Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

För dig som är eller är på väg att bli juridikstuderande
Skriv svar
Kcoy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 60
Blev medlem: tor 14 nov, 2013 2:35

Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av Kcoy »

Någon som vet vad lägsta antagna på Juristprogrammet vid Göteborgs Universitet hade på högskoleprovet? Urval 2 är 1,45 men vad hade lägsta antagna reserv?

Undrar förövrigt om det finns någon rutinerad juridikstudent som har något bra tips på hur man bör förbereda sig så bra som möjligt för betygshetsen och för att optimera sina möjligheter till arbete på advokatbyrå?

Gäller det att jaga höga betyg till varje pris eller ska man kraftsamla på att försöka arbeta på sommarjobba med juridik under tiden och försöka extraknäcka under studierna?

Någon som har erfarenhet eller insyn?
Användarens profilbild
MrMole
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 95
Blev medlem: lör 28 okt, 2006 2:00

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av MrMole »

Yello Kcoy

Jag har pluggat juridik vid Stockholms Universitet.

Personligen skulle jag säga, gå in för arbetet och se till att hänga med på seminarierna och lektionerna. Under tentaperioden så pluggar du tills du förstår materialet och skriver sedan en riktigt bra tenta. Tentorna är case-baserade och går ut (oftast) på att redogöra för alla relevanta aspekter i ljuset av kursen och applicera det du har lärt dig.

Det är betygshets och den manifesteras i att studenter hetsar varandra genom att sitta sent i biblioteket bara för att, de lägger undan böcker och en del skriver inte tentan eftersom de inte tycker att frågorna känns rätt för dem. Det här kommer du inte ifrån. Så mitt tips är att fokusera helt på din egen studieteknik och utgå ifrån det du kan och vill. Sätt upp ett mål för dig själv och se till att du gör allt för att nå det. Delmål har underlättat mycket för mig under min studietid.

Vidare är det mycket fördelaktigt att jobba extra på byrå. Kanske inte i början av programmet men helt klart från mitten och framåt. Du odlar kontakter och kan framförallt skriva det i ditt CV. Det är guld värt! Du kan söka sommarnotarietjänster (vanligt juridisk extraknäck på somrarna). Så, har du bra betyg och har jobbat extra vid sidan om så är du mycket attraktiv för arbetsgivarna.

Sedan blir det ännu bättre om du har suttit ting men för det måste du ha ultrabra betyg så börja med att hitta en studieteknik som fungerar!
Kcoy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 60
Blev medlem: tor 14 nov, 2013 2:35

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av Kcoy »

Tack så jättemycket för tipset! Skulle du säga att det går att ha "halvbra" typ nästan alla BA och några AB och ändå få sommarjobb på byråer och ändå vara attraktiv för medelstora/stora advokatbyråer? Om man lägger till att man har tidigare arbetslivserfarenhet?

Bara för att få lite perspektiv vad betraktar du som bra betyg?

Varför jag frågar är nämligen för att jag inte har allt för hög till tro till att jag kommer kunna prestera högsta betyg i 2/3 av allting och 1/3 näst högsta(eller vad det nu är som betraktas som höga betyg). Mitt högskoleprov som jag skrev nu är troligtvis ett av dom bästa insatserna jag någonsin gjort i skolväg p.g.a en massa olika orsaker. Men att prestera över godkänt ser jag nog inte som osannolikt.

Jag är med andra ord inte lat utan jag försöker bara få lite perspektiv på saker och ting.
Användarens profilbild
MrMole
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 95
Blev medlem: lör 28 okt, 2006 2:00

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av MrMole »

Hmm jag tror jag förstår vad du menar. Samtidigt tror jag du ser det ifrån fel håll.

När man tänker sig att det är bortåt ett 20-tal kurser och man skall ha Ab i alla, då känns det oöverstigligt. Jag kan säga att jag har inte Ab i alla kurser, långt ifrån. Så börja med första kursen, plugga och lär dig materialet till tentan. Vill du ha ett högt betyg då sitter du extra timmar i biblioteket, till dess att du förstår materian. När jag tentapluggar (numera mastersstudent vid SU) så snittar jag bortåt 50-60 timmar sista 10 dagarna. Det funkar för mig. Sedan om det blir ett Ab eller en poäng ifrån det är en annan sak. Jag har försökt iaf och det är en förutsättning för framgång, både vid universitetet och senare.

