Summering
  • Just nu finns det ingen åldersgräns eller någon annan begränsning förutom giltig legitimation för att få skriva högskoleprovet.
  • Från och med 2022 införs en 18-årsgräns för att få skriva provet.
  • Färre provtillfällen ger ännu mer anledning att satsa för dig som vill nå ditt drömresultat och komma in på drömutbildningen efter gymnasiet!

Fram till 2022 - ingen åldersgräns

Just nu finns det ingen åldersgräns på högskoleprovet men den 6 juli 2018 blev det känt att regeringen inför en åldersgräns på 18 år. Denna gräns kommer dock träda i kraft först 2022.

Från och med 2022 - 18-årsgräns

Från och med 2022 ska man alltså vara 18 år för att få skriva provet. Det är det år man fyller 18 år som blir första gången man får skriva högskoleprovet. För de flesta innebär det att man kan skriva provet första gången vårterminen under andra året i gymnasiet.

Hur påverkas provskrivare?

Det är ungefär 10% per prov av de som skriver provet just nu som är under 18 år. Med andra ord kommer detta leda till färre provskrivare. Denna förändring bör dock inte påverka normeringen eftersom det endast är resultat från personer över 18 år som ingår i den referensgrupp som har betydelse för hur normeringen ser ut. Här kan du läsa mer om hur normeringen går till.

Färre provtillfällen - mer anledning att satsa

Du som vet att du vill satsa på högskoleprovet redan under gymnasietiden kommer alltså ha färre provtillfällen på dig att lyckas nå ditt drömresultat och det är därför extra viktigt att skriva bra under de två-tre prov du i normalfallet kan skriva från att du fyllt 18 till att du går ut gymnasiet och ska bli antagen till högskolan. Plugga på rätt sätt med Högskoleprovguiden och se till att de få provtillfällena verkligen räknas.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
SYFFISANS
självgodhet, inbilskhet