Hur blir man klar med LÄS på kortare tid?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Användarens profilbild
Afrodites
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 132
Blev medlem: mån 19 jul, 2021 20:56

Hur blir man klar med LÄS på kortare tid?

Inlägg av Afrodites »

Hejj! Min största svaghet är LÄS. Senast fick jag 9/20 på den delen, men har skrivit 12/20 tidigare och tror det berodde på att jag inte kunde applicera den strategi som jag tränat på under provdagen eftersom jag blev för stressad. Nu sen några veckor tillbaka har jag varje dag tränat på minst 1 läsprov/dag efter år 2000 och har ändå märkt av en markant skillnad i själva läsförståelsen. T.ex hur frågorna är uppbyggda, vad som ofta eftersöks m.m. Även hittat en ungefärlig strategi som passar mig, dvs läsa frågorna först, markera nyckelorden i frågorna (huvudsakligen sakfrågorna) och sedan översiktsläsa texten och markera de stycken som berör frågorna. Sedan har jag gått tillbaka och börjat med sakfrågorna, läst igenom svarsalternativet på t.ex fråga 1. och sedan försökt aktivt leta efter svaret i de relevanta styckena samt applicerat uteslutningsmetoden. Detta har då lett till att jag gått från 1/4 rätt när jag började träna, till numera 3/4 eller 4/4 rätt på varje läsprov jag övar på.

Mitt stora dilemma är tiden. Detta tar mig då alltså mellan 15-20 minuter totalt, helt otroligt! Sen kan jag ju inte påstå att jag stressar när jag svarar på frågorna eftersom jag ändå vill vara nästan helt säker på att jag svarar rätt. Att översiktsläsa, markera relevanta stycken samt markera nyckelord i frågorna tar mig ca 4-5 min. Resten av tiden går åt att analysera svarsalternativen, läsa de relevanta styckena noggrannt samt besvara frågorna.

Mitt mål är att bli klar med en läs text på 7 minuter. Tar gärna emot alla tips på vad jag kan göra för att lyckas med det! :)
0.9 -> 1.05 -> 1.05 -> 1.4 -> 1.5 -> 1.8
Användarens profilbild
Cheskij
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: tor 17 dec, 2020 7:33

Re: Hur blir man klar med LÄS på kortare tid?

Inlägg av Cheskij »

bästa tipset jag kan ge dig är att inte försöka läsa snabbt, läs i den hastigheten du känner att du förstår bäst. Vad är bäst, att läsa texten snabbt men behöva läsa om 2 ggr eller att läsa texten en gång i normal hastighet och sedan kunna besvara alla frågor utan att behöva läsa om?

Andra tips är väl att läsa frågorna först. Skriv 1-2 stödord om frågorna och stryk under de delar av texten som är relevanta till frågorna. Besvara sedan frågan. Läs gärna genom hela texten dock. Att hinna klart med hela LÄS på 7 minuter känns lite onödigt, om du läser genom hela läs på 15-20 minuter läser du redan snabbt som det är. 23 minuter är rekommenderad tid (tror jag). Av vilken anledning vill du läsa det på 7 minuter? Har du tidsbrist på ELF eller någon annan av delarna? I sådan fall kan du alltid spara LÄS till sist och göra det hela i lugn och ro.

Denna strategin har fungerat för mig, första gången jag skrev fick jag 16/20 på läs och andra gången 14/20 men detta berodde just på att jag sparade läs till sist och hade för lite tid, dvs 10 min för alla texterna. Med den nya strategin snittar jag något bättre på testproven.
Skriv svar