45 miljoner kronor för att förhindra fusk på högskoleprovet

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

45 miljoner kronor för att förhindra fusk på högskoleprovet

Inlägg av admin »

I regeringens budgetproposition för 2020 finner vi följande
Budgetpropsitionen 2020 skrev:Fler vägar till högskolan – för livslångt lärande
Den som vill studera på högskolan ska möta ett tydligt och förutsägbart system för att få sina meriter prövade.

Högskoleprovet fyller i dag en viktig funktion som en väg in till högskolan. Det har under senare år uppdagats att det förekommer organiserat fusk vid högskoleprovet. Det är angeläget att fusk på högskoleprovet stoppas och att ingen som fuskat sig till ett resultat på provet kommer in på bekostnad av en sökande vars resultat baseras på faktiska kunskaper och förmågor. Fler åtgärder för att förhindra fusk är därför nödvändiga.

Regeringen beslutade den 23 augusti 2018 att ge en särskild utredare i uppdrag att bedöma om vissa åtgärder bör vidtas i syfte att förhindra fusk vid högskoleprovet (dir. 2018:91). Den 1 juli 2019 överlämnades utredningens delbetänkande Kontroller vid högskoleprovet – ett lagförslag om åtgärder mot fusk (SOU 2019:37) med förslag på åtgärder. Delbetänkandet har remitterats.

Det krävs även ökade resurser till Universitets- och högskolerådet för att förstärka arbetet med att upptäcka, utreda och förebygga fusk på högskoleprovet.
---
För att stärka arbetet för att stoppa fusk på högskoleprovet beräknar regeringen att anslaget ska ökas med 15 000 000 kronor 2020–2022.
Under tre års tid kommer alltså Universitets- och Högskolerådet, UHR, att erhålla totalt 45 miljoner kronor i anslag för detta arbete.

Källförteckning
https://www.regeringen.se/4a6945/conten ... skning.pdf
Skriv svar