• Fler än 200 000 nöjda studenter!
  • 17 års erfarenhet!
  • Alla coacher har 2.00!
Summering
  • Anmälan till högskoleprovet sker via Hogskoleprov.nu och det kostar 450 kronor.
  • Högskoleprovet skrivs två gånger per år. En gång på våren och en gång på hösten.
  • Bli VIP-medlem för att ge dig själv de bästa förutsättningarna att uppnå ditt målresultat.

Var och hur anmäla sig till högskoleprovet?

Anmälningsperioden är cirka 1-2 veckor och brukar öppnar cirka 2-3 månader innan provet. För att hitta information om datum för anmälan till kommande högskoleprov finner du denna information längst ner på vår startsida. När anmälan har öppnat anmäler du dig via Hogskoleprov.nu.

Betalningen är 450 kronor för att boka en plats för att skriva provet och Universitets- och högskolerådet (UHR) ska ha mottagit betalningen senast sista anmälningsdagen. Det innebär att du kan betala så sent som på sista anmälningsdagen men då måste du använda kortbetalning eller annan direktöverföring.

Innan sista anmälnings-/betalningsdagen finns även möjligheten att betala via Plusgiro, men då tar det en till två dagar innan betalningen kommer fram. Efter att en betalning är genomförd får du ett bekräftelsemail.

Anmälningsavgiften på 450 kronor används för att finansiera framtagandet och genomförandet av högskoleprovet. Av dessa 450 kr går 180 kr till UHR och resterande 270 kr går till högskolan/universitetet som anordnar provet på din provort.

Kallelsen kommer en vecka innan provet

En vecka före provet kommer du få en kallelse via e-post till den e-postadress du använde när du anmälde dig. I denna kallelse kommer du få information om var du ska skriva provet.

Om du inte fått en kallelse och det är mindre än en vecka kvar till provet uppmanas du kontakta den provanordnare som du har anmält dig till.

Skyddad identitet

Om du har skyddad identitet kontaktar du den provanordnare där du ska skriva provet direkt. Du hittar kontaktuppgifter till de olika provanordnarna som ordnar provet här.

Vem får skriva högskoleprovet?

Alla som kan visa upp giltig legitimation får skriva provet. Notera dock att provet endast ges på svenska.

Vad räknas som giltig legitimation?

Följande handlingar är godkända av UHR som legitimation på provet:

  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt nationellt id-kort
  • Svenskt körkort
  • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket

För utländska medborgare utan svenskt personnummer går pass bra så länge det är inplastat och har text på engelska, franska eller spanska.

Om man är medborgare i ett EU/EES-land går även giltigt nationellt id-kort bra att använda som legitimation.

Anmälan är personlig och det går inte att få återbetalning

Anmälan är personlig och anmälningsavgiften kan inte återbetalas. Om du skulle ångra din anmälan eller inte dyker upp på provdagen kan du alltså inte få dina pengar tillbaka. Det spelar inte någon roll om du har giltiga skäl såsom sjukdom eller liknande. Det går heller inte att använda en outnyttjad anmälan vid kommande provtillfällen utan den ”förbrukas” oavsett om du skriver provet eller ej.

Om du skulle ha problem med din betalning eller anmälan ska du i första hand vända dig till den provanordnare som du har anmält dig eller tänker anmäla dig till.

Byte av provort

Det finns möjlighet att byta provort inom anmälningsperioden. Om du vill byta provort ska du alltså innan sista anmälningsdag vända dig till det universitet eller den högskola som du anmält dig till och be om att få byta provort. Dock finns inga garantier för att du kan få byta. Om för få personer har anmält sig till en provort kan provanordnaren till och med behöva flytta provskrivare till andra orter.

Om du vill byta provort efter anmälningsperioden kan det finnas en möjlighet till detta. I detta fall måste du emellertid betala en ny anmälningsavgift á 450 kronor. Även i detta fall vänder du dig i första hand till din provanordnare.

Tack för en superbra hemsida att studera till högsoleprovet på! 11/10 guldstjärnor får ni helt klart!

På mitt första prov skrev jag 0,65, men då gick jag i ettan på gymnasiet och visste knappt hur man räknade med potenser. Sedan pluggade jag i någon månad med VIP-utbildningen inför provet HT2019 och fick 1,05. Tyvärr räckte det inte på långa vägar och efter ca ett halvt år med medelmåttiga försök att plugga upp gymnasiebetygen, bestämde jag mig för att köpa en ny VIP-utbildning inför VT2020. Sen kom pandemin och provet hände aldrig. Men efter regn kommer solsken, och efter ett års pluggande lyckades jag höja mitt resultat till 1,70! Helt ofattbart!

Niclas Johansson
Höjde sig från 0.65 till 1.7 som VIP-medlem, nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
SEXT
(intervall mellan första och) sjätte tonen i en skala
Tid till nästa prov

25/3 - 2023 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 10/1 kl. 8:00
Stänger senast 17/1 kl. 23:59