Högskoleprovet våren 2024
Summering
- Vårens högskoleprov 2024 hålls den 13 april och anmälningsperioden är den 9-16 januari.
- Vi kommer på denna sida, efter att vårprovet 2024 har hållits, att bjuda på utförliga förklaringar till alla uppgifter och lägger även löpande upp videoförklaringar tills vi täcker samtliga kvantitativa uppgifter.
- Inom några dagar från provdagen våren 2024 kommer du att kunna fylla i dina svar i Högskoleprovtränaren och få automatisk rättning och gratis förklaringar på rättningssidan.
På denna sida kommer du att finna uppgifterna från provpassen samt facit och våra expertförklaringar till alla uppgifter på vårens högskoleprov 2024. Här har vi även samlat svar på vanliga frågor om vårprovet 2024.
Denna sida uppdateras kontinuerligt när mer information blir tillgänglig närmare provet och efter att provet hållits.
Anmälan till vårens högskoleprov 2024
Anmälan till vårens högskoleprov 2024 kommer att öppna tisdagen den 9 januari och stänga tisdagen den 16 januari. Observera att det är viktigt att anmäla dig inom anmälningsperioden då det inte är möjligt att anmäla sig utanför anmälningsperioden.
Anmälan till vårprovet 2024 väntas ske via hogskoleprov.nu som vanligt.
UHR, som ansvarar för högskoleprovet, har inte meddelat några begränsningar för vårens högskoleprov 2024 till följd av coronapandemin.
När kommer resultatet på vårens högskoleprov 2024?
Resultaten för vårens högskoleprov 2024 väntas bli tillgängliga drygt en månad efter provdagen. Du kommer då att kunna ta del av ditt officiella resultat genom att följa stegen på vår sida om resultat på högskoleprovet. Innan det officiella resultatet är tillgängligt kan du skapa dig en uppfattning om hur det gick genom att själv rätta provet efter provdagen – mer om detta längre ned på denna sida.
Diskutera vårens högskoleprov 2024 i forumet
Hur tyckte du att provet kändes? Var det lättare eller svårare än vanligt? Någon specifik uppgift som var oklar? I forumdelen eftersnack kan du diskutera allt som har med vårens högskoleprov att göra.
Normering av vårens högskoleprov 2024
Normeringen av vårens högskoleprov väntas presenteras drygt en månad efter provdagen, senast i samband med att resultaten blir tillgängliga. Du kan läsa mer om vad normering är, varför det används och hur ditt normerade slutresultat räknas fram på vår sida om normering av vårens högskoleprov 2024. Där kommer vi också att publicera normeringstabellerna för vårens högskoleprov 2024 så snart de blir tillgängliga. Vi kommer även att presentera vår analys av normeringen av vårens prov jämfört med tidigare provomgångar efter att normeringstabellerna släppts.
I väntan på normeringstabellerna för vårens högskoleprov 2024 kan du se hur tidigare års normeringar sett ut samt analysera ditt uppskattade resultat i Normeringskalkylatorn.
Normering av vårens högskoleprov 2024 Normeringskalkylatorn
Gratis förklaringar och videoförklaringar till vårens högskoleprov 2024
Uppgifterna från samtliga provpass på vårens högskoleprov 2024 väntas släppas måndagen efter provdagen och vi kommer då att publicera dessa på denna sida. Officiellt facit till uppgifterna släpps troligen på onsdagen efter provdagen och vi tar fram förklaringar till samtliga 160 uppgifter från vårens högskoleprov löpande efter att provet ägt rum. Så snart förklaringarna och facit är redo kommer vi att publicera allt här, så håll utkik efter uppdateringar på denna sida efter provdagen.
Parallellt med detta tar vi även fram videoförklaringar till vårprovets alla 80 kvantitativa uppgifter. Följ oss på YouTube för att inte missa någon videouppladdning.
Nytt för vårens högskoleprov 2024
Från och med höstens högskoleprov 2023 infördes in- och utpasseringskontroller för att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel. Provdeltagare kan bli kontrollerade med metalldetektor vid in- och utpassering av ordningsvakter förordnade av Polismyndigheten. Mer information om kontrollerna finner du via studera.nu.
