Högskoleprovet kontra prövningar?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Rwanda
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: sön 19 sep, 2021 13:45

Högskoleprovet kontra prövningar?

Inlägg av Rwanda »

Hej,
Jag är intresserad av att läsa på läkarprogrammet men jag vet inte om jag borde lägga tid på högskoleprovet eller bara göra prövningar. I dagsläget har jag 21.46/22.5 och skulle behöva göra prövningar i 5st kurser för att landa på 22.40/22.5. Här finns risken att jag inte får A i alla dessa kurser och/eller att antagningsgränsen ökar. BII-kvotens sista antagna (exkl. reserver) hade 22.25 HT21 på Karolinska.

När jag testade att skriva högskoleprovet hemma fick jag 1.6 (2.0 KVA, 1.2 VERB) men jag har ingen tydlig uppfattning om hur tidskrävande det skulle vara för mig att höja. Det som bekymrar mig är att mina ordkunskaper är rätt kassa och att det kanske tar lång tid att förbättra dessa. Jag skulle behöva minst 1.6 på den verbala delen för att få 1.8 på provet.

Borde jag lägga min tid på att höja högskoleprovet eller bara göra prövningar? Vad tror ni är mest tidseffektivt respektive säkrast?
Danielkvc
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: sön 29 dec, 2019 15:39

Re: Högskoleprovet kontra prövningar?

Inlägg av Danielkvc »

Hög verbala på HP. 1.2 är ganska låg så du kan förbättra det ganska snabbt
mazzacy
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 13 feb, 2020 19:25

Re: Högskoleprovet kontra prövningar?

Inlägg av mazzacy »

Hej, det beror väl lite på hur lång tid det tar att göra prövningarna tänker jag. Att komma in på högskoleprovet är ju bara en sak att fokusera på istället för fem. Men problemet med just verbala delen är att jag personligen och även en del andra jag pratat med tycker att den är väldigt mycket svårare och tar längre tid att förbättra än mattedelen. Detta beror nog främst på att det krävs en hel del läsande och analyserande och som du även nämner, ordkunskap. I många fall tar detta flera år att åstadkomma. Självklart kan man snabbare bli bättre på läsförståelse och ordförståelse om man aktivt fokuserar på detta. Men det tar ju tyvärr ändå en hel del tid. Allt varierar också från person till person.

Högskoleprovet kan man ha både tur och otur i. Det kan komma ord som man aldrig träffat på eller ord som man använder dagligen, det varierar stort och kräver ett brett ordförråd. Prövningarna kräver "bara" att du kan det som står i materialet (målbeskrivningen).

Har du tänkt förbättra ditt resultat till 1.6 till vårprovet kan det vara svårt, dock ej omöjligt. Ämnesprövningarna tar ju också tid men de är ofta mer konkreta än högskoleprovet är vilket gör det lättare att studera till.

Hoppas detta hjälper dig få någon form av klarhet i ditt beslut.
Tussilago14
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 476
Blev medlem: sön 07 jul, 2019 15:23

Re: Högskoleprovet kontra prövningar?

Inlägg av Tussilago14 »

Tycker du borde satsa på prövningar om du ändå är så nära med betygen. Högskoleprovet är för osäkert enligt mig då du kan kunna 8000 ord men just de orden du inte kan skulle kunna komma upp. När du höjer betygen vet du precis vad som behövs för ett A, men när du ska plugga till högskoleprovet vet du faktiskt inte exakt vad som krävs då provet alltid förändras. Ångrar mig att jag inte pluggade upp betyg istället. De jag känner som pluggade upp betyg gick det mycket snabbare för än de som pluggade till högskoleprovet.
Skriv svar