+Komplettera mina gymnasiebetyg med...? Prövningar? Folkhögskola?

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
sjohansson
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 07 mar, 2022 19:45

+Komplettera mina gymnasiebetyg med...? Prövningar? Folkhögskola?

Inlägg av sjohansson »

heeeej, vet inte hur jag ska börja detta utan att låta stelt eller som en dagbok. Men gör mitt bästa då jag hade behövt lite tips vilken väg jag ska gå. Har faktiskt mailat en studie och yrkesvägledare gällandet detta men inväntar svar.

jag är 22 år gammal och vill nu börja plugga då jag känner själv att jag vet vad jag vill läsa, nämligen Socionomprogrammet vid Göteborgs Universitet, hade möjligtvis kunna sträcka mig till att läsa det nystartade socionomprogrammet på Högskolan i Väst. När det gäller GU så behöver jag ha ett meritvärde mellan 17-19 eller ett HP resultat på 1.0 på ett ungefär. Vilket jag tyvärr inte har, jag ligger på ca 15 inkl 1,5 poäng i extra merit vilket naturligtvis inte räcker.

Har även försökt med HP så många gånger men känner inte alls att det är något för mig och det är väl inte riktigt min grej själva processen, men still going strong kommer inte sluta skriva dessa prov men känner att jag behöver komplettera med något mer utöver HP.

Men just vad är det jag funderar på, min utbildningshistoria är att jag sällan lagt ner tid på mina studier, aldrig förstått att det är något jag behöver göra dvs ingen studieteknik & egentligen endast fokuserat på godkända resultat.

Jag har egentligen erfarenhet av studier eftersom jag ändå har läst 3 år på gymnasienivå men jag har aldrig lagt ner tid på studierna & som sagt utan en bra teknik så känner jag mig väldigt studieovan också vilket inte känns tryggt att ha med sig till universitetetsstudier. Så det jag är inne på år om jag ska fokusera på en skolform med lugnare tempo eller något som ”ska” passa en person som ändå har gymnasieexamen.

Det jag egentligen ser som två möjliga alternativ, det är att försöka göra prövningar och öka mitt meritvärde men då behöver jag faktiskt få det högsta betygen i det ämnen jag väljer att göra en prövning i. Ett annat alternativ hade varit att läsa ett år på folkis samtidigt som jag skriver HP, där kan jag heller inte garantera någon 4a i omdöme men det blir inte samma press som att behöva få A på en prövning i samhällskunskap.

Vad tycker ni att jag ska göra?
Joudi
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 158
Blev medlem: sön 23 feb, 2020 19:45

Re: +Komplettera mina gymnasiebetyg med...? Prövningar? Folkhögskola?

Inlägg av Joudi »

Hej!
Efter ha läst ditt inlägg så kände jag att jag måste svara. Jag för ett och halvt år sedan hade också svårt att bestämma vilken väg jag skulle ta för att nå min drömutbildning, då jag hade slösat bort min tid på gymnasiet och inte fått tillräckligt bra merit för att komma in på Läkarporgrammet. Jag stod inför två val: att antingen göra prövningar (minst 6 stycken) och få A på alla, eller helt enkelt välja något annat program. För mig var högskoleprovet som en omöjlig väg att ta, med tanke på att jag hade varit i Sverige bara i 6 år och mina språk kunskaper brast helt enkelt. Alla i min omgivning sa till mig att högskoleprovet är endast för "riktiga svenskar" och en som jag kan aldrig klara att få minst 1.6 på hp. Kort sagt jag lyssnade på mitt hjärta och ignorerade andras åsikter och valde att göra högskoleprovet. Hp Höst 2020 blev mitt första försök, och gissa vad! Jag fick 1.15 på mitt första försök utan att ha läst någonting i förväg. Och därifrån började min resa med att plugga för högskoleprovet. Nu satsar jag på mitt fjärde prov och vill höja mitt sista 1.55 till minst 1.7.

Budskapet med hela det här är att högskoleprovet är det rätta valet för dig för att nå ditt mål. Och med tanke på att du satsar för 1.0 så är det inte så svårt att få det, oavsett hur duktig du är eller hur bra studieteknik du har. Jag lovar dig, om du bara lägger två timmar om dagen på plugget för högskoleprovet i två månader, så kommer du se att du kan få ett högre resultat än 1.0

Hoppas att mitt svar har hjälpt dig med något! Och är det så att du väljer att börja plugga för högskoleprovet och behöver lite tips om var och hur du ska börja, så är jag redo att hjälpa!

Lycka till!
Skriv svar