I VIP-utbildningens grammatikkurs får du lära dig alltifrån genitivform och komparation till prepositioner och bisatser. Du får lära dig den viktigaste grammatiken som krävs för MEK-delen.

Om du inte är VIP-medlem kan du endast se nedanstående introduktion. För att ta del av hela grammatikkursen måste du vara VIP-medlem.

Stort tack till er för denna hemsida, klockrent koncept! Extremt lätthanterligt och motivationsgivande, kan tack vare er ta nästa steg till universitetet! Ses aldrig igen!

Wilhelm (2016)
Bli VIP-medlem Bli gratismedlem

Denna grundläggande grammatikkurs är i första hand framtagen för att vara vägledande när det gäller provdelen MEK på högskoleprovet. Eftersom MEK handlar om att välja rätt ord i en lucka och meningar i språk alltid är beroende av grammatik är det alltså av högsta vikt att man behärskar grundläggande grammatik för att bemästra MEK.

Många blir svettiga bara av att höra ordet grammatik men det finns ingen anledning till oro! Den allra största delen av grammatiken besitter vi bara genom att kunna tala, läsa och skriva ett språk. Denna grammatikkurs handlar mest om att sätta ord på sådant vi redan vet och intuitivt kan så att vi bättre kan förstå varför till exempel "all mjölkbönder" låter helt fel medan "alla mjölkbönder" låter helt rätt.

Denna kurs kommer av självklara skäl inte att ta upp exakt alla svenska språkets egenheter men vi har handplockat det viktigaste du behöver kunna för högskoleprovet.

Kursen innefattar framför allt:

  • grundläggande grammatiska regler
  • sådant av särskilt relevans för MEK-uppgifter

När Universitets- och Högskolerådet tar fram texter till Högskoleprovets MEK-uppgifter använder de olika källor och olika språkliga nivåer för att konstruera provuppgifter som testar olika delar av vår språkliga förmåga. Vad som emellertid är gemensamt för alla uppgifter är att de är grammatiskt korrekta. Det innebär att det aldrig kan vara vilseledande att känna till den svenska grammatiken.

För att garantera att denna grammatikkurs är i linje med UHR:s grammatiska utgångspunkt är den baserad på Svenska Akademiens språklära. Dessutom har Språkrådet hos Institutet för språk och fornminnen konsulterats för att kursen ska kunna garantera högsta möjliga kvalitet.

Vi rekommenderar att du går igenom kursen i sin helhet åtminstone en gång för att därefter hoppa till de olika avsnitten och repetera utifrån behov.

Med hjälp av kursen kommer du att läsa, analysera och förstå text på ett helt nytt sätt!

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
CESSION
överlåtelse (av fordran utan gäldenärs medverkan); konkurs
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
147 dagar 3 timmar och 34 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar