Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Vanliga myter, ursäkter och misstag högskoleprovet

Summering
  • Det går alltid att komma på anledningar till att skjuta upp sina förberedelser inför högskoleprovet och det är vanligt att tvivla och känna osäkerhet.
  • För att nå ditt målresultat och komma in på din drömutbildning så fort som möjligt är det alltid bättre att ta steget och komma igång. Utmaningarna kan du sedan hantera om och när du ställs inför dem.
  • Vi har hittills hjälpt fler än 220 000 studenter inför högskoleprovet och vi vet att det går att nå sina mål om man är beredd att kämpa och inte ger upp vid motgång. Läs om några av våra tidigare studenters resor och låt dig inspireras!

Vi har hjälpt studenter att förbereda sig inför högskoleprovet i nästan två decennier och kommer i princip dagligen i kontakt med personer som har drömmar och mål men är osäkra på om de kommer att kunna förverkliga dem. Det är naturligt att känna osäkerhet och börja tvivla på sig själv och sina förmågor när en står inför en stor utmaning. I dessa lägen kan det för stunden kännas bättre att hitta en ursäkt att inte göra ett seriöst försök istället för att utsätta sig för risken att misslyckas. Men jämför det med känslan att nå målet istället!

Vi har hört de flesta ursäkterna, källorna till oro och argumenten som lyfts fram som anledning till att inte, här och nu, ta ett första steg mot målet. Ofta är skälen grundade i rena missuppfattningar och myter – så låt inte tvivlen hindra dig från att uppnå det du strävar efter!

Här är några av de vanligaste anledningarna som vi stött på genom åren:

“Det är för sent att börja plugga nu”

Denna farhåga brukar vi stöta på när det återstår alltifrån flera månader till någon vecka till nästa högskoleprov.

Oavsett om du har månader eller veckor – eller rentav dagar – kvar till nästa provtillfälle är det inte för sent att börja förbereda dig nu idag. Redan efter några timmars förberedelser kan du som VIP-medlem hos oss åstadkomma betydande höjningar av ditt resultat. Till exempel går de flesta av strategierna och tipsen att använda direkt efter första genomläsningen.

Vi brukar rekommendera våra studenter att ta det lugnt kvällen innan provet och prioritera att varva ner och få en god natts sömn inför provdagen, men i övrigt finns det ingen anledning att avstå från att förbereda dig inför provet med start nu. Även om du inte hinner lära dig precis allt på den tid som återstår kommer allt du gör nu att gynna dig på provdagen.

Det finns ett ordspråk som lyder: "Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sedan. Det näst bästa är nu!" Så skjut inte upp studierna och målet bara för att du inte började tidigare, utan ta chansen att besegra högskoleprovet genom att komma igång med förberedelserna nu direkt.


“Jag hinner inte gå igenom allt i VIP-utbildningen innan provet”

VIP-utbildningens material är medvetet omfattande och tanken är inte att någon ska behöva gå igenom allt material ens om målet är att skriva 2.00. Att vi har ett brett material och ett stort antal övningsuppgifter för alla provdelar beror på att vi vill erbjuda även studenter som fokuserar på enstaka provdelar möjlighet att göra det utan att begränsas av materialbrist.

VIP-utbildningen är framtagen för att ge alla studenter det som behövs för att lyckas på högskoleprovet oavsett om det handlar om att träna på alla provdelar för att nå en stor och bred resultathöjning eller att finslipa ett fåtal specifika färdigheter för att nå sitt målresultat.

Oroa dig därför inte för att du inte kommer att hinna gå igenom allt material i VIP-utbildningen innan nästa provomgång – det behövs inte och det är inget vi rekommenderar.

Utbildningen är utformad för att du ska förbättra dig steg för steg och varje del av utbildningen du betar av kommer att ta dig ett steg närmare ditt målresultat. Din personliga coach hjälper dig gärna att definiera ett anpassat studieupplägg för att du ska ha en tydlig struktur att följa för att göra dina förberedelser så effektiva som möjligt sett till ditt utgångsläge, dina pluggförutsättningar och dina mål.


“Jag ska bara testa hur det går först och sen satsa på nästa prov”

Detta är ett vanligt misstag som ofta bara får till följd att du når ditt målresultat senare än nödvändigt. Att skriva högskoleprovet utan att förbereda sig är som att försöka köra upp för körkortet utan att övningsköra och läsa teorin innan, bara för att se hur det går.

När det gäller högskoleprovet har du dessutom endast två chanser per år. Ta därför vara på varje högskoleprov och gör ditt bästa för att nå ditt målresultat och drömutbildningen en eller flera terminer tidigare istället för att förbruka ett värdefullt provtillfälle bara för att testa.

