Fler än 247 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet våren 2022

Summering
  • Det hålls två separata högskoleprov våren 2022, lördagen den 12 mars respektive lördagen den 7 maj, där varje provskrivare endast får delta vid ett provtillfälle, inte båda. 
  • Anmälan till vårens båda högskoleprov 2022 stängde den 18 januari 2022. Det gick inte att själv välja mellan de två provdatumen, UHR fördelade anmälda deltagare mellan mars- och majprovet ca en vecka efter att anmälan stängt.
  • Vi kommer, efter att respektive prov hållits, att bjuda på förklaringar med text och figurer till alla uppgifter på båda vårens högskoleprov 2022 och lägger även löpande upp videoförklaringar tills vi täcker samtliga kvantitativa uppgifter.
  • Inom några dagar från respektive provdag våren 2022 kommer du att kunna fylla i dina svar i Högskoleprovtränaren och få automatisk rättning och gratis förklaringar på rättningssidan.

På denna sida har vi samlat viktig information om vårens högskoleprov 2022. Du finner även svar på flera av de vanligaste frågorna kring anmälan och provets genomförande.


Uppgifter, facit och förklaringar till vårens högskoleprov 2022

Efter att vårens högskoleprov genomförts kommer vi att bjuda på facit och våra expertförklaringar till alla uppgifter, inklusive videoförklaringar till alla kvantitativa uppgifter, samt normerings- och kunskapsanalyser och mycket mer via sidorna Vårens högskoleprov 2022 den 12 mars respektive Vårens högskoleprov 2022 den 7 maj.

Högskoleprovet våren 2022 den 12 mars Högskoleprovet våren 2022 den 7 maj


När är vårens högskoleprov 2022?

Det första provtillfället är den 12 mars och det andra den 7 maj. Notera att du endast kommer att kunna skriva ett av vårens högskoleprov och du kommer inte att kunna välja provdatum.


Anmälan till vårens högskoleprov 2022

Anmälan till vårens högskoleprov 2022 stängde den 18 januari och det går inte att anmäla sig i efterhand. Anmälningsperioden var densamma till både provet den 12 mars och den 7 maj och det gick inte att välja provdatum. UHR fördelar anmälda deltagare mellan de två provdatumen efter att anmälan har stängt. Alla anmälda provdeltagare får sedan veta sitt tilldelade provdatum ca en vecka efter att anmälan har stängt, preliminärt den 24 januari.

Anmälan till vårens högskoleprov 2022 skedde via hogskoleprov.nu som vanligt.

För att kunna anmäla dig behövde du antingen:

  • vara 18 år eller äldre, alternativt fylla 18 år under 2022
  • eller ha påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och gå i årskurs 2 eller högre.

Denna åldersgräns är inte relaterad till pandemin utan det är en planerad åldersgräns som införs från och med vårens högskoleprov 2022. Beslut om denna åldersgräns fattades redan 2018.

UHR har inte meddelat någon begränsning av antalet provdeltagare till vårens högskoleprov 2022 så alla som ville och uppfyller ålderskraven kunde anmäla sig under anmälningsperioden. 


När kommer resultatet på vårens högskoleprov 2022?

Resultaten för vårens högskoleprov 2022 väntas bli tillgängliga ca 4-5 veckor efter respektive provdag. Du kommer då att kunna ta del av ditt officiella resultat genom att följa stegen på vår sida om resultat på högskoleprovet. Innan det officiella resultatet är tillgängligt kan du skapa dig en uppfattning om hur det gick genom att själv rätta provet – mer om detta längre ned på denna sida.


Normering av vårens högskoleprov 2022

Normeringen av vårens högskoleprov väntas presenteras ca 4-5 veckor efter respektive provdag, senast i samband med att resultaten blir tillgängliga. Du kan läsa mer om vad normering är, varför det används och hur ditt normerade slutresultat räknas fram på vår sida om normering av högskoleprovet.

Vi kommer i samband med vårens högskoleprov 2022 att återkomma med vår analys av normeringen jämfört med tidigare provomgångar och publicera normeringstabellerna så snart de blir tillgängliga. I väntan på normeringstabellerna för vårens högskoleprov 2022 kan du se hur tidigare års normeringar sett ut samt analysera ditt uppskattade resultat i Normeringskalkylatorn.

Allt om normering av högskoleprovet Normeringskalkylatorn


Nytt för vårens högskoleprov 2022

Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till vårens prov 2022. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.

På grund av den rådande coronapandemin har UHR fattat beslutet att dela upp vårens högskoleprov 2022 för att minska risken för smittspridning genom att dela upp provdeltagarna på två separata provtillfällen för att minska antalet personer som samtidigt skriver provet. En liknande uppdelning gjordes även våren 2021.

För att bilda dig en uppfattning om hur det gick för dig på provet innan resultaten är färdiga rekommenderar vi att gå igenom provet uppgift för uppgift för att minnas vad du svarade på respektive uppgift. På så vis kan du skapa dig en ungefärlig uppfattning om antalet korrekt besvarade uppgifter som du sedan kan mata in i Normeringskalkylatorn för att analysera ditt resultat närmare i väntan på att vårens normeringstabeller släpps.

Att gå igenom uppgifterna en och en är även ett utmärkt tillfälle att jämföra dina egna resonemang med våra och lära dig av eventuella misstag och snappa upp användbara genvägar även på uppgifter som du besvarat korrekt. På så vis ser du till att vara i ännu bättre form inför kommande provomgångar om du ännu inte nått ditt målresultat.


Förbered dig inför vårens högskoleprov 2022

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 180 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, över 19 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som uppnått maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.


Öva gratis med Högskoleprovtränaren

Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med de gamla högskoleproven från våren år 2000 ända till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar i det digitala svarshäftet så sköter Högskoleprovtränaren resten. Vårens båda högskoleprov 2022 kommer att göras tillgängliga där så snart som möjligt efter respektive provdag.

På vårens prov höjde jag mig från 1.2 till 1.6 efter cirka två månaders heltidsplugg och detta med stor hjälp av VIP-utbildningen. Är så otroligt tacksam för den hjälp som HP-guiden erbjuder med allt ifrån tips på studieupplägg till pedagogiska genomgångar av uppgifterna. Nådde inte riktigt hela vägen till mitt mål 1,75 men kommer köra igen till hösten. Utan er hjälp hade det aldrig gått så bra som det gjorde! Tusen tack för det!

Rebecca Hagh
Höjde sig från 0.9 till 1.6 och pluggar nu till läkare
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GEDACKT
täckt labialstämma i orgel
HPGuiden är det bästa som hänt mig. Skrivit 1,15 & 1,20 på tidigare försök. Med hjälp av HPGuiden skrev jag nu 1.90. Helt ofattbart! Det funkar verkligen. Nu kommer jag in på det program som jag vill. Tack.
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59