Hur glömmer ni inte bort ord?

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
Dirigenten
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 270
Blev medlem: fre 02 aug, 2019 13:52

Hur glömmer ni inte bort ord?

Inlägg av Dirigenten »

Som frågan lyder undrade jag hur ni inte glömmer bort ord? Själv har jag antecknar jag ord på min dagbok men upplever att jag har en tendens att glömma bort ordens definitioner förr eller senare. Detta blir sjukt frustrerande när man stöter på familjära ord på hp men kommer inte riktigt ihåg den rätta definitionen....Kan också säga att jag använder memrise men även har jag svårt att komma ihåg :roll:
Användarnamn1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: ons 01 jul, 2020 13:33

Re: Hur glömmer ni inte bort ord?

Inlägg av Användarnamn1 »

För mig har det aldrig funkat att plugga in ord som glosor. Kanske minns man det ett kort tag men sen är det borta. Och ska man då plugga flera tusen ord så blir det ännu mer omöjligt att minnas.

Vad som funkar för mig är att dels ta reda på vad ett ord kommer ifrån och betyder från början och dels bryta ner det i beståndsdelar om det går. Läste på om alla suffix och prefix.

Sen hjälpte Memrise mycket med när andra redan tagit reda på betydelsen bakom eller en minnesregel. Exempelvis lärde jag mig ocker av att någon skrivit "ocker är dyrt socker". Sånt fastnar 😄

Det tar ju mycket längre tid att gå igenom och lära sig alla de här 8000+ orden till HP men för min del så tjänade jag mycket på att göra så för de orden jag väl lärde mig satt i minnet sen. Tror inte man kan lära sig ALLA de orden ändå 😊
shootforthemoon
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 34
Blev medlem: sön 26 dec, 2010 0:39

Re: Hur glömmer ni inte bort ord?

Inlägg av shootforthemoon »

Det är lätt att glömma nya ord. Att associera ett nytt ord med något kan hjälpa och att försöka visualisera det hjälper minnet väldigt mycket. Du kanske har hört talats om loci-metoden, det man visualiserar får gärna vara lite konstigt eller komiskt. Då är det enklare att komma ihåg. T ex ordet sejdel (ölmugg) tänker jag liknar sedel, jag föreställer mig då att någon dricker ur en ölmugg och att en sedel har fastnat på botten. Ett annat exempel är ackja (kälke), då tänker jag att en äldre person sitter i en kälke och säger sorgset ”ack, ja…”.

Sen är active recall väldigt bra, som att använda memrise, anki och att göra ordprov. Även spaced repitition är bra för minnet, att man med jämna mellanrum repeterar med tanke på ”forgetting curve” och för långtidsminnets skull.
Skriv svar