Skulle du förbereda dig och landa på ett delmål har du med dig allt du lärt dig även till kommande provomgångar och därmed bästa möjliga utgångsläge för dina fortsatta förberedelser inför efterföljande prov. Att förbereda dig och skriva högskoleprovet, även om du inte skulle nå hela vägen på första försöket, är aldrig förgäves!


“Det går inte att förbättra sig snabbt på de verbala delarna”

Vi har alla lätt respektive svårt för olika saker. För vissa är de verbala delarna på högskoleprovet mer utmanande än de kvantitativa, medan det för andra är precis tvärt om.

VIP-utbildningen är framtagen för att ge dig allt du behöver för att lyckas på alla provdelar, både de verbala och de kvantitativa, oavsett utgångsläge.

För de verbala delarna har VIP-utbildningen t.ex. på förhand täckt in hela 85–100 % av de svåra orden som dykt upp på högskoleprovet år efter år sedan det nuvarande provformatet introducerades hösten 2011. Du får även effektiva strategier och metoder för alla verbala delar samt tusentals uppgifter med förklaringar som går igenom hur varje uppgift kan lösas för att du ska utveckla de färdigheter som behövs.

Att det ibland kan ta tid att förbereda sig på de verbala provdelarna är heller ingen anledning att skippa eller skjuta upp förberedelserna. Prioritera i stället att börja förbereda dig redan idag så kommer du att nå ditt mål så snart det bara går!

Kom också ihåg att de allra flesta når sitt mål snabbare genom att jobba på båda sina svagheter och sina styrkor. Såvida du inte skrivit 2.0 på de kvantitativa delarna flera prov i rad bör du kombinera dina förberedelser på de verbala delarna med att finslipa dina färdigheter även på de kvantitativa delarna.


“Jag kommer inte kunna nå mitt mål nästa prov så siktar på att göra provet efter istället när jag är mer redo”

Detta är en alltför vanlig anledning till att skjuta upp sina förberedelser helt i onödan. För att nå ditt målresultat måste du börja någonstans och att nå ett mycket högt resultat på högskoleprovet eller åstadkomma en stor höjning kan ofta kräva mer än ett försök.

Jämför följande två scenarier:

  1. Du skippar att förbereda dig inför och skriva nästa högskoleprov för att du inte tror att du kommer att kunna nå ditt målresultat direkt vid det provtillfället. Du börjar i stället förbereda dig efter att provet har ägt rum inför det följande högskoleprovet.

  2. Du förbereder dig så bra det bara går nu inför nästa prov. Du skriver ett helt ok resultat på provet, men du når inte hela vägen denna gång. Du tar nya tag och fortsätter att förbereda dig efter provet nu när du har ett tydligt kvitto på hur du ligger till på varje provdel och en god uppfattning om vad du behöver träna mer på för att nå ditt målresultat. Du fortsätter att förbereda dig och skriver även det efterföljande högskoleprovet.

I vilket av ovanstående fall tror du att du kommer att nå ditt målresultat tidigast?

Vår erfarenhet av att utbilda och coacha inför högskoleprovet visar tydligt att det är av yttersta vikt att ta vara på varje provtillfälle som ges för att nå sitt målresultat så snart det bara går. Att du eventuellt inte kommer att nå hela vägen fram nästa prov är ingen anledning att inte göra ditt bästa ändå.


“Jag har ingen koll och ingen aning om var jag ska börja ens”

Högskoleprovet testar flera specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och det är lätt att känna sig överväldigad till en början, särskilt om det har gått ett tag sedan grundskolan och gymnasiet. Det är helt normalt, men låt det inte hindra dig. I stället för att tänka på allt du kommer att behöva göra, se det som att varje kunskapsområde som du betar av och lär dig tar dig ett steg närmare ditt mål. Du behöver inte lära dig allt på en gång!

Som VIP-medlem hos oss får du lära dig allt från grunden och du blir dessutom tilldelad en personlig coach som gärna hjälper dig att ta fram ett förslag på studieupplägg för att du ska få struktur i dina förberedelser. Då blir det lättare att komma igång och ta en sak i taget tills du byggt upp all den kunskap och de färdigheter som behövs för att lyckas på högskoleprovet.


“Jag jobbar/pluggar annat på heltid så det är inte värt att studera som VIP-medlem i nuläget”

Att ha begränsat med tid för dina förberedelser innebär i själva verket att det är extra viktigt att varje timme du har att investera i dina HP-förberedelser ger så mycket som möjligt. Här kan ett VIP-medlemskap göra stor skillnad.

Vi har hjälpt många med heltidsjobb, andra studier och övriga åtaganden vid sidan om förberedelserna inför högskoleprovet. Av dem får vi ofta höra att det är så skönt att ha allt samlat på ett ställe och hur värdefullt det är att kunna få hjälp av våra coacher att ta fram ett anpassat studieupplägg och ha en strukturerad plan att följa. Dessutom finns vi tillgängliga alla dagar i veckan om du fastnar på någon uppgift eller teorigenomgång och behöver hjälp att reda ut frågetecknen.


