Pluggdagbok för alla mina fans KLAR!

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Pluggdagbok för alla mina fans KLAR!

Inlägg av Perseus. »

Hej!

Det är dags för mig att skriva en pluggdagbok. Mestadels för min egna skull. Känns skönt att kunna utvärdera en pluggdag eller pluggvecka och att skriva för hand är fett jobbigt. Dessutom har jag blivit otroligt inspirierad och motiverad av alla pluggdagböcker man läser här. En favorit är "Från 1.25 till Läkarprogrammet". Läste igenom hela och blev sjukt imponerad, motiverad och inspirerad. Om eller när drömmen går i uppfyllelse tror jag dessutom att det hade vart kul att gå tillbaka och läsa sin lilla dagbok.

Hur som haver tog jag studenten för typ en månad sedan. Gick natur och förutom mitt sista år har jag varken haft tillräckligt med motivation eller disciplin för att plugga. Resultatet blev som det ofta blir - en kass merit. Jag skrev HP första gången HT2020 (det provet endast förstagångare fick skriva). Vid just den tidpunkten hade jag (enligt min dåvarande uppfattning) pluggat mycket inför provdagen. En vecka... Resultatet blev såklart inget att skryta med - 0.95. Det var i alla fall högre än genomsnittet. På provet därefter (VT2021) som dessutom är mitt senaste prov skrev jag 1.15;
1.3 Kvant och
1.0 Verb.

Har alltid velat bli läkare så jag sökte till alla Sveriges läkarprogram med vetskapen om att jag definitivt inte kommer bli antagen. Fick antagningsbesked för några dagar sedan och mycket riktigt var jag låååångt ifrån att bli antagen. Det är 97 dagar kvar och jag är beredd att ge allt jag har för att komma in i vilket läkarprogram som helst genom HP. Har pluggat ungefär tre veckor innan jag skriver detta men i och med detta inlägg blir väl den officiella pluggstarten nu.


Dagens plugg:

- Matte 1c: uppgifter ur bok, typ 30 min

- DTK:13 uppgifter. 9/13 rätt. DTK är det jag tycker är allra jobbigast

- MEK: Gjorde ungefär 20 uppgifter från HPguiden, kommer inte ihåg resultatet vilket betyder att det inte var något vidare hehe.

- ORD: Ungefär 40 ord på memrise och 20 från HPguiden.


Imorgon tänkte jag skriva ett helt HP, VT15 för att ha något att utgå ifrån i framtiden. Godnatt!
Senast redigerad av Perseus. den sön 11 dec, 2022 19:32, redigerad totalt 3 gång.
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Om man ska påbörja något, som exempelvis en intensiv HP pluggdag, gäller det att vara väl förberedd innan starten.

Något jag inte var imorse...

Planen var att utföra ett helt HP (VT15). En strategi jag har är att alltid utföra gamla HP med papper och penna. Jag hade inte skrivit ut ett enda HP imorse och det gick säkerligen åt en timme för att göra detta då skrivaren strulade som f*n.

Det gick till slut och efter att ha utfört alla fyra provpass med runt 15 minuters paus emellanåt landade resultaten på:

- Kvant: 1.4
- Verb: 1.5
- Totalt: 1.45 med normering.

Ett resultat jag såklart inte är nöjd med då jag vill ha 2.0 helst igår. Däremot är jag medveten om att det krävs tid och att Rom inte byggdes på en dag, vecka eller ens månad.

Efter HP simulationen gjorde jag två pomodoro KVA, provdelen som efter HP felanalysen framstod som min svaga länk. Jag känner även att ORD sviker mig då jag ofta tappar flera viktiga poäng där. 6/10 är liksom inte acceptabelt men samtidigt är ORD så svårt att plugga till. Planen för imorgon är att läsa igenom HPguidens KVA och DTK strategier, samt uppgifter på det. En pluggstrategi jag har är att fokusera varannan dag på kvant/matte och varannan på verb. Hörs!
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Hello!

