Juristprogrammet vid SU? Titta hit!

För dig som är eller är på väg att bli juridikstuderande
Skriv svar
AlvTho
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: tor 11 aug, 2016 12:56

Juristprogrammet vid SU? Titta hit!

Inlägg av AlvTho »

Hej!
Blir min 5e omgång av HP nu i vår och satsar med ca 3x7h/vecka på att få 1.5 och därmed komma in på Juristprogrammet vid SU till hösten. För den som vill veta har jag tidigare fått:
VT14 1.15
HT14 1.25
VT16 1.05
HT16 1.25
Tog studenten VT14 vilket kan förklara reslutaten lite, men är med andra ord på väg tillbaka och hoppas innerligt på en höjning med 0.25 till vårens prov.

Till det jag egentligen ska skriva om:
Jag var från början mest sugen på att studera vid LU eller UU, men med tanke på att intagningen där är högre och för att jag älskar Stockholm som stad så har jag ändrat mina tankar. Vill därför veta mer om universitetet och slå hål på lite fördomar som man fått. Ingen information är överflödig och ni får gärna överösa mig med inlägg om allt från stämning, studentlivet, lärare på programmet, allt!

Det jag främst undrar är hur stämningen/inställningen är bland studenterna. Har hört så otroligt mycket om att juriststudenter i allmänhet (och på SU i synnerhet) är nonchalanta, introverta, inte gärna hjälper andra och lägger sig själva före allt. Även hört att SU ska vara ett väldigt opersonligt universitet (både lärar-elev och elev-elev) utan gemenskap. (Nu undrar ni säkert varför jag ens funderar på att söka dit, men jag vill ju gärna höra en verklig uppfattning av någon som faktiskt går/gått där)

Andra allmänna frågor jag har:
Hur mycket obligatorisk tid är det ungefär per vecka?
Finns hjälp om man behöver den eller är man "helt lämnad åt sitt eget lärande"?
Hur är tentorna fördelade?
Vanligt med tentor som kommer sådär snyggt direkt efter sommar/jul?
Mycket aktiviteter inom programmet med kårer osv?
Hjälpsamhet elever emellan (gällande det mesta; boende, pluggande osv)?
Stark anknytning till arbetslivet (god fot in på arbetsmarknaden)?
Mest grupparbeten/individuella arbeten?
Mest hemtentor/salstentor?

Som sagt ingen information är överflödig så vill du skriva en novell om hela dina 4år på SU och juristprogrammet så läser jag det gärna.

Tack och bock!!!!
AirFilip
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 149
Blev medlem: lör 02 jul, 2016 18:24

Re: Juristprogrammet vid SU? Titta hit!

Inlägg av AirFilip »

En skillnad vad jag förstått så skiljer sig undervisningsformen på juristprogrammen. Vid UU och LU är det mycket problemlösning i grupp där man får tänka själv medan på SU är det mer teoretiskt uppstyrt där större fokus ligger på teoretisk inlärning. Många menar på att "problemlösningsundervisningen" är bättre och roligare men det är ju personligt.

Sen finns det väl lite olika rakningar av juristprogrammen med tre "nivåer" som brukar se ut enligt följande:
Uppsala
Lund

Gbg
Sthlm

Umeå
Örebro

Med det sagt tvivlar jag inte på att juristprogrammet på SU är en dålig utbildning. Både antagningskraven och faktumet att det är en legitimerad juristutbildning talar för motsatsen. Kommer du därifrån med bra betyg + en bra personlighet lär du nog vara attraktiv när du ska ut på arbetsmarknaden.

Vad det gäller inställningen hos eleverna har jag ingen erfarenhet av, går själv trean på gymnasiet. Men det råder en enorm konkurrens på juristprogrammet framförallt när det kommer till betyg då de är av hög dignitet när man ska söka jobb, sommarpraktik, sitta ting och liknande. Men om än schablonbilden av att elever på juristprogrammet är dryga och egoistiska kan ha lite fundament tror jag den är överdriven i hög utsträckning. Det finns garanterat många personer som har fötterna på jorden och är hjälpsamma.

Det var väl det jag hade att säga. Berömda flashback har otaliga sidor där man kan läsa om juristprogrammen, kika in där så lär du nog få mer kött på benen ;) Lycka till!
Skriv svar