Sedan tror jag också att det är viktigt att du får rätt betyg i rätt kurs. Det finns nämligen vissa kurser som är viktigare; Civilrätten, Processrätten och numera förvaltningsrätten. Sedan skulle jag nog säga att allmän rättslära har ett visst kärnvärde. I dessa skall du försöka få ett bra betyg för det är grunderna, resten är i stort sett bara substans i de andra kurserna. I kombination med arbetslivserfarenhet ifrån byrå så har du ett starkt cv.

Vad din uppgift blir, till dig själv, är att fundera igenom din egen kapacitet, vad du vill och om du tror 4,5 år vid Universitetet med mycket läsning(!) är din grej. Juridik är en metod snarare än att kunna glänsa med att citera paragrafer utantill. Det är först när du inser att det finns inget uttryckligen ja eller nej, utan ´det beror på´, som du börjar närma dig juridik-tänket.

Det var längesedan jag hängde på hpguiden och jag gjorde det för att lära mig lite mer om juridikstudier och hur man tar sig till juristprogrammet. Så, anledningen till varför jag fortsätter att skriva är helt enkelt för att det är skönt att någon kan ge sin empiriska bild. Det är viktigt att bjuda tillbaka.
Kcoy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 60
Blev medlem: tor 14 nov, 2013 2:35

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av Kcoy »

Tack så jättemycket för bra svar! Börjar pussla ihop bilden. Jag är dessutom lite äldre och har arbetat i några år, såvitt jag förstår så kan man tack vare erfarenhet få extra poäng när man söker tingstjänst.

Sedan funderar jag en del runt själva betygen, när alla pratar om juristprogrammet så pratar alla om "bra betyg" och då undrar man vad som är bra betyg, vad som är tillräckjligt bra betyg och vad som är dåliga betyg. Kan självklart tänka mig att bra betyg är subjektivt beroende på vad man har gjort under studietiden, om man har arbetat mycket extra och läst massa andra kurser på universitet så är kanske BA i allting inte fy skam?? Om man däremot inte har gjort någonting annat så är BA betydligt sämre.

Men om man bortser från allt runt omkring och stirrar sig blind på själva betygen, vad skulle du anse är bra respektive medelbra respektive dåliga betyg? Om man vill söka sig till en affärsjuridisk byrå i top 15 i Sverige?
Användarens profilbild
MrMole
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 95
Blev medlem: lör 28 okt, 2006 2:00

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av MrMole »

Angående ditt arbete så är det inte nödvändigtvis så att du kan tillgodoräkna dig. Jag har för mig att arbetet måste ha något med juridik/polis/kriminalvården att göra.

Alltså det här med betyg. Jag tycker det är lite som att fråga sig hur mycket man får i lön beroende på var man jobbar. Visst det är roligt att veta och så, men det blir i slutändan en helhetsbedömning av hur du har presterat i olika delar. Söker du jobb på en affärsjuridisk byrå då bör du kanske ha en bra prestation i civilrätt jämförelsevis straffrätt/processrätt om du vill bli försvarsadvokat. Mitt råd är att ta steg för steg och sedan försöka fånga in de möjligheter som ges längs med vägen under tiden som student. Sedan kan jag säga att språk har blivit lite av en bra extra merit. Så har du ett extra språk utöver svenska och engelska (som du pratar mer eller mindre bra) då har du helt plötsligt en tillgång som gör dig mer konkurrenskraftig!

Bara för att besvara dig "när alla pratar om juristprogrammet så pratar alla om "bra betyg" och då undrar man vad som är bra betyg?" Då pratar alla om Ab i allt ;) Folk gillar att snacka, så är det. Och det bygger såklart på betygshetsen. Nej mitt råd är att fokusera enbart på dina egna studier och din egen karriärsplan. Vad du däremot kan dra nytta av är likasinnade studiekursare som du kan plugga tillsammans med och diskutera olika juridiska frågeställningar ex. inför tentor och så. Det är riktigt fördelaktigt!

