Ge mig ditt bästa tips

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Blåbär20
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: tor 09 jul, 2020 13:06

Ge mig ditt bästa tips

Inlägg av Blåbär20 »

Har du haft ett resultat på 6-9/20 på LÄS och kunnat höja dig mycket så skriv gärna ditt bästa tips.

Jag har ett stort problem just nu. Om jag ska förstå LÄS-texterna och svara på frågorna så måste jag läsa sakta (i alla fall mer än 15 min) och om jag ska läsa inom 8 minuter så gör jag det verkligen utan att förstå ett enda ord. Det slutar oftast med att jag gissar på alla frågor och har jag tur så lyckas ja fånga något av den supersnabba läsningen, men det händer inte ofta.

Hur ska jag göra?

Jag vet att man ska läsa massa artiklar för att förbättra sig på LÄS men på vilket sätt bidrar detta till att man får högre resultat på just den delen?

Tror ni det hjälper att göra massa gamla högskoleprov på tid trots att jag som sagt inte förstår något alls av det jag läser?

Min strategi när jag läser är att först läsa frågorna och markera nyckelord och därefter läsa hela texten, men detta hjälper mig inte så mycket då jag oftast inte kommer ihåg frågorna eller nyckelorden.

Jag uppskattar alla tips.
MegRah
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 109
Blev medlem: mån 14 sep, 2020 17:50

Re: Ge mig ditt bästa tips

Inlägg av MegRah »

Första gången jag skrev hp (ht2019) fick jag 6/20 på LÄS och det var mitt sämsta resultat på hela provet. Nu i höstas fick jag 16/20. Det jag gjorde för att höja mitt resultat var att läsa massa olika typer av texter och lära mig hur olika typer av texters struktur ser ut. Detta gjorde att jag kunde hitta svaret till de flesta frågorna utan att ens behöva läsa texten först. Men när det inte hjälper läser jag halva texten (om det är en lång text) och ser om jag kan besvara några frågor mha det jag har läst och sedan fortsätter till andra halvan. Om du tycker att det du gör inte hjälper dig, byt strategi! Jag behövde testa flera olika strategier för att äntligen hitta det som passade mig.

Hoppas detta hjälper dig!
sofie2001
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 19 jun, 2020 21:30

Re: Ge mig ditt bästa tips

Inlägg av sofie2001 »

Hur lång tid tog det för dig att höja dig så mycket på LÄS och förberedde du dig genom att huvudsakligen läsa massa artiklar utan några tillhörande frågor?
sofbac1
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 53
Blev medlem: ons 16 dec, 2015 6:45

Re: Ge mig ditt bästa tips

Inlägg av sofbac1 »

Håller med om ovanstående tips.
Om det känns svårt med tiden kan du läsa i din takt för att förstå texten och sen ta dig an frågorna. Sedan kan du kombinera det med att andra gånger öva med tid. Viktigt är att efteråt gå igenom allt noga. Vart hittade man svaret i texten/vad som gjorde att du svarade en viss sak?
Ju mer du övar desto säkrare kommer du att bli. Tillslut kommer du att kunna läsa snabbare och hitta den tekniken som passar just dig. :)
Skriv svar