Summering
  • När du skriver högskoleprovet får du ett svarshäfte som ska fyllas i vid varje provpass och lämnas in.
  • Du får även en orange svarsblankett som du få ta med dig hem. Genom att fylla i det orangea häftet kan du jämföra dina svar på högskoleprovet med facit som publiceras cirka tre till fyra dagar efter provdagen.
  • Facit anger endast vilket svarsalternativ som är korrekt. För att få en utförlig förklaring till varför rätt svar var rätt bjuder vi på gratis förklaringar till det senaste provet.

Högskoleprovet svarshäfte

Svarshäftet på högskoleprovet är det formulär som du lämnar in i slutet av varje provpass på provdagen. Detta skickas in för rättning till Umeå och ligger till grund för ditt resultat. Därför är det viktigt att du fyller i svarshäftet tydligt. Du måste fylla i detta med blyertspenna för att kunna sudda och ändra ett alternativ om det har blivit felaktigt.

Svarshäftet rättas automatiskt av en optisk läsare vilket gör att otydliga svar kan komma att feltolkas. Samma sak gäller om du råkat markera flera olika svarsalternativ på en och samma fråga i svarshäftet. Det händer ytterst sällan att den optiska läsaren feltolkar svar och du kan begära att få en manuell rättning av svaren. Även då är det viktigt att svaren är tydligt ifyllda i svarshäftet.

Sedan höstens prov 2017 kan du även se dina scannade svarsblanketter direkt via resultatsidan på Hogskoleprov.nu.

Högskoleprovet orange svarsblankett

Fyra veckor efter provdagen är rättning och normering färdig och du får då ditt normerade resultat. För att bilda dig en uppfattning om hur det har gått på provet du just skrev finns möjligheten att fylla i en orange svarsblankett som delas ut vid provtillfället. På denna blankett fyller du i samma svar som du fyllt i svarshäftet under provet för att sedan kunna jämföra dina svar med facit.

På detta sätt kan du få fram din råpoäng (antalet korrekt besvarade frågor) som du sedan jämför med tidigare prov i Normeringskalkylatorn. Därigenom kan du få en uppfattning om hur ditt prov gick och vilken ungefärlig normerad poäng du kan förvänta dig. Kom dock ihåg att gränserna för den normerade poängen varierar lite från prov till prov. Det kan därför vara bäst att jämföra med prov i närtid där skillnaderna bör vara som minst.

I normalfallet kommer du att få tid att fylla i din orangea svarsblankett efter att den ordinarie provtiden tagit slut. Därmed ska du inte behöva använda tid från att faktiskt lösa uppgifter till att föra över dina svar från ditt svarshäfte till din orangea blankett.

Högskoleprovet facit

Facit som publiceras ca tre till fyra dagar efter provet anger endast vilket svarsalternativ som var korrekt. För att få en utförlig förklaring till varför rätt svar var rätt bjuder vi på gratis förklaringar efter varje prov. Om du sparat din orangea blankett kan du gå igenom provets alla uppgifter inklusive förklaringar för att se dels vilka uppgifter du hade rätt eller fel på och dels för att kunna göra en första analys av vad som gick bra eller dåligt på provet.

Om man bara får veta att man hade fel på en uppgift känns det ofta ganska dåligt, men om man får se en förklaring kan man förstå varför man hade fel och se att man kanske tänkte delvis rätt. Då känns det genast bättre och mer motiverande. Genom att ta del av en detaljerad förklaring kan man också lära sig av sina misstag och vara bättre rustad att undvika liknande fel framöver.

Fördjupning
Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
RAGLAN
typ av armskärning där ärmen går upp i en kil till halslinningen; en raglan
Nästa prov

24/10 - 2021 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 24/8 kl. 8:00
Stänger senast 31/8 kl. 23:59