Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Matematiken på högskoleprovet

Summering
  • Den matematik som högskoleprovet testar provskrivaren på motsvarar gymnasiets Matte 1 (eller Matte A enligt det gamla systemet).
  • Att lära sig all relevant matematik inför provet är möjligt - Högskoleprovguidens VIP-utbildning ger dig både relevant formelkunskap och problemlösningsförmåga.
  • Slipp oroa dig över vilken matematik du ska fokusera på, allt finns samlat Högskoleprovguiden som redan hjälpt över 150 000 studenter sedan starten 2004.

Enligt Universitets- och Högskolerådet (UHR), testar högskoleprovet endast matematik från grundskolan samt gymnasiet upp till och med nivån på matte 1 enligt nya systemet och matte A enligt gamla systemet. Även om man har läst högre nivåer av matematik är det viktigt att repetera t.ex. potenslagarna, polynommultiplikation och uppställning samt huvudräkning utan miniräknare. Vill man ha en helt högskoleprovanpassad matematisk repetition av all matematik som krävs finns det hos oss på hpguiden.se.

Det kvantitativa provets olika delar

Man kan grovt sett säga att det finns två delar av högskoleprovets matte: den som kräver formelkunskap (XYZ och KVA) och den som kräver problemlösning (NOG och DTK). Detta är dock mycket förenklat eftersom även NOG kräver att vi behärskar vissa geometriska regler medan XYZ och KVA såklart kräver att vi använder oss av problemlösning. Den stora skillnaden är emellertid att en person med god problemlösningsförmåga kan lösa många av NOG- och DTK-uppgifterna utan att ha repeterat formelkunskap innan provet. Däremot är det svårare att lösa XYZ- och KVA-uppgifter bara med hjälp av problemlösning eftersom vissa uppgifter är av ren formelkunskapsnatur.

Kontentan av detta är givetvis att man, för att lyckas bra på det kvantitativa blocket, behöver öva upp både sin problemlösningsförmåga och sin formelkunskap. En fördel med att plugga med Högskoleprovguiden är att vi redan har samlat all relevant matematik åt dig i en kurs så att du aldrig behöver fundera över “vilka formler ska man kunna?” eller “hur ska jag öva upp min problemlösningsförmåga på bästa sätt?”. Du behöver bara sätta igång och jobba med precis de färdigheter som krävs för att maximera ditt resultat inför provet!

En matematisk fördel för dig som pluggar med Högskoleprovguiden inför provet

Att högskoleprovsmatten blivit mer formelkunskapsinriktad sedan man införde delproven XYZ och KVA hösten 2011 är faktiskt en stor fördel för dig som pluggar inför högskoleprovet med hpguiden.se. Det går nämligen snabbt att lära sig formler och regler - särskilt med Högskoleprovguiden där du heller inte behöver fundera över vilken formelkunskap du behöver. Därmed kommer du ha en stor fördel gentemot andra provskrivare som inte förbereder sig genom att plugga med oss utan t.ex. endast förlitar sig på “sunt förnuft” eller sin problemlösningsförmåga. 

Som nämnts tidigare är problemlösningsförmåga i kombination med formelkunskapen den absolut säkraste vägen till ett högt resultat på det kvantitativa blocket. Det är just av detta skäl som vi brukar säga att skriva högskoleprovet utan att ha pluggat med Högskoleprovguiden är som att försöka köra upp utan att ha tagit körlektioner.

Värdet av lösningsstrategier

Människan är lat - så är det bara. Därför har vi uppfunnit massor av genvägar för att göra saker i våra liv lättare och bekvämare. Det gäller såklart även inom högskoleprovsmatte! Högskoleprovguiden har sedan starten 2004 år ut och år in arbetat med att ta fram de bästa genvägarna till att lösa högskoleprovets kvantitativa uppgifter på det snabbaste och bästa sättet.

En matteuppgift på högskoleprovet kan nämligen oftast lösas på två olika sätt, ett jobbigt och långsamt sätt som innebär en massa onödig räkning, och ett snabbt och smart sätt som endast kräver några få matematiska knep. Om du känner till dessa knep och behärskar dem väl kommer du spara massor av tid när du skriver högskoleprovets kvantitativa del. Och eftersom tid är en av högskoleprovets absolut viktigaste aspekter så ligger tidseffektivitet definitivt i ditt intresse. Ju mer tid du kan spara in på att lösa de enkla uppgifterna snabbt och obekymrad, desto mer har du över till de riktigt kluriga uppgifterna.

Så, gör dig själv en tjänst och lär dig dessa knep. Eller så kan du ju alltid ta den långsamma och jobbiga vägen mot målet. Men vi vet att du nog också innerst inne är lat precis som alla vi andra...

Vanliga missförstånd kring matten på högskoleprovet

Ett vanligt missförstånd vi har stött på bland våra över 200 000 studenter sedan starten är att matematiken på högskoleprovet inte går att plugga till och att det krävs mer än gymnasiematematik för att kunna klara provet. Detta stämmer inte alls!

Faktum är att matematiken går mycket väl att plugga till och motsvarar den mest grundläggande matematiken man får lära sig i gymnasiet - Matte 1 (eller Matte A enligt det gamla systemet). Högskoleprovet fungerar som en andra chans där man kan visa att man behärskar just sådant som man lär sig i gymnasiet och som är relevant för många högskoleutbildningar, alltså matematik och språk. Med andra ord testar högskoleprovet ingenting sådant som man inte lär sig i gymnasiet. Och när det gäller specifikt matematiken så testar högskoleprovet endast den matematik som alla gymnasieprogram läser, alltså Matte 1.

Ibland kan matematiken på provet verka svårare än vad den är eftersom en del av provkonstruktörens syften är att klura till uppgifterna. Kom dock ihåg att det alltid är kunskaper från Matte 1 som behövs för att lösa uppgiften! Så om du känner att “här måste man ju ha en miniräknare!” så kan det vara en ledtråd om att det i själva verket finns ett knep eller en genväg som gör det möjligt att lösa uppgiften på ett smidigare sätt.

Notera att det inte är all gymnasiematematik man behöver kunna utan endast Matte 1. Som VIP-medlem hos oss kommer du märka att vi ibland “lånar” matematiska knep och genvägar från högre mattekurser för att du ska lära dig att lösa uppgifterna snabbare och effektivare. Men detta är endast smarta sätt att klara provets uppgifter ännu bättre på, även om de inte är nödvändiga. Som sagt finns det oftast två olika sätt att lösa uppgifter på: ett snabbt och smart och ett långsamt och jobbigt.

Tack så jättemycket! Med HPguiden har jag äntligen nått mitt mål. Från att inte ens kunna grunderna i matte till att ha 1 poäng ifrån 2.0 på den kvantitativa delen, det hade aldrig gått utan HPguiden. Det har inte alltid varit lätt men ack så värt! Känns otroligt bra att äntligen vara i mål! Jag är så glad över att det finns en så bra hemsida som eran! Har tipsat er till många bekanta! Fortsätt som ni gör! STORT TACK!

Sofia Kuhlström
Höjde sig från 0.5 till 1.5 – nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
Ville bara tacka för hjälp! Ett fantastiskt lättillgängligt sätt att närma sig Högskoleprovet. Ni gör ett fantastiskt jobb! Ska rekommendera er vidare!
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59