Idag gjorde jag fyra pomodoro KVA där jag först gick igenom HPguidens strategier och sedan gjorde uppgifter. Sedan gjorde jag tre pomodoro NOG och uppgifter på det med. Jag har aldrig haft problem med NOG men när det kommer till uppgifter som har med statistik att göra eller "hur många barn finns i klassen" lyckas jag typ aldrig få till det.

Dessutom är KVA det jag suger mest på men efter att ha läst igenom HPguidens strategier tycker jag faktiskt att det känns lite lättare nu.

Jag lyckades även gå igenom 100 ord på memrise. Ny dag, nya tag imorgon.
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Idag hade jag en VERB dag. Under fyra pomodoro utförde jag flera LÄS uppgifter, både 2- och 4 frågors. Det gick ändå helt okej tycker jag.

Jag gjorde även MEK och efter felanalys insåg jag att 2/3 luckor och uppgifter med nyckelord är det jag behöver fokusera på.

Dessutom insåg jag idag att jag inte gått igenom "All matte du behöver" och fick lite panik då jag känner att det kanske är försent. Det är mycket material att gå igenom, komma ihåg och dessutom behöver man utföra uppgifter. Hur som helst är det dags att börja med det imorgon.

Matte blir det imorn, mängder av matte!
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

En dag med kvantitet...d.v.s. en dag med mycket matte plugg :D .

Dagen påbörjades med att slutföra gårdagens 100 ord på memrise (låg efter), trots att det egentligen är en matte dag. Men min dagliga dos av 100 ord på memrise måste in no matter what.

Efter det blev det frukost och lite chill, sedan började jag äntligen med "All matte du behöver" och har under dagen lyckats gå igenom alla lektioner under "grunderna". Läste egentligen bara igenom det mesta och antecknade endast det viktiga, grunderna har man ju koll på efter tre år på natur (eller inte). Jag vet ju liksom hur man byter tecken när det är negativa tal osv. Däremot plockade jag ändå med mig väldigt användbara saker som liggande stolen och hur man effektivt kan använda primtal osv. Så till er som tänker "äsh jag har pluggat natur 3 år, grunderna kan jag" - jag tänkte så imorse jag med, men hoppa inte över något på "All matte du behöver", inte ens de mest grundläggande sakerna. Även om man redan kan det så kan man nästan alltid plocka med sig något viktigt.

Hur som helst gick jag senare vidare med lite uppgifter ur Matematik 5000 1c. Har hittills tagit mig igenom kapitel 1-4 och är på 5. Tyvärr har jag den äldre versionen som innehåller allt för många sidor men jag känner ändå att en liknande skolbok verkligen gör skillnad. Matte handlar om mängdträning och att nöta massa uppgifter i en bok ger faktiskt väldigt mycket.

Eftersom att boken är ganska sådär enligt mig så köpte jag Origo 1c istället, fast istället för den riktiga boken (som är omöjlig att få tag på från bibblan eller begagnad och kostar för mycket som ny) köpte jag digital versionen. Den är precis som den vanliga men på datorn. Tanken är att nöta massa geometri och sannolikhets uppgifter då det dels är min svaghet och att det dels är det jag upplever som allra mest frekvent uppkommande i HP uppgifter. Det kanske inte är så utan att jag bara känner så för att jag tycker att det är svårt och därmed noterar varje gång de dyker upp men hur som helst är det endast en fördel att nöta uppgifter.

Imorgon är det en VERB dag och det ska utföras många MEK-, LÄS- och ELF uppgifter. Godnatt people!
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Jag är lite frustrerad och besviken. Ena dagen känns det som att saker flyter på och andra dagar känns det hopplöst.

Jag gjorde nyligen klart ett verb provpass framtaget av generatorn och fick följande resultat;

- ORD: 3/10 (HUR ENS?)
- LÄS: 10/10
- MEK: 6/10 (ööhh)
- ELF: 10/10

- Totalt: 1.3

LÄS och ELF gick bra, kände igen två av texterna från LÄS men vet att jag förmodligen hade svarat rätt ändå. Det är riktigt frustrerande att det man lägger allra mest tid och energi på (ORD och LÄS) går hur dåligt som helst. Jag gör 100 ord om dagen på memrise och läser givetvis en hel del (med tanke på alla LÄS uppgifter man utför) men lyckas ändå inte med varken ORD eller MEK.