En ny åldersgräns infördes från och med vårens högskoleprov 2022 och kommer att gälla framöver. Åldersgränsen är satt till 18 år. UHR meddelar att personer som är 18 eller äldre alternativt fyller 18 år under det kalenderår som provet hålls kommer att kunna anmäla sig. Det görs även undantag för personer som börjat studera på gymnasiet innan de fyllt 16 år – dessa personer kommer att kunna anmäla sig till högskoleprovet första gången vårterminen i årskurs 2 på gymnasiet.
Från och med vårens högskoleprov 2023 höjde UHR anmälningsavgiften till 550 kr (tidigare kostade det 450 kr att anmäla sig till högskoleprovet). Den nuvarande anmälningsavgiften om 550 kr väntas gälla även för högskoleproven 2024.
UHR har i nuläget inte meddelat några begränsningar av högskoleprovet våren 2024 till följd av coronapandemin. Alla som vill och uppfyller ålderskraven väntas därmed kunna anmäla sig och skriva provet.
Sedan höstens högskoleprov 2019 har kontrollpappret tagits bort och väntas inte återinföras till vårens prov 2024. Kontrollpappret möjliggjorde för provdeltagare att notera sina svar för att kunna rätta provet och få en uppfattning om resultatet innan den officiella rättningen var färdig.
För att bilda dig en uppfattning om hur det gick för dig på provet innan resultaten är färdiga rekommenderar vi att gå igenom provet uppgift för uppgift för att minnas vad du svarade på respektive uppgift. På så vis kan du skapa dig en ungefärlig uppfattning om antalet korrekt besvarade uppgifter som du sedan kan mata in i Normeringskalkylatorn för att analysera ditt resultat närmare i väntan på att vårens normeringstabeller släpps.
Att gå igenom uppgifterna en och en är även ett utmärkt tillfälle att jämföra dina egna resonemang med våra och lära dig av eventuella misstag och snappa upp användbara genvägar även på uppgifter som du besvarat korrekt. På så vis ser du till att vara i ännu bättre form inför kommande provomgångar om du ännu inte nått ditt målresultat.
Förbered dig inför vårens högskoleprov 2024
Eftersom högskoleprovet testar väldigt specifika färdigheter inom matematik, svenska och engelska och dessutom skrivs under stark tidspress är goda förberedelser en förutsättning för ett högt resultat. På HPGuiden har vi hjälpt över 220 000 studenter att förbereda sig inför högskoleprovet och har samlat all vår kunskap och erfarenhet i en lättillgänglig onlineutbildning som innehåller allt du behöver för att bemästra alla högskoleprovets delar.
Som VIP-medlem får du tillgång till beprövade strategier, metoder, tips och tricks för alla provdelar, över 20 000 uppgifter med lösningar steg för steg samt kursen All matte du behöver där du kan repetera just den matematik som är viktig för högskoleprovet och inte riskera att lägga din tid på sådant som inte är relevant.
Skulle du fastna på någon uppgift eller teorigenomgång kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig reda ut frågetecknen. Dessutom blir du tilldelad en personlig coach som uppnått maximala 2.00 på högskoleprovet som gärna hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för att du ska få ut så mycket som möjligt av varje timme du har att lägga på dina förberedelser. Du kommunicerar smidigt med oss via mail och vi finns tillgängliga alla dagar i veckan för att du ska få svar snabbt.
Öva gratis med Högskoleprovtränaren
I Högskoleprovtränaren kan du ladda hem, skriva ut och öva interaktivt med alla gamla högskoleprov från våren år 2000 ända till det senaste provet. Genom att öva direkt med Högskoleprovtränaren slipper du att manuellt rätta med facit. Du kan istället bekvämt fylla i dina svar i det digitala svarshäftet så sköter Högskoleprovtränaren resten. Vårens högskoleprov 2024 kommer att göras tillgängligt där så snart som möjligt efter provdagen.
På vårens prov höjde jag mig från 1.2 till 1.6 efter cirka två månaders heltidsplugg och detta med stor hjälp av VIP-utbildningen. Är så otroligt tacksam för den hjälp som HP-guiden erbjuder med allt ifrån tips på studieupplägg till pedagogiska genomgångar av uppgifterna. Nådde inte riktigt hela vägen till mitt mål 1,75 men kommer köra igen till hösten. Utan er hjälp hade det aldrig gått så bra som det gjorde! Tusen tack för det!
Coacherna på Högskoleprovguiden