Fler än 243 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Viktigt att ha koll på inför ett karriärskifte

Summering
  • Om du planerar att söka dig till en ny utbildning finns det flera praktiska detaljer och datum som är viktiga att ha koll på.
  • Högskoleprovet är ett sätt att öka dina chanser att bli antagen till utbildningar där det råder konkurrens om utbildningsplatserna eftersom du med ett giltigt resultat är med och konkurrerar om en större andel av utbildningsplatserna.
  • Högskoleprovet ges två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten, och det är viktigt att anmäla sig inom anmälningsperioden då det inte går att anmäla sig utanför denna.
  • Det är också viktigt att ha koll på anmälningsfönstret för den eller de utbildningar du är intresserad av så att du inte missar att anmäla dig.
  • För att nå ett så högt högskoleprovsresultat som möjligt är det mycket viktigt att förbereda dig ordentligt. Med vår VIP-utbildning får du allt som behövs för att bemästra högskoleprovets alla delar så snabbt och smidigt som möjligt, även om det var länge sedan du t.ex. gick i gymnasiet.

Om du har bestämt dig för att ta steget och, kanske med hjälp av högskoleprovet, byta karriär är det hög tid att lägga upp en plan för hur du ska gå tillväga. På denna sida har vi samlat några viktiga datum och hållpunkter värda att känna till. Försök vara ute i god och planera din väg mot din nya utbildning så kommer allt att gå betydligt smidigare och du slipper obehagliga överraskningar och missade deadlines för anmälan till både utbildningar och högskoleprovet som kan försena vägen in på din nya yrkesbana helt i onödan.

Om högskoleprovet

Högskoleprovet avser mäta förmågan att klara högskole- och universitetsstudier och är därmed ett studiefärdighetsprov. Förenklat kan man säga att högskoleprovet testar kunskaper och färdigheter från grundskolan och gymnasiet i matematik, svenska och engelska.

Högskoleprovet anordnas normalt två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren, på cirka 120 orter runtom i Sverige och på utvalda platser utomlands.

I princip alla eftergymnasiala studier på högskola och universitet tar in studenter baserat på högskoleprovsresultat såväl som på gymnasiebetyg. Minst en tredjedel av de sökande antas på högskoleprovresultat. Räcker dina betyg inte till för din drömutbildning kan högskoleprovet vara det enda möjliga alternativet. Med hård konkurrens om platserna förbättrar ett bra resultat på högskoleprovet därmed markant dina möjligheter att bli antagen till en populär utbildning.

Högskoleprovet våren 2020 ställdes in och höstens prov 2020 genomfördes för ett begränsat antal provdeltagare på grund av coronapandemin, men detta bör ses som en extrema ovanligheter då inga andra högskoleprov sedan starten 1977 har ställts in.

I sektionen Allt om högskoleprovet finner du mer detaljerad kring högskoleprovet och dess verbala och kvantitativa delprov.

Anmälan till högskoleprovet

Anmälan till varje högskoleprov är öppen under relativt kort tid (ca 2 veckor) och brukar öppna ca 2-3 månader innan provdagen. Det är därför vanligt att missa sista anmälningsdag och om anmälan missas finns det dessvärre inga möjligheter att få skriva det aktuella provet.

Det är därför extremt viktigt att hålla koll på när anmälningsfönstret öppnar och stänger för det prov som du avser göra. Anmälan till vårprovet öppnar i regel i mitten av januari och stänger i slutet av januari eller början av februari, och anmälan till höstprovet är vanligen öppen från mitten av augusti till slutet av augusti.

Anmälan sker alltid via hogskoleprov.nu och där finns också information om vilka datum som gäller för kommande högskoleprov. För att göra en anmälan måste man först skapa ett konto på hogskoleprov.nu.

Anmälningsavgiften är 550 kr (tidigare kostade det 450 kr att anmäla sig till högskoleprovet) och betalas i samband med anmälan. Anmälan är bindande och det går inte att avanmäla sig och få tillbaka anmälningsavgiften i efterhand.

Du kan läsa mer om de praktiska detaljerna kring anmälan på vår sida Om anmälan till högskoleprovet.

Resultat på högskoleprovet

När högskoleprovet är skrivet och avklarat börjar väntan på resultatet. Det tar generellt 4-5 veckor från provdatumet till att rättningen och normeringen är avklarad och resultaten publiceras. Alla som skriver högskoleprovet får ett normerat slutresultat i spannet 0.00 - 2.00 och det är detta resultat som sedan används vid ansökan till universitets- och högskoleutbildningar i Sverige.

