Övningsprov - Uppgift 28

Diskussioner kring MEK-delen samt MEK-uppgifter
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2240
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Övningsprov - Uppgift 28

Inlägg av admin »

Uppgift 28 - Verbal del.
Från studera.nu:s övningsprov inför det nya högskoleprovet.
Publicerat av Högskoleverket.

Titta inledningsvis på det första tomrummet. Det framgår att bankerna försöker dra nytta av idrottsintresset och har gjort något med en aktieindexobligation. Aktieindexobligation är ett alternativ bankerna erbjuder den försiktige spararen som vill ha möjlighet att göra en betydande vinst men är benägen att ta små risker.

Realisera är att genomföra, förverkliga. Även om ordet passar är det inte optimalt i sammanhanget.

Sponsrar: betyder finansierar, stödjer, gynnar vilket inte passar in eftersom det är banken som äger/skapar aktieindexobligationen.

Premiera: betyder belöna, prisbelöna, ge pris åt (el. för); gynna, uppmuntra, understödja och passar därför inte i sammanhanget.

Lansera: betyder införa, introducera, passar väl in i meningen eftersom det antyds att obligationen är ny. Det är det mest givna alternativet eftersom det talas om att bankerna inför en åtgärd i sken av att vilja stödja idrotten.

I andra utrymmet passar tron visserligen men formuleringen känns betydligt sämre än syfte.

Tanken passar med lite god vilja men även detta alternativ är sämre klangligt än syfte. Grammatiskt behöver det en tillbakasyftnining t.ex. ”i tanken att därigenom” för att kännas grammatiskt fläckfritt.

Att göra något med avsikt innebär att man har ett syfte och mål med handlingen och därför passar avsikt in på platsen.

Även syfte passar in i meningen, då det är en synonym till avsikt, och innebär att handlingen har mening och mål.

Storligen: betyder i hög grad. "Storligen begränsat" känns mindre gjutet än tämligen som stämmer väl in med det övriga språkbruket. Storligen passar inte klangligt med "begränsat” p.g.a. de båda ordens motsatta betydelse.

Uppenbarligen: det har inte tidigare nämnts någon anledning eller något bevis på att bidraget är begränsat varför det således inte är uppenbart. Argumentet för det låga bidraget kommer först i andra delen av den sista meningen. Meningen antyder tvärtom att det är en förvånande aspekt av lanseringen att den inte tjänar syftet att stödja just idrotten.

Nämligen: närmare bestämt, det vill säga; ty, för, faktiskt, i själva verket. Detta passar delvis men eftersom meningen avslutas ”och en insats
på 10 000 kronor ger bara en tia till OS-idrottarna.” förutsätts det att meningens första halva skall ha fastslagit att bidragets omfattning är av ringa art.

Tämligen: ganska, relativt, någorlunda, skäligen, hjälpligt, rätt, rätt så.

Det är kombinationen lanserar – syfte – tämligen som är rätt svar.
Skriv svar