Viktade högskoleprovsresultat ska testas redan i höst

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2193
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Viktade högskoleprovsresultat ska testas redan i höst

Inlägg av admin »

Det är nu bestämt att viktade högskoleprovsresultat ska testas i höst. Att resultatet viktas innebär att en av blocken ges större vikt vid antagningen.

Försöken genomförs för att se om viktning kan indikera om de sökande kommer att klara utbildningarna i högre utsträckning.

De första försöken kommer att inledas redan hösten 2019 och det är sökande till vissa civilingenjörsutbildningar som kommer att påverkas. Det är lärosätena som själva får bestämma om det är den kvantitativa eller den verbala delen som ska ges störst vikt vid antagningen och viktningen kommer förmodligen att vara 75 % kvantitativt och 25 % verbalt.

De lärosäten som kommer att delta i försöken är Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet, Luleå tekniska universitetet, Karlstads universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet. Även på de utbildningar som kommer att ingå i försöket kommer 95 procent av de sökande inte att påverkas.

Övriga utbildningar kommer inte att påverkas i höst och förutom att resultatet viktas kommer antagningen ske på samma sätt. Det innebär att det är det bästa totala resultatet som skrivits de senaste fem åren som används.

Enligt Karin Röding, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet (UHR), kan vissa rektorer tveka eftersom kvinnor över 24 år statistiskt presterar något sämre på de kvantitativa delarna och därmed skulle missgynnas. En viktning skulle därmed kunna motverka de satsningar som görs för att rekrytera kvinnor till civilingenjörsutbildningar.

Vad tycker du om viktade högskoleprovsresultat?
Vad skulle du vilja se för viktning för olika utbildningar?
Hur skulle t.ex. läkarprogrammet, tandläkarprogrammet och veterinärprogrammet vikta resultaten?

Källförteckning
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/2019/ ... as-i-host/
http://www.ergo.nu/nyheter/20190125-res ... j%C3%B6rer
PolarenPer
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 70
Blev medlem: fre 20 apr, 2018 1:35

Re: Viktade högskoleprovsresultat ska testas redan i höst

Inlägg av PolarenPer »

Någon som vet vilka inriktningar på civilingenjörsutbildningen i Lund som i höst kommer ha viktade HP-resultat? Är det alla inriktningar eller bara några?
SuzzieG
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: fre 28 sep, 2018 10:15

Re: Viktade högskoleprovsresultat ska testas redan i höst

Inlägg av SuzzieG »

PolarenPer Jag hittar bara detta: På Studera.nu finns information om vilka universitet och högskolor som provar viktning av högskoleprovsresultatet
Sen borde det gå att maila högskola/institution om det inte framgår exakt vilka utbildningar det gäller
Skriv svar