Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Åldersgräns på högskoleprovet

Summering
  • Från och med vårens högskoleprov 2022 införs en 18-årsgräns för att få skriva högskoleprovet.
  • Färre provtillfällen ger ännu mer anledning att satsa för dig som vill nå ditt drömresultat och komma in på drömutbildningen direkt efter gymnasiet!
  • Som VIP-medlem på HPGuiden ger du dig själv de bästa förutsättningarna att nå ditt målresultat så snart som möjligt.

Beslut om införande av åldersgräns på högskoleprovet

Tidigare har högskoleprovet inte haft någon åldersgräns, men den 6 juli 2018 blev det känt att regeringen inför en åldersgräns på 18 år. Denna gräns kommer att träda i kraft från och med vårens högskoleprov 2022.

18-årsgräns på högskoleprovet

Från och med 2022 ska man alltså vara 18 år för att få skriva högskoleprovet. Det är det år man fyller 18 år som blir första gången man får skriva högskoleprovet. För de flesta innebär det att man kan skriva provet första gången vårterminen under andra året i gymnasiet.

Undantag görs för personer som börjat gymnasiet före 16 års ålder. Dessa personer kan anmäla sig till högskoleprovet när de går i årskurs 2 och framåt.

Under coronapandemin har tillfälliga åldersgränser och begränsningar införts vid proven 2020 och 2021 och det kan inte uteslutas att särskilda restriktioner införs även på kommande högskoleprov. Dubbelkolla därför alltid vad som gäller specifikt för den provomgång som du ska skriva för att säkerställa att du kan anmäla dig.

Hur påverkas provskrivare av åldersgränsen?

Det har tidigare varit ungefär 10 % av de som skriver provet som är under 18 år. Med andra ord kommer åldersgränsen att leda till något färre provskrivare. Denna förändring bör dock inte påverka normeringen eftersom det endast är resultat från personer över 18 år som ingår i den referensgrupp som har betydelse för hur normeringen ser ut. Här kan du läsa mer om hur normeringen går till.

Färre provtillfällen – mer anledning att satsa

Du som vet att du vill satsa på högskoleprovet redan under gymnasietiden kommer alltså ha färre provtillfällen på dig att lyckas nå ditt drömresultat och det är därför extra viktigt att skriva bra under de två-tre prov du i normalfallet kan skriva från det år du fyller 18 till att du går ut gymnasiet och ska bli antagen till högskolan. Plugga på rätt sätt med Högskoleprovguiden för att nå din fulla potential och se till att de få provtillfällena verkligen räknas.

Allt material är verkligen guld värt och otroligt relevant. Jag höjde mig från 1.2 till 1.65 med hjälp av HPguiden samtidigt som jag pluggade heltid plus extrajobb.

Sebastian Westerholm
Höjde sig från 1.2 till 1.65, nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
KRAKEL
gräl, bråk
Jag har kommit in på sjuksköterskeprogrammet! Jag tackar er för det! En värdefull sida och man når sina mål! Tack!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59