Om du verkligen, verkligen vill jobba som affärsjurist då är jag övertygad om att du oavsett vilka betyg till slut lyckas bli det.
Kcoy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 60
Blev medlem: tor 14 nov, 2013 2:35

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av Kcoy »

Okey förstår din poäng och vad du vill förmedla. Jag har ändå själv svårt att köpa att i en det verkligen inte finns någonting som heter bra eller dåligt? Man brukar alltid kunna jämföra med övriga deltagare och det brukar alltid finnas ett medelvärde? Det brukar alltid finnas trender inom inriktningar t.e.x att jurister vill sitta ting el jobba på byrå, ekonomer vill jobba med finans. Dessa trender brukar leda till konkurrens, jhur abstrakt och situationsanpassad man bör vara innan man uttalar sig så känns det osannolikt att det verkligen inte skulle gå att säga en siffra i betyg som skulle kunna göra att man inte får komma på intervju oavsett hur bra personligt brev man har osv. Men du menar fortfarande att det är så oerhört subjektivt att det enda man kan säga är att b i allt är dåligt och ab i allt är brå och resten är total gråzoner på en affärsjuridisk byrå? Jag vill återigen säga att jag är relativt vuxen och att jaha förstår din poäng och att allt inte är svårt och vitt "hur långt är ett snöre?" , om man är bästa vän med vdn på byrån. Om vi bortser från det så känns det att du med din erfarenhet och insyn borde kunna vara lite mer konkret och kanske ge mig något riktigt exempel eller lite "siffror" . För mig som inte har samma insyn som dig blir dina svar till viss del lite intet sägande även ön dom förklarar en hel del för dig och personer med din erfarenhet. Hoppas du förstår vad jag frågar efter?
Användarens profilbild
MrMole
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 95
Blev medlem: lör 28 okt, 2006 2:00

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av MrMole »

Jag börjar undra vad du egentligen söker för svar. Vill du ha ett bra jobb så måste du ha bra betyg och bra betyg är höga betyg. Därutöver finns det individuella meriter som väger in i helhetsbilden. Det är axiomatiskt.

Om du vill ha statistik så finns det avseende tillsatta notarietjänster. 320 poäng är max inklusive extrameriter. Vill du sitta i en större stad så får du räkna med att du måste ha Ab i nästintill alla kurser. Som sagt, när du har läst 4,5 år på universitetet så bör du kolla upp om din arbetslivserfarenhet är meriterande.

Har du sökt till juristprogrammet, och i sådana fall var?
Kcoy
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 60
Blev medlem: tor 14 nov, 2013 2:35

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av Kcoy »

Jag har sökt till alla universitet i Sverige. Är väl ute efter ett svar på Vilka betyg man skulle rubricera som tillräckligt bra/bra om syftet är att söka sig till en medelstor/stor byrå . Gärna svar i ffördelning betygen sinsemellan . Jag tänker mg att du som är gammal student borde kunna dra några exempel på personer son fått jobb på olika ställen med ett visst betyg. Det känns som att du verkligen inte förstår vad jag menar? Jag vill i alla fall säga att jag verkligen förstod ditt budskap. Ge mig gärna lite exempel på olika exempel på folk som sökt. Jag vill alltså inte ha ett vattentätt facit ifrån dig där du talarna exakt hur det är, jag är mer intresserad av perspektiv. Vilket är ganska befogat då betgshets är ett vedertaget begrepp när man pratar juristprogrammet. Jag tror du förstår, ge mig lite konkreta exempel och dela med dig av din uppfattning.
Användarens profilbild
MrMole
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 95
Blev medlem: lör 28 okt, 2006 2:00

Re: Juristprogrammet gborg+ Advokatarbete

Inlägg av MrMole »

Haha, ta och läs det jag har skrivit igen så förstår du nog. Om du inte förstår så är inte juridikstudier något för dig.

Du har en lång väg kvar att gå och alla tänkbara jobbmöjligheter kommer att dyka upp. Spänn av ;)
Skriv svar