Tidigare under dagen då jag gjorde massa MEK uppgifter var det samma sak, lyckas aldrig få över 7/10 rätt och ligger oftast kring 6/10. Det jag oftast får fel på är uppgifter som kräver ordkunskap och uppgifter ur uppgiftsgrupp 20-25. Jag vet inte ens vad det innebär? Juste, det var det jag skulle ta upp...

Det här med uppgiftsgrupperna på MEK uppgifterna, jag fattar inte vad de olika uppgiftsgrupperna innebär. Kan någon snälla förklara? Alltså vad innebär exempelvis uppgiftsgrupp 9 eller 21? Jag fattar att det är uppgifter ur den gruppen men menar liksom hur vet man gruppernas kännetecken eller vad för typer av uppgifter som kategoriseras i de olika grupperna? Sista frågan och det viktigaste, hur kan man höja sig på MEK på tre månader? Går det eller får man nöja sig med 6-7/10?

Frustration...
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Matte origo boken äger. Förklarar bra, bra uppgifter och värdefull inför HP.

Med det sagt är det dags för utvärdering av den mattefyllda dagen. Helgen till ära vaknade jag utan att ha ett alarm som ringer och stör. Är det bara jag eller brukar man oftast vakna typ 10 min innan ens alarm ringer i vanliga fall? Hur som helst tog jag i alla fall sovmorgon. När jag vaknade låg jag kvar lite, filosoferade och nojjade över HP men efter ett par djupa andetag fick jag tillräckligt med mod för att lyfta det ena benet i taget över sängkanten och dra mig upp. Dagen var igång.

Var inte så sugen på frukost och lite upprymd över att påbörja den nya boken som jag köpte igår så jag tog en kopp kaffe och körde igång. Man vet att man inte har ett liv när en ny mattebok är dagens höjdpunkt...

Jag körde kapitlet om sannolikhet då jag egentligen aldrig greppat det. Kommer ihåg från ettan på gymnasiet hur mycket jag avskydde sannolikhet och har ända sen dess förträngt allt som har med sannolikhet att göra.

Sannolikheten att jag gärna hoppar över sannolikhetsuppgifter är 100%...badum tish

Efter uppgifterna läste jag dessutom igenom HP guidens genomgångar om sannolikhet och efter några gamla HP uppgifter som har med det att göra kände jag typ wow. Det svåraste med NOG är sannolikhetsuppgifter, speciellt sånna med "Pojkar i klassen" och "tärningar". Nu känner jag att det inte alls är lika svårt. Peppar, peppar, ta i trä.
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Idag, eller egentligen igår då klockan är över 01, pluggade jag mycket verb.

- Läste en engelsk artikel, missing words uppgifter, 10 short texts och några long texts.
- LÄS. Flera uppgifter med såväl 2 som 4 frågor till.
- MEK. Brukar alltid göra 10 uppgifter i taget och sedan analysera eventuella fel. Återigen är mina fel oftast på frågor som kräver ordkunskap.

Hann inte göra mer men känner ändå att det var en bra plugg dag.
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Det läskigaste med allt detta är att det inte finns någon garanti. Det är ärligt talat min största rädsla. Att man kommer misslyckas den dagen man väl skriver proven. Tänk om all den tid man spenderar på att plugga istället för att hänga med vänner, festa, vara med familjen och träna inte ens ger det man vill ha. Det har kommit till en punkt där KVA uppgifter är det jag tänker på så fort jag vaknar och att jag hittar på egna XYZ som jag löser i huvudet (jag skojar inte).

Hur som helst, det var måndag idag och det innebar en HP simulering, HT15. Tanken var att utföra alla 4 pass och i rätt ordning. Jag gjorde provpass 1 som var verb och sedan provpass 3 (alltså det andra) som var kvant. Pass 1 gick väldigt bra, jag kände att jag hade koll på det. När jag kom till det andra passet gick XYZ (som är det lättaste) helt åt skogen. Jag kände samtidigt som jag gjorde uppgifterna hur ångesten kröp från tårna uppåt. Det var väldigt jobbigt men lyckades ta mig igenom hela provet. Efter det passet hade jag verkligen ingen ork, lust eller motivation kvar för att utföra de resterande passen.

