0.7-1.55/1.6 på 7 månader??? HJÄLP

För dig som är eller är på väg att bli juridikstuderande
Skriv svar
juristmåleeet
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 125
Blev medlem: tor 23 jun, 2022 17:35

0.7-1.55/1.6 på 7 månader??? HJÄLP

Inlägg av juristmåleeet »

Hejsan alla!
Jag har en fråga: Någon som har erfarenhet av att höja sig 0.75-0.8 poäng under lite över ett halvår?
Jag är verkligen så trött på att inte veta att jag är inne på programmet jag vill plugga och det ger mig en sjuk ångest! Jag lägger just nu ner runt 30h/ veckan på HP- plugg till höstens prov men känner inte att 1.6 är realistiskt att skriva med 2 månaders plugg.
Hjälp!! Jag vill VERKLIGEN bli antagen senast till HT23
juristmåleeet
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 125
Blev medlem: tor 23 jun, 2022 17:35

Re: 0.7-1.55/1.6 på 7 månader??? HJÄLP

Inlägg av juristmåleeet »

Notera också att jag ska plugga intensivt på matten, samt ta en matte 2b kurs på komvux (då jag sket i den i gymnasiet) samt att jag ska skaffa en privatlärare!
Har redan genom att läsa mer i vardagen höjt min läshastighet och förbättrat min läsförståelse. Har gått från 0.8 på läs (mitt bästa HP prov) till 1.1!!
Användarens profilbild
amandak01
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 255
Blev medlem: sön 10 feb, 2019 14:32

Re: 0.7-1.55/1.6 på 7 månader??? HJÄLP

Inlägg av amandak01 »

Hej!

För att kunna höja dig så pass mycket som du vill på så pass kort tid så måste du lägga ner otroligt mycket tid och självdisciplinen måste vara på topp. Mitt första högskoleprov skrev, utan några som helst studier, fick jag 0.70. På mitt andra högskoleprov skrev jag 1.30 med sisådär 3 månaders plugg. Jag höjde mig alltså med 0.6 poäng.

Det du vill är inte alls omöjligt, särskilt svårt är det kanske inte heller beroende på vem man frågar. Här kommer dock lite tips till dig som hjälpte mig med att höja på kort tid:

Fokusera på den del som du presterar bäst på. För mig var det solklart KVANT. Jag lyckades höja mig från 1.0 till 1.9 på de 3 månaderna. Dock vill jag också tillägga att jag läst upp till MA 5 på gymnasiet och att det har hjälpt mig på vägen.

1 - JAg började med att gå igenom AMDB (all matte du behöver) här på HPguiden, även om jag visste alla matematiska grunder sedan innan. Detta var för att friska upp mitt minne och dessutom gå igenom lite matematiska regler som är kritiska för att du ska få ett bra resultat på provet.

2 - Efter AMDB köttade jag så många gamla KVANT provpass jag kunde (det finns en hel del). HP må vara svårt men det förekommer oftast liknande frågor på varje prov även om de inte är uppbyggda på exakt samma sätt. Istället för att memorera hur du löser just den uppgiften så måste du förstå HUR du går tillväga för att lösa uppgiften. På så sätt kommer du inte få hjärnstopp på provet när en likadan fråga kommer på provet med ett helt annat upplägg och helt andra värden.

Jag höjde även VERB lite men inte alls så mycket som på KVANT.
För att höja verb fokuserade jag mest på att läsa böcker, både svenska och engelska. Försök läsa lite "svårare" böcker än du är van vid då det kan förekomma ord som du inte sett innan. Ser du ett sådant ord så stanna upp i läsandet och sök upp vad ordet betyder, eller anteckna ner ordet på ett papper så du kan söka upp det efter du läst klart. Genom att läsa övar du såklart upp läs förmågan som är otroligt viktigt för att få bra resultat på LÄS delen, men du pluggar även upp ORD förmågan och till en viss del MEK då du får ett bra hum om hur vissa ord används i meningar.

Slösa ingen tid på att gå igenom gamla ord från HP då det är en väldigt liten chans att någon av de dyker upp igen. Skumma istället igenom akademiska artiklar, eller debatter och artiklar i de stora tidningarna, och hitta svåra ord som du kan söka upp.

---
Det blev ett långt inlägg men hoppas det hjälpte dig något :D Tro på dig själv och jobba hårt så kommer du klara det galant!
Lycka till :)
juristmåleeet
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 125
Blev medlem: tor 23 jun, 2022 17:35

Re: 0.7-1.55/1.6 på 7 månader??? HJÄLP

Inlägg av juristmåleeet »

Tack så jättemycket för det uppmuntrande och peppande svaret! :D
Jag lägger ner just nu kanske 4-5 h max per dag, ibland mer ibland mindre. Har även appar på mobilen så jag kan öva när som lite snabbt. Efter 1 månad ungefär med plugg på detta, har jag fått i snitt:
27/40 på verbala provpassen, och
20/ 40 på kvantitativa provpassen.
Om jag lyckas skriva liknande på provdagen (bortsett från det plugget jag ska fortsätta med tills provdagen) så kommer jag hamna på runt 1.0-1.2 beroende på vilka jag skriver med (håller tummarna att det är nybörjare haha).
Min plan är att anlita en privatlärare i matte (min svaghet) och bara kööööra på alla grundläggande räknesätt etc, (skrev E i matematik 1b, F i 2 och 3, men detta var inte för att jag inte kunde utan mer för att jag struntade i att komma till lektionerna och plugga för den delen, så jag kan matte bra när jag faktiskt plugga på det!).
Nej men jag hoppas att det går vägen till VT provet. Jag har inga mer förhoppningar på detta till hösten mer än att höja mig en del så jag faktiskt ser att pluggandet ger resultat. Men lyckas jag knäppa 1.5-1.6 så är det ju kul det med, och kan börja till våren. Men så högt ska jag inte drömma än, ett steg i taget. Men kände ändå att det borde vara rimligt att få 1.5-1.6 efter 6-7 månaders flitigt plugg (kan ju t.om plugga heltid under julloven).

Jag vill såååå gärna få en plats på Juristprogrammet i Lund till nästa höst! Hade varit en dröm verkligen. Uppskattar så mycket att du skrev och gav mig lite mer motivation och bra tips!
:D
Skriv svar