“Jag tror inte att självstudier online är något för mig”

Ibland hör vi från studenter att de inte tror att de klarar att plugga tillräckligt självständigt för att kunna dra nytta av en webbutbildning. För de flesta i denna sits brukar dock det mesta klarna när de väl kommit igång, bekantat sig med utbildningen och fått till vana och rutin i studierna.

Om upplägget med en webbaserad utbildning får dig att tveka rekommenderar vi dig att ge det ett försök. Som VIP-medlem hjälper din personliga coach dig gärna att ta fram ett förslag på studieupplägg för att du ska komma in i studierna på ett bra sätt utifrån ditt utgångsläge och dina mål. Om du har problem med en specifik uppgift eller teorigenomgång i utbildningen är vi bara ett mail bort. Kanske märker du snart att förklaringarna faktiskt är så utförliga och tydliga att det sällan uppstår några frågetecken.

Skulle det vara så att du ändå känner att du vill komplettera VIP-utbildningen med traditionella privatlektioner så erbjuder vi även detta genom vårt systerföretag Högskoleprovkurser som har detta som sin specialitet. Du kan läsa mer om deras utbud av privatlektioner och kurser här.

Oavsett om du studerar med privatlektioner eller inte brukar vi alltid rekommendera ett VIP-medlemskap för att du ska kunna mängdträna med uppgifter på egen hand och få svar på eventuella frågor som dyker upp mellan dina möten med privatläraren som annars kan ligga några dagar bort eller mer.


“Jag skaffar nog en HP-bok att plugga med, det räcker för mig”

Det finns en uppsjö av böcker med tips inför högskoleprovet och det kan därför vara utmanande att välja en bok av bra kvalitet som tar upp sådant som du behöver utveckla.

För att bygga upp den säkerhet och snabbhet som behövs för att lösa uppgifter på högskoleprovet under stark tidspress säger vår erfarenhet att det i de flesta fall krävs riklig mängdträning med uppgifter. För att inlärningen ska bli effektiv bör alla uppgifter ha förklaringar som i detalj visar hur du steg för steg bör lösa uppgifterna. Har du bara facit är det svårt att lära dig lösa sådana uppgifter som du svarat fel på eller som du är osäker på. Ofta finns dessutom flera möjliga sätt att lösa en viss uppgift och det finns därför mycket att vinna på att lära dig och bemästra de metoder som inte bara låter dig lösa uppgifter korrekt, utan också på ett tidseffektivt sätt.

Böcker brukar innehålla ett antal lösta exempeluppgifter med förklaringar, men de ger sällan den bredd och variation som behövs för att själv kunna öva upp de kunskaper och färdigheter som behövs för att lösa alla uppgiftstyper som brukar dyka upp på högskoleprovet.

Läs gärna mer om böcker med tips inför högskoleprovet jämfört med en komplett utbildning här.


“Jag siktar på att lära mig matten med en mattebok från gymnasiet”

Det stämmer att högskoleprovet omfattar matematisk teori från grundskolan och gymnasiet upp t.o.m. Matte 1 (tidigare Matte A). Notera dock att matteböcker i allmänhet är relativt breda i innehåll och upplägg – de täcker alltså till stor del även sådant som inte testas på högskoleprovet. Då högskoleprovet testar specifika färdigheter brukar det i de flesta fall därmed inte vara särskilt tidseffektivt att förbereda sig med typiska skolböcker i matematik.

Viktigt att komma ihåg är också att många av högskoleprovets uppgifter skiljer sig från typiska skoluppgifter i matematik. På DTK-delen testas bland annat förmågan att förstå och orientera sig i komplexa tabeller, kartor och diagram och på NOG-delen går uppgifterna inte ut på att göra fullständiga uträkningar utan endast på att avgöra om och vilken information som är tillräcklig för att besvara en given frågeställning.

För att du ska kunna fokusera på just de matematiska koncept och färdigheter som behövs för högskoleprovet har vi därför tagit fram onlinekursen All matte du behöver som ingår som en del i vår VIP-utbildning. Där har vi samlat teorigenomgångar, rikligt med exempel och videolektioner för att göra dina förberedelser så tidseffektiva som möjligt i och med att du inte lägger tid på sådant som inte testas på högskoleprovet. Om det var ett tag sedan du läste matte på gymnasiet eller om du känner att du glömt mycket av matematiken och skulle behöva en riktad repetition så får du alltså tillgång till en komplett matematisk kurs som är helt anpassad till högskoleprovet.

