Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Tips högskoleprovet

Summering
  • Det finns mycket du kan göra för att ge dig själv de bästa förutsättningarna att prestera ett högt resultat på högskoleprovet.
  • Nedan delar vi med oss av några av våra bästa tips för att lyckas så bra som möjligt – att besegra högskoleprovet är lättare än vad många tror!

På denna sida har vi samlat några tips på hur du kan maximera dina chanser att nå ditt målresultat på högskoleprovet.

1. Skriv högskoleprovet väl förberedd

Att skriva högskoleprovet utan förberedelser är som att ställa upp i en viktig tävling utan att träna innan. Det är en myt att det inte går att göra snabba förbättringar av sitt högskoleprovsresultat. Om du förbereder dig inför provet har du ett försprång mot majoriteten av provskrivarna. Ju tidigare du kommer igång desto bättre och du är inte för sent ute om du börjar nu direkt. Varje minut du studerar inför högskoleprovet tar dig närmare dina mål!

2. Öva med gamla högskoleprov

Att ha full koll på hur högskoleprovet går till är av största vikt. Avsätt tid till att skriva ett eller flera kompletta högskoleprov, från början till slut och med rätt tidspress, för att vänja dig vid de förutsättningar som gäller på provdagen. Exakta instruktioner och över 40 kompletta gamla högskoleprov finns helt gratis för alla våra medlemmar i Högskoleprovtränaren.

Provpassgeneratorn kan du skapa unika provpass och högskoleprov från 9000+ uppgifter du får helt gratis som medlem hos oss. Som VIP-medlem kan du använda ca 19000 uppgifterna för att skapa fler provpass än du någonsin kan tänkas behöva. Som VIP-medlem får du dessutom detaljerade förklaringar till samtliga uppgifter.

3. Analysera dina fel och gör riktade insatser

För att förbättra dig är det viktigt att du lär dig av dina misstag. Därför är det mycket värdefullt att få expertförklaringar till uppgifter du övar med. Som gratismedlem hos oss får du tillgång till utförliga lösningsförklaringar till hundratals uppgifter i HögskoleprovtränarenProvpassgeneratorn och övningsprogrammen, bland annat till alla uppgifter från det senaste högskoleprovet inklusive videoförklaringar till alla kvantitativa uppgifter. Som VIP-medlem får du steg-för-steg-förklaringar till alla våra tusentals övningsuppgifter.

4. Repetera grundläggande matematik

Lär dig t.ex. potenslagarna, polynommultiplikation, uppställning samt räkning utan miniräknare. Vi har bland annat sammanställt ett formelblad med de viktigaste formlerna inför högskoleprovet som är gratis för alla våra medlemmar. Som VIP-medlem får du tillgång till en heltäckande utbildning rik på exempel och videogenomgångar som går igenom all matte du behöver inför högskoleprovet så att du kan fokusera din tid och energi på de delar som är relevanta.

5. Sätt tydliga mål och lägg upp en plan

För att hålla motivationen uppe och göra det mesta av tiden till nästa prov är det viktigt att du funderar igenom varför du gör högskoleprovet och vad du vill uppnå. För att strukturera ditt pluggande rekommenderar vi att du lägger upp en tydlig plan för hur du ska nå dina mål. Varför inte göra som många andra och starta en pluggdagbok? Som VIP-medlem hos oss får du dessutom en personlig coach som själv skrivit 2.00 och med 17 års erfarenhet vet vi vilka upplägg som faktiskt fungerar. Din coach kan hjälpa dig med ett studieupplägg baserat på dina förutsättningar och mål.

6. Missa inte att anmäla dig till provet

Högskoleprovets anmälningsperiod pågår vanligen under ett par veckor och brukar ligga ca 2 månader innan provdagen. Det är mycket viktigt att anmäla dig innan sista anmälningsdag då sena anmälningar inte accepteras. På vår startsida finner du information om aktuella anmälningsperioder för kommande högskoleprov.

7. Ta det första stegen mot målet idag

Skjut inte upp dina förberedelser. Ta vara på din tid och börja studera redan idag! Testa ett av de miljontals provpassen i Provpassgeneratorn, öva med 9000+ uppgifter i de interaktiva övningsprogrammen eller de mer än 40 kompletta gamla högskoleproven i Högskoleprovtränaren. Hundratals förklaringar, ett flertal dessutom med videoförklaringar, tips och trix, utmaningar, pluggdagböcker och forum, formelblad och mycket mer får du helt gratis. Som VIP-medlem får du allt du kan tänkas behöva som hjälpt tusentals och åter tusentals studenter hittills att förbättra sina resultat.

Alltså TACK. Fick mitt resultat idag, 1.85, helt galet. Tack vare er kommer jag antagligen komma in på psykologprogrammet i Göteborg i höst. Något jag velat men inte vågat satsa på sen jag föddes (känns det som iallafall). Pluggade 21 december till ja, 13 mars. Alltså, TACK! Gjorde provet för skojs skull utan att plugga 2015 och fick då 1.15, så känner mig otroligt stolt.

Natalie Arlt
Höjde sig från 1.15 till 1.85, nu väntar psykologprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Fördjupning

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Lyckades höja mig ganska rejält jämfört med hösten HP efter 2 månaders plugg på hpguiden. Gick från 1.0 till 1.5 i Verbal (64) och 1.4 till 1.8 i Kvant (68), Sammanlagt blev det 1,65. Gick från 104 rätt till 132 rätt. Tack för all hjälp!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59