsa på distans. På komvux finns även yrkesutbildningar som leder till en yrkesexamen.

Du är i princip alltid garanterad en plats på en komvuxkurs. Undantag kan vara om kursen är full, då sker ett urval. Generellt sker urvalet genom att platsen/platserna i första hand ges till de som har kortast tidigare utbildning och som bedöms behöva den mest.

Som komvuxstudent är du berättigad till studiestöd via CSN.

För att hitta information om vilka komvuxutbildningar som finns närmast dig och vilket kursutbud som erbjuds rekommenderar vi att söka vidare om komvux i din hemkommun, t.ex. på din kommuns hemsida.

Höja betyg på komvux

Om du läst upp betyg i något ämne via komvux (alltså höjt dina betyg i ett eller flera ämnen) hamnar du i urvalsgruppen BII när du söker in till en högskoleutbildning. Det innebär att du konkurrerar med andra som också läst upp sina betyg. Självklart konkurrerar du fortfarande i den vanliga BI-kvoten också, men då med de betyg du hade innan du höjde dem på komvux.

Läs mer om urvalsgrupperna BI och BII på UHR:s hemsida om urvalsgrupper.

Tekniskt basår och naturvetenskapligt basår

Gick du inte ett naturvetenskapligt program på gymnasiet saknar du troligen behörighet för exempelvis läkarprogrammet, tandläkarprogrammet och många ingenjörsprogram. I stort sett alla naturvetenskapliga högskoleutbildningar kräver betyg i Matematik 4. För ingenjörsprogram behöver du dessutom ofta ha läst Kemi 1 och Fysik 2. Läkarprogrammet kräver betyg i Matematik 4, Kemi 2, Biologi 2 och Fysik 2.

Saknar du behörighet i bara ett eller ett par ämnen kan du med fördel komplettera med dessa specifika kurser på komvux. Om du däremot saknar många eller samtliga av de kurser som ger naturvetenskaplig behörighet är ett tekniskt, eller naturvetenskapligt, basår en smidig väg att gå.

Tekniska/naturvetenskapliga basår ges på flera universitet och högskolor i Sverige. Under basåret läser du helt enkelt de kurser du behöver för att bli behörig och kunna bli antagen till den sorts program du senare vill söka. Det handlar alltså om en eller flera matematikkurser samt fysik, biologi och kemi. Behöver du bara läsa några naturvetenskapliga kurser, och inte alla, kan det räcka med en teknisk bastermin, som alltså bara sträcker sig en termin istället för två. 

Efter att ha fullföljt ett tekniskt basår blir du på många universitet garanterad en plats på någon av skolans ingenjörsutbildningar. De flesta universitet har vissa platser som är öronmärkta till studenter som har läst tekniskt basår på det universitet, men det är inte säkert att du får en plats på just den utbildning du helst vill läsa. Du konkurrerar med andra studenter som läst tekniskt basår, med dina betyg från basårskurserna. Självklart söker du även samtidigt med dina gymnasiebetyg och ditt högskoleprovsresultat. Ett bra högskoleprovsresultat är alltså fortfarande till stor nytta, även om du läser ett tekniskt basår.

Reell kompetens – en annan väg

Om du saknar behörighet till en utbildning kan det ändå finnas möjligheter att bli antagen. Du kan söka på så kallad reell kompetens, och måste då kunna påvisa att du har förvärvat den relevanta kunskapen på något annat sätt än genom de gymnasiekurser som normalt krävs.

Tillvägagångssättet för att söka till en utbildning genom reell kompetens ser enligt Stockholms universitet ut enligt nedan:

  1. Anmäl dig som vanligt till utbildningen via antagning.se.
  2. Fyll i blanketten Ansökan om bedömning av reell kompetens/att undantag görs, och skriv sedan ut den så att du kan skriva din namnteckning på den och skanna in den.
  3. Skriv ett personligt brev där du noggrant förklarar vilka kunskaper och erfarenheter du anser dig ha som motsvarar behörighetskraven.
  4. Förbered relevanta intyg till stöd för din ansökan.
  5. Ladda upp den ifyllda blanketten, personliga brevet och relevanta intyg på antagning.se senast sista anmälningsdag. 
    Sena ansökningar och kompletterande dokument prövas inte. 

Läs mer på UHR:s hemsida om reell kompetens och kontrollera hur processen ser ut på det universitet eller den högskola som du avser söka till för att inte missa något steg.

Komplettera utländsk utbildning

Om du har en utländsk utbildning krävs det för vissa yrken att du kompletterar din utbildning i Sverige. Detta gäller framförallt reglerade yrken, det vill säga utbildningar som ger en legitimation – till exempel läkare, tandläkare och lärare. 

Kompletteringsutbildningar ges på många högskolor runt om i Sverige. Ofta är de ett eller två år långa. Precis som för vanliga högskoleutbildningar söker du till kompletteringsutbildningar på antagning.se.

För mer information, se UHR:s hemsida om komplettering av utländsk utbildning.

Komplettera med högskoleprovet

Efter att ha sett till att du uppfyller behörighetskraven för den eller de utbildningar som du är intresserad av är ett alternativ som är värt att överväga att även skriva högskoleprovet. Du har nämligen inget att förlora på att skriva högskoleprovet utan det kan bara öka dina chanser att bli antagen. Med ett giltigt högskoleprovsresultat är du nämligen med och konkurrerar om platserna som tillsätts via högskoleprovet (minst 1/3 av platserna) samtidigt som du fortfarande är med och konkurrerar om platserna i betygsgruppen. Genom att ingå i både betygs- och HP-gruppen ökar du därmed dina chanser att bli antagen.

Notera också att om du skriver högskoleprovet flera gånger är det bara ditt bästa resultat som räknas, så du kan med fördel göra högskoleprovet så många gånger du behöver för att nå ditt målresultat. Vill du skaffa dig ett extra försprång och nå målet så snart som möjligt rekommenderar vi VIP-utbildningen där vi samlat allt du behöver för att nå ett toppresultat på alla högskoleprovets delar så tidseffektivt och smärtfritt som möjligt. Läs gärna mer om vad några av våra tidigare studenter lyckats uppnå med hjälp av utbildningen. Vi har hittills hjälpt över 150 000 studenter inför högskoleprovet och står alltid redo att hjälpa dig med!

Denna sida uppdaterades senast 2020-10-02.

Jag har alltid haft stora svårigheter med matematik och klarade nätt och jämnt gymnasiematematiken. 3 år efter gymnasiet kom jag äntligen på vad jag vill arbeta som och då krävdes ett högskoleprovsresultat på runt 1,4 - 1,5 för att komma in på drömutbildningen. Jag testade att skriva ett högskoleprov utan större förberedelser och fick 0,85 och beslutade mig för att köpa VIP-utbildningen på hpguiden. Alla verktyg, grundliga genomgångar, videoförklaringar och simulerade prov hjälpte mig att nå 1,6 och känslan när man fick sitt resultat var obeskrivlig! Stort tack till hpguiden!

Linnéa Lantz
Höjde sig från 0.85 till 1.6 – nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
Har nu fått beskedet att jag är antagen till min önskade utbildning! Tack för er hjälp med högskoleprovet!! Tillslut så gick det!!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59