Du kan läsa mer om resultat på högskoleprovet i Högskoleprovet resultat.

Ansöka till universitet och högskola

All ansökning till svenska universitetsutbildningar sker via antagning.se.

Nedan har vi samlat ansökningsdatumen för höst- och vårterminen för 2022 och 2023.

Viktiga datum
Händelse Hösttermin 2022  Vårtermin 2023  Sommarkurser 
Webbanmälan öppnar  15 mars 15 september  28 februari 
Sista anmälningsdag  19 April  17 oktober  15 mars 
Sista dag att betala anmälningsavgift 
eller styrka avgiftsbefrielse
3 maj 1 november   

Dessa datum kan variera med något från år till år. Se till att ha koll på de aktuella datumen på antagning.se i god tid för att inte riskera att missa sista anmälningsdag. Till vissa, men inte alla, utbildningar kan det finnas en möjlighet att skicka in en sen anmälan, men du bör alltid försöka anmäla dig inom den normala anmälningsperioden för att vara på den säkra sidan. Att göra en sen anmälan kan dock vara en möjlighet att komma in på en utbildning om du är sent ute.

Tidigare datum om du ska bygga på med en master

Om du redan har en kandidatexamen i bagaget och tänkt läsa vidare till en master gäller det att ha koll på vilka datum som gäller för just de masterprogram du tänkt söka. Masterprogram börjar generellt på hösten, och ansökningen sker därför på våren. De flesta program har samma ansökningsdeadline som alla övriga kurser och program, men vissa har en sista ansökningsdag redan i januari. Detta gäller särskilt internationella program med undervisning som ges på engelska. För att ta reda på exakt datum för just ditt program rekommenderar vi att hålla koll på den aktuella skolans hemsida.

Antagningsbesked

När får man veta om man kommit in på högskolan? Det första antagningsbeskedet kommer ca 10 veckor efter sista ansökningsdagen. Du får det på mail, så se därför till att ha en aktuell mailadress inlagd på din profil på antagning.se.

Observera att du måste tacka ja till din plats på antagningsbeskedet innan sista svarsdag, annars riskerar du att förlora din plats. Normalt har du ca två veckor på dig att svara ja från det att beskedet kommit. Om du inte direkt är antagen till en utbildning kan du se vilken reservplats du har. Chansen att komma in som reserv varierar mellan olika utbildningar. Ofta fortsätter lärosätena att kalla reserver fram till någon vecka in på terminen så hoppet är inte ute även om du står på listan över reserver.

Terminsstart

Terminsstarten för de flesta kurser och program sker i mitten av januari för vårterminen och i slutet av augusti eller början av september för höstterminens utbildningar. Om du sökt till ett kandidatprogram så hålls det ofta en frivillig nollning, eller mottagning, för de nya studenterna som består av aktiviteter och festligheter. Denna kan börja någon vecka innan terminsstart. Du kommer att få information om vad som gäller just din utbildning via mail, post eller telefon. Du kan också söka information om utbildningen på lärosätets hemsida där du även finner kontaktuppgifter till utbildningsansvariga om du har specifika frågor kring utbildningen.

Denna sida uppdaterades senast 2022-07-27.

DÅSÅ!! Igår fick man äääääääntligen reda på hur det gick (höjning från 1.2 till 1.9)! Så himla nöjd, och det känns verkligen helt surrealistiskt att läkarstudierna börjar till hösten!!

Vill bara börja med att säga ett stort tack till HPG och alla människorna här som varit ett enormt stöd och som gjort ens HP-resa till något positivt. Har man snubblat hit har man råkat hitta en grym plattform som har allt stöd man kan tänka sig behöva. Det enda som återstår är arbetet dit, men med HPG har du en grym gemenskap att stödja dig mot, grymma coacher om du behöver hjälp med studieschema, och massor av tips och information angående det mesta man kan tänka sig behöva gällande strategier, knep, matte-grunder, m.m.

André Borg
Höjde sig från 1.2 till 1.9 på högskoleprovet – nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
FARISEISK
som avser fariséer; hycklande
Tack, gick från 1.5 till 1.9 med 3 månaders hårt plugg. :)
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59