Utöver All matte du behöver inkluderar VIP-utbildningen också beprövade strategier, metoder och tips för högskoleprovets samtliga provdelar och tusentals uppgifter med detaljerade förklaringar som visar hur du löser varje uppgift steg för steg. Skulle du mot förmodan fastna på någon specifik uppgift eller teorigenomgång står vi redo att hjälpa dig med dina frågor. Pluggar du på egen hand med en mattebok har du ofta bara facit utan förklaringar till de flesta av uppgifterna och heller inte samma möjlighet att reda ut eventuella frågetecken som uppstår tillsammans med en expert.


“Allt känns hopplöst, jag kommer aldrig att nå mitt mål”

Vägen till drömutbildningen är sällan spikrak. Många upplever både toppar och dalar och det är inte heller ovanligt med en och annan motgång längs vägen, men det gäller att inte låta sig nedslås utan istället försöka se motgångarna som värdefulla tillfällen att dra lärdom av.

Vi har hjälpt fler än 210 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet sedan år 2004 och om det har lärt oss något så är det att ingenting är omöjligt. Om du vill ha inspiration och öka motivationen rekommenderar vi att du läser om några av våra tidigare studenters resor och samtidigt tar del av deras råd och tips inför högskoleprovet. Det som alla som lyckats ta sig i mål har gemensamt är att de har fortsatt kämpa även när det har varit som tuffast.


“VIP-medlemskapet hjälper bara för de kvantitativa delarna”

En vanlig missuppfattning är att det är mycket svårt – eller närmast omöjligt – att utvecklas på de verbala delarna. Att bygga ut sitt ordförråd och sin läsförståelse är i själva verket fullt möjligt. VIP-utbildningen är framtagen för att våra studenter ska kunna utveckla alla färdigheter som behövs för att lyckas på samtliga delar av högskoleprovet, både de verbala och de kvantitativa.

För detta ingår bland annat välbeprövade provdelsspecifika strategier och metoder för alla verbala provdelar. Dessutom finns tusentals övningsuppgifter per provdel med utförliga förklaringar som lär dig hur du ska tänka och resonera dig fram till rätt svar på ett tidseffektivt sätt.

För att bygga ut ditt ordförråd erbjuder vi också ett ordprogram med mycket hög träffsäkerhet: hela 85–100 % av alla ord som dykt upp på högskoleprovet sedan det nuvarande provformatet introducerades hösten 2011 har funnits med i VIP-utbildningen innan de kom på provet.

Om du, mot förmodan, skulle fastna på en uppgift och inte förstår hur den ska lösas med hjälp av förklaringen finns vi tillgängliga alla dagar i veckan för att hjälpa dig reda ut frågetecknen.

Dessutom innehåller VIP-utbildningen särskilda avsnitt om koncentration och fokus samt lästekniker för att ge dig ytterligare fördelar på de verbala provdelarna.

Vi vet att det går att uppnå stora resultatförbättringar även på de verbala delarna, och vi har förfinat VIP-utbildningen över tid för att hjälpa våra studenter med detta.

Kom också ihåg att de allra flesta når sitt mål snabbare genom att jobba på båda sina svagheter och sina styrkor. Såvida du inte skrivit 2.0 på de kvantitativa delarna flera prov i rad bör du kombinera dina förberedelser på de verbala delarna med att finslipa dina färdigheter även på de kvantitativa delarna.

Tack till HP guiden och till min coach som stöd för mina studier mot läkarlinjen. Utan er hade det inte gått! Jag gick från 0.95 (0.6 på verbala och 1.3 på kvant) till 1.75 (1.5 på verbala och 2.0 på kvant). Jag är så otroligt lättad och tacksam.

När jag köpte VIP medlemskapet till en början utnyttjade jag inte det fullt ut. Jag hade ännu inte bestämt mig för att verkligen satsa på högskoleprovet, jag tog det inte på allvar och jag trodde inte att jag hade vad som krävdes. Efter många om och men (med inställda prov hit och dit) var det bara att rycka upp sig och verkligen ge allt. Jag kontaktade min coach och bad om ett studieupplägg och gick till och med ner i tid från mitt heltidsjobb. Om du är som jag var i början, kom ihåg att inget är omöjligt. Det må låta klyschigt men hårt arbete lönar sig alltid med bra resultat. Tro på dig själv och satsa! Till en början vägrade jag träna ord till exempel för "det kommer aldrig gå". Men jag la ner tiden och gjorde 2-3 ordlistor varje dag mot slutet, och det lönade sig det med. Nu sitter jag här och lyckades gå från 0.6 på verbala till 1.5. You can do it!

Emma Spagnolo
Höjde sig från 0.95 till 1.75 – nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Jag har nu höjt mig från 0.85 till 1.75, trodde aldrig att det skulle vara möjligt! Till våren börjar jag läkarprogramme, en dröm som slår in! Jag har hp-guiden att tacka massor, fantastiskt grym sida! Utan er hade jag nog inte klarat det!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59