Next stop: Läkarprogrammet HT23

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
inkognito1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 27 aug, 2020 20:26

Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av inkognito1 »

Hej på er och välkomna ska ni vara till min alldeles egna pluggdagbok! <3

Lite bakgrund
Mitt största mål i mitt 22-åriga liv har varit att komma in på läkarprogrammet, där jag efter vårterminens antagningsbesked snubblade på mållinjen som 2:a reserv i Linköping. Resterande skolor låg jag på reservplats 3-6. Kvoten jag sökte i var BF-kvoten, där ytterst få blir antagna, vilket förklarar varför mina reservplatser tyvärr inte räckte till. Jag har skrivit HP några gånger, där jag med 1 månads intensivt plugg inför höstens prov höjde mig från 1.2 till 1.35 (1.4 kvant och 1.3 verb - var 1 poäng från 1.4..). Jag behöver alltså höja mig på vårens prov för att säkra min plats på läkarprogrammet till hösten och jag känner mig mer motiverad än någonsin! Nu ska jag komma in!

Jag har tidigare trott att jag pluggat bra inför högskoleprovet, men efter höstens prov insåg jag att det nog var första gången jag faktiskt satsade på hp. Jag insåg också att jag är kapabel till så mycket mer än jag trott om jag bara lägger ner tiden och arbetet som krävs. Det jag främst gjorde i höstas var att skriva gamla prov och felsöka dom (använde HP-guiden) samt läsa böcker och artiklar varje dag.

Mitt mål och hur jag ska ta mig dit
Jag siktar främst på att ta mig in via BF-kvoten, men det hade inte alls suttit fel att få så bra resultat att jag även kan konkurrera i HP-kvoten. Med det sagt har jag inte ett "tak" för hur högt jag hoppas på att skriva, men om jag ska dra till med en siffra hade jag blivit mycket nöjd med 1.55/1.6. Antagningsstatistiken i BF-kvoten varierar från år till år, termin till termin, så det är svårt att säga vad som behövs. Men runt 1.55-1.6 borde vara tillräckligt, givet den tidigare antagningsstatistiken.

Jag började plugga lite smått inför vårens prov redan i december efter andra antagningsbeskedet och har successivt ökat mängden plugg fram tills idag, där mitt mål är att få in 7,5-8 timmars plugg. Min taktik är att varje dag gå igenom provets alla delar, och göra så många uppgifter i varje grupp för att hinna klart med HP-guidens egenkonstruerade uppgifter innan den 25 mars. Hinner jag färdigt med varenda uppgift eller inte är inte hela världen, utan antalet uppgifter jag enligt schemat behöver beta av fungerar som riktlinjer så jag vet att jag verkligen lägger ner den tid och arbete som behövs. Utöver detta vill jag även få in 100 ord på Memrise varje dag, samt läsa relevanta artiklar och även lite ur en bok innan läggdags. Tidigare har jag haft så svårt att strukturera upp och fylla ut mina pluggdagar men nu känns det äntligen som poletten fallit och att jag hittat ett pluggschema som passar mig!

Tänker att denna pluggdagbok är en plats där jag kan skriva om mina pluggdagar och min resa i stort. Men jag ser det även som plats där vi kan dela med oss tips eller råd och motivera varandra så att vi alla kan nå våra mål!

Jag älskar själv att läsa andras pluggdagböcker - det är spännande, motiverande och man kan även få riktigt bra tips. Men främst får det mig att känna mig mindre ensam i denna långa väg som leder fram till mitt slutgiltiga mål. Och förhoppningsvis kan jag få någon där ute att känna sig mindre ensam, we're all in this together!

Tänker att jag från och med imorgon delar med mig av själva plugget och att inlägget idag är till för lite intro och bakgrund. Godnatt, vi hörs imorgon! <3
Senast redigerad av inkognito1 den tis 24 jan, 2023 23:28, redigerad totalt 1 gånger.
inkognito1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 27 aug, 2020 20:26

Re: Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av inkognito1 »

God kväll på er!

Idag har jag i princip pluggat hela dagen och löst uppgifter från provets alla delar som jag gör enligt mitt pluggschema. I stort sett känner jag mig nöjd för dagen. Däremot hade jag en seg start på dagen, jag var SÅ trött! Igår runt 19.00 bestämde jag mig för att dricka en redbull, vilket uppenbarligen gjorde det svårt för mig att somna. Trots detta tog jag mig igenom dagen och lärde mig en läxa haha. Brukar vanligtvis inte dricka koffeinhaltiga drycker så sent men av någon anledning fick jag för mig att göra det just igår... dricker ni mycket kaffe/energidrycker när ni pluggar?

Plugget idag bestod iallafall av följande:

-36 XYZ uppgifter
-30 KVA uppgifter
-24 NOG uppgifter
-10 DTK uppgifter (kände mig mörbultad av DTK)
-200 ord (100 memrise, 100 ORDprogrammet)
-11 LÄS (gick också riktigt segt)
-20 MEK (min favorit<3)
-20 ELF
-Läsning av artiklar på SvD
+ felanalys av samtliga uppgifter jag fick fel på

Gjorde inte lika många DTK eller LÄS uppgifter som jag hade önskat så de får jag se till att ta mig igenom imorgon. Delen som gick bäst för mig idag var nog ELF och det som gick sämst var DTK. Har så svårt för att göra HP-guidens DTK-uppgifter då jag vill markera i tabellerna och diagrammen och är otroligt ovan att använda deras DTK-verktyg. Har ni något tips för hur ni använder HP-guidens DTK-verktyg? Alla svar uppskattas!

