Summering
  • Ditt högskoleprovsresultat ger dig möjligheten att bli antagen till drömutbildningen och du kan hämta ditt resultat på högskoleprovet på flera ställen.
  • Om du inte nådde det resultat på högskoleprovet som du satsade på kan du göra det som VIP-medlem. Då har du de bästa förutsättningarna att höja ditt högskoleprovsresultat.
  • VIP-medlemmarnas genomsnittliga förbättring per prov är 0,3-0,5 normerade poäng per prov och vi har haft VIP-studenter som på endast en provomgång förbättrat sitt resultat med hela 1,05 normerade poäng.

Hämta ditt resultat på högskoleprovet

Det finns tre huvudsakliga sätt att hämta ditt högskoleprovsresultat.

  1. Om du har ett svenskt personnummer kan du logga in på hogskoleprov.nu. Det är samma sida och inloggningsuppgifter som när du anmälde dig till högskoleprovet. Här kan du även se ditt inscannade svarshäfte.
  2. Umeå universitet har en ytterligare resultatssida som fungerar oavsett om du har eller saknar svenskt personnummer, om du skrev högskoleprovet i utlandet eller har skyddad identitet. Då kan du hämta ditt resultat på denna sida. Om du saknar ett svenskt personnummer behöver du ha ditt sexsiffriga svarshäftesnummer för att kunna se resultatet.
  3. Via antagningssidan antagning.se kan du via sidan "meriter" i ditt konto se ditt resultat när du gör anmälan till en kurs eller ett program samt om du har en pågående anmälan som behandlas.

Här kommer direktlänk till de tre resultatsidorna för högskoleprovet.

Hogskoleprov.nu Antagning.se HPresultat

Överföra högskoleprovsresultatet till antagningen

Resultatet på högskoleprovet överförs automatiskt till antagningen om du har ett svenskt personnummer.

Om du saknar ett svenskt personnummer behöver du logga in med ditt svarshäftesnummer och födelsenummer samt ange när du skrev provet. Du behöver sedan själv ladda upp PDF-filen med resultatet på antagning.se. Det går också att posta det till antagningsservice. Läs mer om att ladda upp resultatet eller skicka in det via post.

Kan jag söka till höstens kurser och program med vårens högskoleprovsresultat?

Absolut! Resultatet på högskoleprovet kommer ca en månad efter provdagen och sista kompletteringsdagen till höstens kurser och program är i juni. Oavsett om högskoleprovsresultatet överförs automatiskt eller om du måste göra det manuellt hinner du alltså använda ditt högskoleprovsresultat i antagningen till höstens kurser och program.

Kan jag söka till vårens kurser och program med höstens högskoleprovsresultat?

Absolut! Resultatet på högskoleprovet kommer ca en månad efter provdagen och sista kompletteringsdagen till höstens kurser och program är i början av december. Om ditt högskoleprovsresultat överförs automatiskt kommer du utan tvekan kunna använda ditt högskoleprovsresultat i antagningen till vårens kurser och program. Om ditt högskoleprovsresultat inte överförs automatiskt måste du vara snabb på att skicka in det som en manuell komplettering enligt ovan.

Äldre resultat på högskoleprovet

Om du har ett resultat som är äldre än 8 år kan du maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att få reda på ditt resultat. Notera dock att ett högskoleprovsresultat är giltigt i 8 år så äldre resultat än så kan inte användas för att söka in till universitets- och högskoleutbildningar.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
DEPESCH
brådskande (ämbets)skrivelse
Tid till vårens första prov

12/3 - 2022 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 11/1 kl. 8:00
Stänger senast 18/1 kl. 23:59