Fler än 249 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Högskoleprovet 2023

Summering
  • Vårens högskoleprov 2023 äger rum den 25 mars och anmälan till vårprovet 2023 öppnar den 10 januari och stänger den 17 januari.
  • Höstens högskoleprov 2023 hålls den 22 oktober och anmälan är öppen 15–22 augusti.
  • Vi kommer att uppdatera denna sida löpande vid ändringar och med ytterligare information som framkommer framöver.
  • Som VIP-medlem kan du vara säker på att förbereda dig så effektivt som möjligt inför högskoleprovet.

Vårens högskoleprov 2023 hålls lördagen den 25 mars. För mer information om vårens högskoleprov 2023 hänvisar vi till vår sida om vårens högskoleprov 2023.

Det hålls även ett högskoleprov hösten 2023, närmare bestämt söndagen den 22 oktober. För mer information om höstens högskoleprov 2023 hänvisar vi till sidan höstens högskoleprov 2023.

Viktiga datum för högskoleproven 2023
Vilket prov?När är provet?När kan man anmäla sig?
Vårens högskoleprov 2023 25 mars 10–17 januari
Höstens högskoleprov 2023 22 oktober 15–22 augusti

Förändringar högskoleprovet 2023

En ny åldersgräns infördes från och med vårens högskoleprov 2022 och kommer att gälla framöver. Åldersgränsen är satt till 18 år. UHR meddelar att personer som är 18 år eller äldre alternativt fyller 18 år under det kalenderår som provet hålls kommer att kunna anmäla sig. Det görs även undantag för personer som börjat studera på gymnasiet innan de fyllt 16 år – dessa personer kommer att kunna anmäla sig till högskoleprovet första gången vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.

Från och med vårens högskoleprov 2023 höjer UHR anmälningsavgiften till 550 kr (tidigare kostade det 450 kr att anmäla sig till högskoleprovet).

UHR har inte meddelat några begränsningar av högskoleproven 2023 till följd av coronapandemin. Alla som vill och uppfyller ålderskraven väntas därmed kunna anmäla sig och skriva provet.


Så anmäler du dig till högskoleprovet 2023

Anmälan till högskoleproven under 2023 sker via hogskoleprov.nu som vanligt både till vårens och höstens högskoleprov.

Har du inte ett konto på hogskoleprov.nu sedan tidigare skapar du ett nytt, annars loggar du in med dina befintliga uppgifter.

När du har gjort din anmälan sker sedan all kommunikation per e-post, och din kallelse kommer cirka en vecka innan provdagen. Var noga med att kontrollera din inkorg så att du inte går miste om viktig information som eventuellt hamnat i någon annan mapp än inkorgen såsom skräppost, i papperskorgen eller någon annan mapp som "Kampanjer" eller liknande.

Läs mer om de specifika detaljerna för anmälan till respektive provomgång på sidorna Högskoleprovet våren 2023 respektive Högskoleleprovet hösten 2023.


Högskoleprovet på Facebook

UHR (som anordnar högskoleprovet) har även en Facebooksida som heter Allt om högskoleprovet. Här kan du göra ett inlägg och få svar på dina frågor på vardagar mellan klockan 8 och 16.


Om högskoleprovet

Högskoleprovet består av två olika typer av block, ett kvantitativt (DTK, KVA, NOG och XYZ) och ett verbalt (ELF, LÄS, MEK och ORD).

Varje block innehåller 40 uppgifter där varje rätt svar ger 1 poäng. Det görs inga avdrag för felaktiga svar eller överhoppade uppgifter.

Både det kvantitativa och det verbala blocket genomförs två gånger under dagen och de bidrar därmed med 80 poäng var till slutsumman på 160 poäng.


Förbered dig inför högskoleprovet 2023

Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, problemlösning, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 210 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.

Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, 20 000+ uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.

Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som själv skrivit maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att ta fram en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av all tid du har att investera i dina HP-förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.

Jag kom äntligen in på psykologprogrammet tack vare er fantastiska pepp och utbildning!!!!! Jag fick 1,65 senast och började på 0,9!! Så det enda jag kan säga är att ni är helt fantastiska och att man aldrig ska ge upp!!

Lina Nyberg
Höjde sig från 0.9 till 1.65 som VIP-medlem, nu väntar psykologprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
ATONI
slapphet i kroppsvävnad, förslappning
Jag vill bara tacka för all hjälp du och hpguiden gett mig! Har höjt mig från 1.5 till 1.8, där kvantitativa delen verkligen hjälpte mig. Höjde mig från 1.5 till 2.0! Tack!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59