Summering
  • När du skriver högskoleprovet får du ett svarshäfte som ska fyllas i vid varje provpass och lämnas in.
  • Du får även en orange svarsblankett som du få ta med dig hem. Genom att fylla i det orangea häftet kan du jämföra dina svar på högskoleprovet med facit som publiceras cirka tre till fyra dagar efter provdagen.
  • Facit anger endast vilket svarsalternativ som är korrekt. För att få en utförlig förklaring till varför rätt svar var rätt bjuder vi på gratis förklaringar till det senaste provet.
  • Som VIP-medlem får du tillgång till förklaringar till över 45 gamla högskoleprov.

Högskoleprovet svarshäfte

Svarshäftet på högskoleprovet är det formulär som du lämnar in i slutet av varje provpass på provdagen. Detta skickas in för rättning till Umeå och ligger till grund för ditt resultat. Därför är det viktigt att du fyller i svarshäftet tydligt. Du måste fylla i detta med blyertspenna för att kunna sudda och ändra ett alternativ om det har blivit felaktigt.

Svarshäftet rättas automatiskt av en optisk läsare vilket gör att otydliga svar kan komma att feltolkas. Samma sak gäller om du råkat markera flera olika svarsalternativ på en och samma fråga i svarshäftet. Det händer ytterst sällan att den optiska läsaren feltolkar svar och du kan begära att få en manuell rättning av svaren. Även då är det viktigt att svaren är tydligt ifyllda i svarshäftet.

Högskoleprovet facit

Facit som publiceras ca tre till fyra dagar efter provet anger endast vilket svarsalternativ som var korrekt. För att få en utförlig förklaring till varför rätt svar var rätt bjuder vi på gratis förklaringar efter varje prov. Dessutom bjuder vi på en individuell kunskapsanalys baserad på dina svar på det senaste högskoleprovet för att du ska få en tydligare bild av områden som du presterar bra på i nuläget och områden som du kan behöva träna mer på om du vill förbättra ditt resultat på kommande högskoleprov.

Om man bara får veta att man hade fel på en uppgift känns det ofta ganska dåligt, men om man får se en förklaring kan man förstå varför man hade fel och se att man kanske tänkte delvis rätt. Då känns det genast bättre och mer motiverande. Genom att ta del av en detaljerad förklaring kan man också lära sig av sina misstag och vara bättre rustad att undvika liknande fel framöver.

Cirka 4-5 veckor efter provdagen är rättning och normering färdig och du får då ditt normerade resultat. Sedan höstens prov 2017 kan du även se dina scannade svarsblanketter direkt via resultatsidan på Hogskoleprov.nu

I väntan på ditt normerade slutresultat kan du fylla i din råpoäng (antalet korrekt besvarade frågor) som du sedan jämför med tidigare prov i Normeringskalkylatorn. Därigenom kan du få en uppfattning om hur ditt prov gick och vilken ungefärlig normerad poäng du kan förvänta dig. Kom dock ihåg att gränserna för den normerade poängen varierar lite från prov till prov. Det kan därför vara bäst att jämföra med prov i närtid där skillnaderna bör vara som minst.

Feedback eller frågor?
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
DEPESCH
brådskande (ämbets)skrivelse
Tid till vårens första prov

12/3 - 2022 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 11/1 kl. 8:00
Stänger senast 18/1 kl. 23:59