Fler än 241 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Högskoleprovets historia

Summering
  • Högskoleprovet har funnits sedan 1977.
  • Den nuvarande utformningen av högskoleprovet lanserades hösten 2011.
  • Högskoleprovguiden har utbildat inför både gamla och nya högskoleprovet och VIP-utbildningen har allt du behöver för alla åtta provdelar.

Det första högskoleprovet

Högskolereformen 1977 var startskottet för högskoleprovet som nu årligen skrivs av tiotusentals personer. Anledningen till att högskoleprovet infördes var att fler personer skulle få möjlighet till högre studier.

Fram till 1991 fick endast de som saknade formella gymnasiebetyg, var minst 25 år gamla och hade arbetat i minst fyra år använda sig av högskoleprovet för att söka till högre studier. År 1991 släpptes högskoleprovet "fritt" för att kunna användas även av dem som hade fullständiga gymnasiebetyg men ville ha en andra chans.

Nu får alla skriva högskoleprovet och det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Däremot finns inte möjlighet att skriva högskoleprovet på några andra språk eftersom alla skriver samma prov.

Det nya högskoleprovet från år 2011

Under många år bestod provet av fem delar (NOG, DTK, ELF, ORD och LÄS) men våren 2011 användes denna utformning av provet för sista gången.

Många års diskussioner och utredningar där man även testat områdesprov, teknikprov och vårdprov resulterade i att ett nytt omgjort högskoleprov började användas från och med hösten 2011. Ingen av de tidigare provdelarna togs bort men antalet uppgifter, strukturen på provpassen och tiden ändrades.

Tre nya delar adderades till provet vilket gav totalt åtta olika delprov på högskoleprovet i stället för de tidigare fem. 

Redan innan provet ens hade hunnit lanseras hade Högskoleprovguiden över tusen specialkonstruerade övningsuppgifter på de tre nya provdelarna. VIP-utbildningen inkluderar allt du behöver kunna för alla åtta delprov.

Tack för en superbra hemsida att studera till högsoleprovet på! 11/10 guldstjärnor får ni helt klart!

Niclas Johansson
Höjde sig från 0.65 till 1.7 som VIP-medlem, nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
VAGANT
kringvandrande student (eller) präst (under medeltiden); vagabond
Helt fantastisk sida! Det var första gången jag gjorde provet och jag har kommit in på min drömutbildning. Så ett stort tack till er, detta hade inte varit möjligt utan er!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59