Nu ska jag fortsätta läsa "Steve Jobs - en biografi" och förhoppningsvis somna i rimlig tid så jag känner mig utvilad imorgon. Minns att jag köpte denna bok på en second-hand butik för typ 5 kr i helt nytt skick och har aldrig valt att börja läsa den, men nu blev jag sugen! Är ju trots allt en riktig Apple-nörd!!!

Vi hörs imorgon, godnatt! <3
HereWeGo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 285
Blev medlem: sön 15 nov, 2020 9:48

Re: Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av HereWeGo »

Nu är jag sömnig men jag läste lite av det du skrev och det är verkligen imponerande att du kan plugga hela dagen. Det kommer vara spännande o motiverande att följa din dagbok.
Stort lycka till!
inkognito1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 27 aug, 2020 20:26

Re: Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av inkognito1 »

HereWeGo skrev: tis 24 jan, 2023 22:13 Nu är jag sömnig men jag läste lite av det du skrev och det är verkligen imponerande att du kan plugga hela dagen. Det kommer vara spännande o motiverande att följa din dagbok.
Stort lycka till!
Tack! Jag försöker mitt allra bästa iallafall :D följer även din dagbok, lycka till du med. Du är en kämpe!
Gurris03
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: fre 06 jan, 2023 14:52

Re: Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av Gurris03 »

Jag får ofta i mig kaffe och energidryck (tyvärr) men för mig är det endast för jag tycker de är gott, blir inte så vidare pigg av det men det kan hjälpa ibland att lura hjärnan lite haha, ska bli spännande att se hur det går för dig. Jag själv har målet om att komma in på läkarprogrammet men jag har absolut inga betyg för att kunna söka in så jag ska helhjärtat satsa på HP men har svårt att veta hur jag ska få upp mitt ordförråd på så kort varsel, har nämligen märkt att det är de verbala delarna som är strulet för mig, men jag kämpar på och har börjat göra korsord om dagarna vilket har hjälpt lite, men inte så effektivt, lycka till!
inkognito1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 27 aug, 2020 20:26

Re: Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av inkognito1 »

Gurris03 skrev: ons 25 jan, 2023 10:45 Jag får ofta i mig kaffe och energidryck (tyvärr) men för mig är det endast för jag tycker de är gott, blir inte så vidare pigg av det men det kan hjälpa ibland att lura hjärnan lite haha, ska bli spännande att se hur det går för dig. Jag själv har målet om att komma in på läkarprogrammet men jag har absolut inga betyg för att kunna söka in så jag ska helhjärtat satsa på HP men har svårt att veta hur jag ska få upp mitt ordförråd på så kort varsel, har nämligen märkt att det är de verbala delarna som är strulet för mig, men jag kämpar på och har börjat göra korsord om dagarna vilket har hjälpt lite, men inte så effektivt, lycka till!
Haha förstår, tycker också kaffe är så himla gott! Jag förstår att det kan kännas svårt med verb men det som funkat för mig har varit att göra massa ord på Memrise, (mål att göra klart alla innan hp). Dessa hjälper förORD och även MEK har jag märkt. Sedan att läsa massor, man kommer inte undan det. Läsa artiklar, kulturnyheter, under strecket på SvD, engelska nyhetssidor, svenska och engelska tidskrifter om allt möjligt. Och facklitteratur. Detta har fått mig att bli mer bekant med ämnen som jag inte är insatt i, vilket absolut är tacksamt för HP. Lycka till, och ge inte upp!
inkognito1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: tor 27 aug, 2020 20:26

Re: Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av inkognito1 »

Hörni, idag hände det jag aldrig trodde skulle ske. Linköpings universitet ringde mig och erbjöd mig en plats på läkarprogrammet!!!! Alltså VA?!??!?? Jag var stensäker på att jag inte skulle bli uppringd som reserv iom att så himla få blir antagna i min kvot. Men så ringde dom, och jag är så himla glad!! Kan knappt förstå det själv och känns så overkligt. Det var roligt att skriva pluggdagbok så länge det varade, och hoppas verkligen ni alla HP-krigare där ute når ert slutgiltiga mål och er drömutbildning.

Sluta aldrig tro på er själva och ge inte upp. Stort lycka till alla! :D
pikku.apina
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 112
Blev medlem: tis 13 dec, 2022 15:11

Re: Next stop: Läkarprogrammet HT23

Inlägg av pikku.apina »

inkognito1 skrev: ons 25 jan, 2023 18:28 Hörni, idag hände det jag aldrig trodde skulle ske. Linköpings universitet ringde mig och erbjöd mig en plats på läkarprogrammet!!!! Alltså VA?!??!?? Jag var stensäker på att jag inte skulle bli uppringd som reserv iom att så himla få blir antagna i min kvot. Men så ringde dom, och jag är så himla glad!! Kan knappt förstå det själv och känns så overkligt. Det var roligt att skriva pluggdagbok så länge det varade, och hoppas verkligen ni alla HP-krigare där ute når ert slutgiltiga mål och er drömutbildning.

Sluta aldrig tro på er själva och ge inte upp. Stort lycka till alla! :D
WOW vad kul, stort grattis!!! Bär det av mot Linköping nu alltså? Var det något du hade förväntat dig med tanke på hp-resultat?
Skriv svar