2000 HT läs - naturlig granföryngring

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
novalis
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 18
Blev medlem: lör 05 feb, 2022 21:56

2000 HT läs - naturlig granföryngring

Inlägg av novalis »

9. Jag svarade ”D Träd ur det gamla beståndet som sparas för att ge goda förutsättningar för ny skog.”

Rätt svar: D.

Kunde inte hitta något om detta tydligt i texten. Den starkaste indikationen är väl denna del av texten ”Det är naturligtvis önskvärt att inleda föryngringsåtgärderna (t.ex. markberedning, ställning av skärm, dvs. de stammar som lämnas kvar på ett hygge för fröspridning och skydd) under ett år med god frötillgång.”

Jag visste inte skillnaden tydligt mellan ”skärmträd” och ”ställning av skärm”. Ett hygge är ett avverkat skogsområde iaf som jag förstår det, vilket innebär att man skördar ”beståndet”, dvs en uppsättning av likartade bl.a. växter som tillhör samma art inom ett visst område, för att ge plats åt en ny generation skog, eller glesar ut det för att ge utrymme åt kvarvarande träd.

I stycket kan vi se att skärmen är de stammar som har lämnats kvar på det avverkade skogsområdet för att frön ska spridas och skyddas när man lämnar frön där. Hur det görs vet jag inte.

10. Jag svarade ”B Den ökar plantornas överlevnad och förlänger effekten av andra föryngringsåtgärder.”

Rätt svar: B.

”[…] frögroning och tidig överlevnad kan ökas med hjälp av täta skärmar, vilket innebär 200 − 300 stammar per hektar.”

Vi kan se lite längre ner också ”Att man får fler plantor i en tät skärm kan bl.a. bero på att skador av frost, insekter och uppfrysning minskar. Dess- utom försenas inväxningen vilket medför minskad konkurrens och att markberedningsfårorna förblir intakta under en längre tid i täta skärmar. ”

Dessutom lite längre upp ifrån detta ”I ett försök med naturlig föryngring av gran på torr mark inom Tönnersjöhedens försökspark hade täta skär- mar i kombination med markberedning stor effekt på plant- etableringen. Efter fyra år fanns det drygt 60 000 granplantor per hektar i markberedda delar av en tät skärm medan det endast fanns cirka 1 000 plantor per hektar i omarkberedda delar av en gles skärm.”

Vad tror ni om detta? Det är lite otydligt vart det står om hur effekten av andra föryngringsåtgärder förlängs med hjälp av täta skärmar.

11. Jag svarade: ”C. Möjligheten att få hög virkeskvalitet.”

Rätt svar: C.

I sista meningen i slutet av texten hittar jag detta:

Naturlig föryngring av gran är en skötselmetod som långt ifrån alltid innebär att skogsvårdskostnaderna minskar. Att ta hand om stormfällda och insektsskadade träd kostar både tid och pengar. Vidare kan röjningskostnaderna öka betydligt om man lyckas över förväntan och får upp en tät föryngring av gran. Men metoden kan, då den lyckas, resul- tera i täta och växtliga ungskogar med förutsättningar att producera grantimmer av mycket god kvalitet.

Men också i första stycket av texten hitta jag detta: […] förutsättningarna för framtida god virkeskvalitet anses öka i täta ungskogar uppkomna efter naturlig föryngring.


Vad tycker ni när det kommer till denna fråga? Det var otydligt hur man skulle tolka ”särskilt positivt med naturlig granföryngring” bland en uppsjö av till synes positiva åsikter.

12. Jag svarade dessvärre inte på denna uppgift, eftersom jag inte är så bra på helhetsfrågor. Hur resonerade ni på denna fråga?

Rätt svar: B.
Skriv svar