Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Manual till textverktyget

Videomanual

Observera att videomanualen ovan är indelad i kapitel för att du snabbt ska kunna hoppa direkt till en särskild del av manualen vid behov. Varje avsnitts början markeras med ett mellanrum i videons tidslinje och om du för pekaren över de olika avsnitten av tidslinjen ser du avsnittens rubriker.

kapitelindelning videomanualer


Introduktion

Textverktyget finns till för att underlätta aktiv läsning av högskoleprovets texter på LÄS och ELF när du övar digitalt. Med verktyget kan du enkelt zooma in eller ut för att få en behaglig läsupplevelse, markera viktiga delar i texten som behövs för att lösa uppgifter kopplade till texten eller göra egna noteringar i textens marginal för att kunna hitta tillbaka till relevant information snabbt.

Utöver en modern webbläsare krävs inga andra tillägg och textverktyget fungerar lika bra på dator som på mobila enheter och surfplattor med pekskärm.

För att öppna en text i textverktyget klickar du på knappen "Öppna texten i Textverktyget" under respektive text när du gör uppgifter i LÄSprogrammet, ELFprogrammet eller verbala provpass i Provpassgeneratorn. Då öppnas textverktyget med texten i ett nytt fönster.

textverktyg oppna


Kontrollpanelen

Till vänster i textverktyget finner du knappar till alla kontroller för hantering av textrutor, markeringspennor, förflyttning och zoom.

kontrollpanel oversikt text

Zoom

panoreringsverktyg zoom

De nedersta knapparna ger möjlighet att zooma in och ut.

Det går även att zooma genom att:

  • scrolla med musen eller datorns styrplatta
  • använda + respektive - knapparna på tangentbordet samtidigt som du håller in Alt, Ctrl eller Alt + Ctrl.
  • på pekskärmar går det att zooma in och ut med hjälp av fingergester. För att zooma in, placera två fingrar på skärmen och rör fingrarna i riktning från varandra. För att zooma ut, rör istället fingrarna mot varandra.

Flytta

panoreringsverktyg flytta

Knapparna i cirkeln ger möjlighet att finjustera vad som visas i fönstret. Det går således att flytta texten ned, vänster, upp och höger. Man kan tänka sig att det är texten som flyttas i vyn. Därmed flyttar sig vyn uppåt och texten nedåt när man klickar på nedåt-pilen.

Om du håller in antingen Alt, Ctrl eller Alt + Ctrl kan du även använda piltangenterna på tangentbordet för att flytta texten.

Knappen i mitten (med två pilar i en cirkel) återställer zoom och förflyttning av texten till ursprungsläget.

För mer grov/snabb justering kan du även klicka med vänster musknapp på texten och hålla in musknappen samtidigt som du förflyttar texten i valfri riktning.

På pekskärmar håller du fingret över texten och kan sedan förflytta texten till önskad position.

Rita, markera och sudda

Med knapparna nedan kan du rita och göra markeringar i texten.

markera

Klicka på pennan för att välja storlek på markeringarna och markera sedan fritt i texten genom att klicka där du vill markera. När du inte längre vill markera något, klicka på pennknappen igen för att avaktivera markeringsfunktionen. Detsamma gäller om du vill byta till en annan markeringsstorlek, avaktivera då markeringsfunktionen och aktivera den igen för att få fram storleksreglaget.

markera storlek

Med färgknappen kan du välja färg på markeringspennan.

markera farg

Med radergummiknappen kan du ta bort markeringar.

sudd

När knappen är intryckt kan du radera alla markeringar som du gjort genom att klicka på dem. När du inte vill radera några fler markeringar trycker du på radergummiknappen igen för att avaktivera suddfunktionen.

Skriva och notera runt texten

Om du vill anteckna något när du jobbar med texten, t.ex. skriva ner stödord eller en idé du vill återkomma till, finns ett textverktyg som låter dig göra detta. Du skapar en ny textruta med textknappen som är märkt "A".

text A

Om du klickar på textknappen får du fram ett reglage där du kan välja storlek på texten. 

text storleksreglage

När du valt önskad storlek klickar du någonstans på skärmen för att skapa en textruta att skriva i där du klickade.

Du kan ändra textens placering genom att klicka på texten och flytta textrutan till önskad position. För att redigera texten i en textruta klickar du två gånger någonstans på texten.

textverktyg textruta

Du kan även ändra textens storlek genom att klicka på texten och sedan dra i något av textrutans hörn tills du når önskad textstorlek.

textverktyg textruta storlek

När du skapar en ny textruta kan du också välja en annan färg än standardfärgen svart. Detta gör du genom att klicka på färgknappen under knappen märkt "A".

text farg

För att ta bort en textruta använder du radergummiknappen på samma sätt som för att ta bort markeringar.

sudd

Klicka på radergummiknappen för att aktivera suddfunktionen och klicka sedan på den eller de textrutor du vill radera. När du inte längre vill radera några fler textrutor klickar du nytt på radergummiknappen för att avaktivera suddfunktionen.

Det går också att radera textrutor genom att markera en textruta och sedan klicka Ctrl + Backspace, Alt + Backspace eller Ctrl + Alt + Backspace.


Placering av textverktyget för optimal användning

Ett tips är att flytta och justera storleken på fönstret med texten så att den är ovanför fönstret med uppgifterna:

position text top

eller vid sidan av fönstret med uppgifterna:

position text side

så att du kan läsa både frågan och svarsalternativen samtidigt som du jobbar med texten till uppgiften i textverktyget.

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
SPIROKET
spiralvriden mikroorganism
Jag tycker att hpguiden är helt perfekt för den som vill nå sin drömutbildning! Jag rekommenderar utbildningen till alla!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59