Övningsprov - Uppgift 24

Diskussioner kring MEK-delen samt MEK-uppgifter
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2240
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Övningsprov - Uppgift 24

Inlägg av admin »

Uppgift 24 - Verbal del.
Från studera.nu:s övningsprov inför det nya högskoleprovet.
Publicerat av Högskoleverket.

Här kan vi börja med att titta vilka av de fyra svarsalternativen som passar in i det första blankutrymmet. Vi får veta att ABC ändrades om till NBC i flertalet länder så vi söker någon form av förändring.

Modifierades: betyder just en lätt förändring eller omformning och kan således vara rätt svar eftersom meningen antyder att en förkortning bytts mot en annan.

Synkroniserades: innebär att åstadkomma samtidighet eller tidsmässigt koordinera (prefixet syn betyder samman och suffixet kron betyder tid) men meningen antyder att förkortningen förändrats snarare än synkroniserats. B är troligtvis inte rätt svar.

Acklimatiserades: acklimatisera handlar ofta om att vänja sig vid ett klimat eller att göra sig hemmastadd. Att en term förändras handlar inte riktigt om att den acklimatiserar sig. C är troligtvis inte rätt svar.

Reviderades: att revidera något handlar om att bearbeta, ändra eller omarbeta något. D kan således vara rätt svar.

Efter att ha gått igenom de första orden är det troligast att alternativ A eller D är rätt svar. Vi kontrollerar dock alla fyra svarsalternativen för det andra tomrummet.

Akronymen: akronym är en förkortning som består av initialer och ”möjligheten att använda akronymen NRBC” blir således korrekt eftersom NRBC är en akronym.

Hyponymen: en hyponym är ett ord som är betydelsemässigt underordnat ett annat (hund, exempelvis, är en hyponym till ordet husdjur) och vi kan nu stryka alternativ B som möjligt svarsalternativ eftersom vare sig det första eller andra ordet passar perfekt i meningarna.

Palindromen: en palindrom får samma betydelse oavsett om man läser det fram- eller baklänges. (Meningen Ni talar bra latin är ett bra exempel på palindrom då den ser likadan ut om man läser den baklänges.) NRBC är inte en palindrom eftersom det blir CBRN baklänges. Alternativ C kan inte vara rätt svarsalternativ.

Participet: ett particip är en typ av verbform och passar således inte alls innan förkortningen NRBC. Alternativ D kan inte heller vara rätt svar.

Vi är nu ganska säkra på att A måste vara rätt alternativ med vi sätter ändå in det sista ordet frekvent på dess plats för att se att det passar, vilket det gör eftersom det har betydelsen ofta förekommande, upprepad, vanlig.

Temporärt: något som är temporärt är tillfälligt, övergående och avsett för en viss tid.

Kategoriskt: har betydelsen att något är fullkomligt och orubbligt bestämt.

Metodiskt: betyder sytematiskt, konsekvent eller planmässigt. Synonymerna skulle i sig kunna passa i sammanhanget men ordet metodiskt låter inte idealiskt.

Det är modifierades – akronymen – frekvent som är rätt svar.
Skriv svar