Summering
  • Att bestämma sig för vilken utbildning man ska läsa och vad man senare vill jobba med är en fråga som är både viktig och ofta svår att svara på med alla valmöjligheter som står till buds.
  • Bara du själv kan svara på vad som är rätt för dig, men det finns en del tips som kan hjälpa dig att strukturera dina tankar för att underlätta beslutet.
  • Oavsett vilken utbildning du vill läsa kan högskoleprovet vara en dörröppnare som ökar dina chanser att komma in på alla utbildningar där konkurrens råder om platserna. Även om du är osäker på vad du vill är det aldrig en nackdel att ha ett bra högskoleprovsresultat i bakfickan.
  • Med vår VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar så effektivt som möjligt.

Att hitta rätt yrke är en av livets stora frågor då vi tenderar att spendera en stor del av vår vakna tid på jobbet. Valet av yrke och utbildning för att ta oss dit är därmed ett viktigt och ofta svårt beslut. En gyllene regel som det ofta pratas om i jobbcoachsammanhang är att försöka kombinera sina passioner med sina styrkor – det vill säga ta något man är bra på och sedan försöka lista ut hur man kan använda det för att göra något man också gillar. Eftersom dagens arbetsmarknad rymmer en myriad olika yrken och arbetsuppgifter kan detta vara lättare sagt än gjort. En bra metod för att börja fundera på hur man själv skulle kunna kombinera styrka med passion är att helt enkelt börja stolpa upp allt man kommer på för dessa två (alltså vad du är bra på och vad du gillar), och sedan spåna på hur de skulle kunna gå att kombinera. 

Låt oss ta ett exempel för att illustrera tankegångarna. Säg att du alltid gillat musik – du går ofta på konserter och spelar på pianot hemma så fort du har en stund över. Du uppskattar dessutom matlagning och älskar att resa. I skolan var dina bästa ämnen bild och svenska, och i grupparbeten var det alltid du som tog kommandot och ledde arbetet framåt. Då kan du skissa upp en tabell med dina styrkor som kolumnrubriker och intressena/passionerna som rader i vänsterkolumnen. Därefter tänker du dig yrkesroller som passar in i varje par av styrka och passion. Det skulle kunna se ut i stil med nedan:

Kombination av intresseområden
 BildSvenskaProjektledning
Musik Artwork för skivbolag Låtskrivare, podcastare, copywriter Projektledare på eventfirma
Mat Matfotografering, reklam Restaurangrecensent Management på restaurangkoncern
Resor Innehållsansvarig på tidning  Skribent, journalist, översättare Tourguide, samordnare på resebolag

Ovanstående tabell är bara ett väldigt förenklat exempel på hur du själv kan börja fundera på vilka yrken du skulle passa för och trivas i. Prova själv! Självklart behöver du inte hålla dig till tre styrkor och tre passioner, utan kan göra tabellen hur stor du vill. Försök att vara så specifik du kan, vad gäller både dina styrkor och passioner – det gör det lättare att hitta mer träffsäkra kombinationer.

Vi på HPGuiden har hjälpt ett stort antal studenter att komma in på sina drömutbildningar så låt dig gärna inspireras av deras berättelser. Deras mål och resor skiljer sig, men något de alla har gemensamt är att de använt sig av högskoleprovet som ett sätt att komma in på drömutbildningen. Det kan du också göra och vi står redo att hjälpa dig mot ditt mål!

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
HOMILIA
predikan, bibelförklaring
Tid till vårens första prov

12/3 - 2022 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 11/1 kl. 8:00
Stänger senast 18/1 kl. 23:59