Fler än 249 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet 2017

Summering
  • Högskoleproven år 2017 är avklarade och du kan öva med dessa prov i Högskoleprovtränaren.
  • Anmälningsperioden till höstens prov 2017 var för första gången ca två veckor kortare än tidigare.
  • VIP-utbildningen var det effektivaste sättet att förbereda sig inför proven 2017 och är det bästa sättet att studera inför kommande högskoleprov.

Under 2017 gavs två högskoleprov. Nedan hittar du den viktigaste informationen om proven och hur du förbereder dig inför kommande prov. Något utmärkande för just 2017 års prov var det relativt låga intresset. Exempelvis var endast 56 000 personer anmälda till höstens prov 2017 jämfört med 66 000 personer hösten 2016. Det var även en hel del medial turbulens kring konsekvenserna och motverkandet av fusket på högskoleprovet.

Viktiga datum för högskoleproven 2017

Viktiga datum för högskoleproven 2017
Vilket prov?När var provet?När kunde man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2017 Lördagen den 1 april 15 januari – 15 februari
Höstens högskoleprov 2017 Lördagen den 21 oktober 15 augusti – 1 september

Förändringar från och med högskoleproven 2017

Inför höstens högskoleprov 2017 beslutade de ansvariga på Universitets- och högskolerådet (UHR) att förkorta anmälningsperioden med cirka två veckor. Höstens högskoleprov 2017 var därmed det första provet med den kortare anmälningsperioden som därefter kommer att gälla för kommande prov under 2018 och framåt. Detta påverkade också sannolikt antalet anmälningar till provet negativt och bidrog därmed till det låga anmälningsantalet jämfört med hösten 2016.

Normeringen till högskoleproven 2017

Det skedde en del större förändringar av normeringstabellerna på grund av att svårighetsgraden på provpassen skiljde sig från tidigare prov. Du kan se hur normeringarna har förändrats över tid i Normeringskalkylatorn. Du kan även läsa mer om hur normeringen på högskoleprovet fungerar här.

Statistik för högskoleproven 2017

Statistik för högskoleproven 2017
Vad?Vårens högskoleprov 2017Höstens högskoleprov 2017
Antal anmälda 76 707 55 741
Antal som genomförde provet 64 962 46 138
Antal 0.00 177 personer 272 personer
Antal 2.00 68 personer 31 personer

Vad kostade högskoleprovet 2017?

Anmälan kostade 450 kronor och kunde betalas via bankkort, plusgiro eller genom internetbank eller bankkontor om du befann dig i utlandet.

När du hade betalat in avgiften gick den inte att få tillbaka, och det gick inte heller att byta provtillfälle. Svaren på många praktiska frågor som hur du byter provort finns i vår del om högskoleprovet och på Studera.nu

Högskoleprovet på Facebook

UHR har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar dämed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.

Varje block består av fyra olika delprov. Läs mer via fördjupningslänkarna.

Så anmäler du dig till högskoleprovet

Anmälan sker på Hogskoleprov.nu.

Har du inte ett konto på sidan skapar du ett, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen.

Läs mer om anmälan till högskoleprovet.

Förbered dig inför högskoleprovet

Det går att förbättra sitt resultat på högskoleprovet genom goda förberedelser och övning. Högskoleprovguiden har sedan starten år 2004 erbjudit den bästa tänkbara förberedelsen inför högskoleprovet.

Som VIP-medlem får du tillgång till alla övningar, genomgångar och coachning du behöver för att nå målresultatet.

Vare sig om du behöver hjälp och övning på den kvantitativa, verbala eller båda delarna av provet ger VIP-utbildningen den bästa förberedelsen. Med över 100 000 nöjda studenter och över 13 års erfarenhet är du i trygga händer när du pluggar med VIP-utbildningen inför provet.

Tackar enormt för er hjälp med allt!!! Hade aldrig klarat det utan hpguiden. Upplägget som man fick av sin HP coach hjälpte enormt med att disponera sin tid och snabbt komma igång med sitt pluggande! Att ständigt ha någon som en hjälpande hand är ett stort plus och något som hjälper en med stöttning, förklaring samt anpassning längs pluggets gång. Att allting finns samlat på en sida, uppgifter, gamla prov osv. är även något som hjälper en att komma igång med pluggandet lätt och att inte slösa någon tid! Svårt att välja men det bästa måste nog vara HP coachen, strax efter kommer samlingen övningsuppgifter.

Lucas Admeus
Höjde sig från 1.35 till 1.75 – nu väntar drömutbildningen
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
XEROFYT
växt anpassad till torka
Superbra tjänst som inte bara hjälpt mig kunskapsmässigt inför högskoleprovet utan även underlättat mina studier på högskolenivå.
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59