Denna grundläggande grammatikkurs är i första hand framtagen för att vara vägledande när det gäller provdelen MEK på högskoleprovet. Eftersom MEK handlar om att välja rätt ord i en lucka och meningar i språk alltid är beroende av grammatik är det alltså av högsta vikt att man behärskar grundläggande grammatik för att bemästra MEK.

Många blir svettiga bara av att höra ordet grammatik men det finns ingen anledning till oro! Den allra största delen av grammatiken besitter vi bara genom att kunna tala, läsa och skriva ett språk. Denna grammatikkurs handlar mest om att sätta ord på sådant vi redan vet och intuitivt kan så att vi bättre kan förstå varför till exempel "all mjölkbönder" låter helt fel medan "alla mjölkbönder" låter helt rätt.

Denna kurs kommer av självklara skäl inte att ta upp exakt alla svenska språkets egenheter men vi har handplockat det viktigaste du behöver kunna för högskoleprovet.

Kursen innefattar framför allt:

  • grundläggande grammatiska regler
  • sådant av särskilt relevans för MEK-uppgifter

När Universitets- och Högskolerådet tar fram texter till Högskoleprovets MEK-uppgifter använder de olika källor och olika språkliga nivåer för att konstruera provuppgifter som testar olika delar av vår språkliga förmåga. Vad som emellertid är gemensamt för alla uppgifter är att de är grammatiskt korrekta. Det innebär att det aldrig kan vara vilseledande att känna till den svenska grammatiken.

För att garantera att denna grammatikkurs är i linje med UHR:s grammatiska utgångspunkt är den baserad på Svenska Akademiens språklära. Dessutom har Språkrådet hos Institutet för språk och fornminnen konsulterats för att kursen ska kunna garantera högsta möjliga kvalitet.

Vi rekommenderar att du går igenom kursen i sin helhet åtminstone en gång för att därefter hoppa till de olika avsnitten och repetera utifrån behov.

Med hjälp av kursen kommer du att läsa, analysera och förstå text på ett helt nytt sätt!

Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
ARBITRAGE
handel (med valutor eller varor med mera) med utnyttjande av kursskillnader på olika (börs)platser
Nästa prov

4/4 - 2020 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
3/2 - 2020 kl 23:59