Lästips?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Krillex
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: lör 28 dec, 2013 12:54

Lästips?

Inlägg av Krillex »

Hpguiden tipsar om att börja läsa frågorna till lästexterna och även svarsalternativen. Anser ni att det fungerar bra för er?
Jag känner själv att man inte kommer ihåg svarsalternativen när man väl läser texterna. Jag kan maximalt läsa frågorna först och skippa alla olika svarsalternativ. Hur gör ni och någon som har något bra tips?
Original
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1305
Blev medlem: lör 11 okt, 2014 11:58

Re: Lästips?

Inlägg av Original »

Vi alla har olika läsvanor och lästeknik. Vissa av oss läser frågorna först därefter texten och vissa läser först texten därefter frågorna, vanligtvis "klarar man av" det andra alternativet bra om man har läsvanan.
Sedan finns det andra som beroende på textens längd använder olika tekniker.
Prova dig fram till vilken teknik som passar dig bäst.
Krillex
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: lör 28 dec, 2013 12:54

Re: Lästips?

Inlägg av Krillex »

tack för svaret
Jigglypuff
Stammis
Stammis
Inlägg: 161
Blev medlem: tis 08 jul, 2014 8:27

Re: Lästips?

Inlägg av Jigglypuff »

Ett tips som jag känner funkar för mig är att läsa de två första frågorna först (det här gäller för en längre text med 4 frågor), för att få en uppfattning om vad det är de söker. Svarsalternativet struntar jag i att läsa då de kan skapa förvirring. Sedan läser jag första kolumnen rätt noggrant så jag får ett bra grepp över textens innehåll, och kikar sedan på de två första frågorna.

Sedan försöker jag komma med ett eget svar på frågan. Tex: Vad anser läkare kan vara problematiskt med att preskribera antibiotika för barn i ung ålder? Då kanske jag själv utifrån vad jag just läst kan komma på att det stod något om att det eventuellt kan vara problematiskt eftersom barn är outvecklade och kroppen kan bli beroende av det. (jätteflummigt exempel) Sen kollar jag igenom svarsalternativen och tar det som passar bäst som tex "man är orolig att deras immunförsvar kommer förlita sig allt för mycket på medicineringen".

Det här funkar för mig, för läser jag istället svaren först, så är det allt jag letar efter när jag läser texten, vilket kan bli fel då man måste komma ihåg att de felaktiga svaren många gånger kan vara delvis rätt. De är ju till för att vilseleda och förvirra. Ett av svaren kommer ju alltid vara helt rätt, medan de andra svaren skulle kunna passa in. Därför anser jag att det är viktigt att få en egen fast uppfattning och förståelse över texten innan man ger sig på frågorna. Annars kanske man ser något i texten som delvis stödjer ett av de falska svaren och tänker då att "Joo... men det stämmer nog ju. Det svaret är nog rätt".

Ett tips från mig. Lycka till!
Krillex
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: lör 28 dec, 2013 12:54

Re: Lästips?

Inlägg av Krillex »

Tack för tipset. Jag märker att jag ofta hamnar i situationen där jag känner att flera svarsalternativ till del har stöd i texten men att jag inte riktigt har tid att återblicka i texten för att utröna vilket som är "helt rätt" om du förstår hur jag menar. Det var ett bra tips att fokusera på förståelse av texten istället för att leta svar på frågor.
tackar
Jigglypuff
Stammis
Stammis
Inlägg: 161
Blev medlem: tis 08 jul, 2014 8:27

Re: Lästips?

Inlägg av Jigglypuff »

Förstår precis vad du menar! Har själv haft stora problem med det. Senast jag skrev högskoleprovet fick jag 8/20 rätt, och nu när jag övar gamla prov hemma snittar jag på 15/20 rätt. Jag tror att felet jag gjorde tidigare och anledning till att jag inte såg någon förbättring var att jag hade hört att man absolut inte ska slösa tid på att läsa igenom texten noggrant. Istället ska man snabbläsa.

Jag förstår att det kan funka för vissa, men det gjorde inte det för mig. Jag har tidigare inte haft en läsvana, så min läsförståelse är rätt dålig.. eller var det i alla fall. Därför är det mer optimalt för mig att noggrant läsa igenom en gång, ha full förståelse, och sen ge mig på frågorna. Visst, det ger mindre tid åt frågorna men jag har istället en avsevärt bättre förståelse över texten.

När jag använde mig av snabbläsningstekniken så hade jag istället jättedålig förståelse över texten och var tvungen att gå tillbaka och söka efter svar. Därför resulterade det i så som du säger att man blev osäker och velade men 2 eller 3 svar.
Användarens profilbild
Endiv2014
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1318
Blev medlem: sön 08 jun, 2014 21:03
Ort: 040

Re: Lästips?

Inlägg av Endiv2014 »

De tre gånger jag skrivit provet, har jag bara läst igenom hela texten och sen läst frågorna och försökt svara. Jag har märkt att det är jättedåligt sätt då för att man, när man läser texten på en gång, så är det lätt att glömma det man läste från början. Då blir risken stor att man svarar fel också. Därför ska jag, för att testa och se, vid detta provtillfälle använda mej av metoden som Jigglypuff beskrivit. Alltså att läsa de två första frågorna och sen läsa första stycket i texten noggrant och försöka komma åt svaren.
MadridistaN
Skriv svar