Resultat:

HT15

- Pass 1, verb: 1.4
- ORD: 4/10 (HATAR ord!!!!)
- LÄS: 7/10 (kände att det gick bättre men näe)
- MEK: 8/10
- ELF: 10/10

- Pass 3, kvant: 1.1
- XYZ: 7/12 (hejdååå)
- KVA: 9/10 (progress yyeyy)
- NOG: 4/6
- DTK: 5/12 (ja...)

Det här är väldigt jobbiga resultat då det känns som att man sitter fast och är på exakt samma plats man var för typ en månad sen :/
DeniseStern
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 349
Blev medlem: lör 26 jan, 2019 19:33

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av DeniseStern »

Hej du! (man ba ja jo märks att man tittat på You på Netflix) 🙃

Har läst dina inlägg och vill först bara säga tack för att du delar med dig så fint av dina tankar kring allt som rör provet! Det är känsloladdat för många av oss, och det gör mig alltid så glad att få ta del av de tankegångar som många går igenom. Du satsar på att bli läkare alltså, vad är det som sått det fröet hos dig? :)

Sen vill jag också säga att den bergochdalbana av känslor du går igenom just nu; att vara relativt nöjd, jättemissnöjd, känna att det går fram, bak, tar stopp - det är en del av denna resa och visar också på utveckling. Det är supertufft att känna att man står och stampar på samma ställe, men jag tror att vi alla har befunnit oss där. I början av allt det här så är det så mycket plugg, många kunskaper att inhämta och viktigast av allt - låta dem landa. För mig tog det också stopp efter sisådär 3-4 veckor och jag kände att jag bara klampade i samma lerpöl i två veckor, men mitt från ingenstans så släppte det och mina resultat blev bättre och bättre, min förståelse likaså. Kunskapen och all den information man tar in måste få landa också, det blir ju jättesvårt när man hela tiden matar in kunskap. Mitt tips är att fortsätta som du gör, repetera det du känner är svårast och håll ut - känslan av att vara fast kommer släppa!

Hejar på dig!
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

DeniseStern skrev: tis 27 jul, 2021 17:18 Hej du! (man ba ja jo märks att man tittat på You på Netflix) 🙃

Har läst dina inlägg och vill först bara säga tack för att du delar med dig så fint av dina tankar kring allt som rör provet! Det är känsloladdat för många av oss, och det gör mig alltid så glad att få ta del av de tankegångar som många går igenom. Du satsar på att bli läkare alltså, vad är det som sått det fröet hos dig? :)

Sen vill jag också säga att den bergochdalbana av känslor du går igenom just nu; att vara relativt nöjd, jättemissnöjd, känna att det går fram, bak, tar stopp - det är en del av denna resa och visar också på utveckling. Det är supertufft att känna att man står och stampar på samma ställe, men jag tror att vi alla har befunnit oss där. I början av allt det här så är det så mycket plugg, många kunskaper att inhämta och viktigast av allt - låta dem landa. För mig tog det också stopp efter sisådär 3-4 veckor och jag kände att jag bara klampade i samma lerpöl i två veckor, men mitt från ingenstans så släppte det och mina resultat blev bättre och bättre, min förståelse likaså. Kunskapen och all den information man tar in måste få landa också, det blir ju jättesvårt när man hela tiden matar in kunskap. Mitt tips är att fortsätta som du gör, repetera det du känner är svårast och håll ut - känslan av att vara fast kommer släppa!

Hejar på dig!
Tog en paus från jobbigt matte plugg och såg ditt inlägg, detta gjorde på riktigt min dag :D
Skönt att man inte är den enda som känner att det tar stopp ibland och riktigt skönt att det kan släppa. Jag har alltid gillat biologi och människan så läkare/forskare inom biologi har alltid känts naturligt för mig. Psykologi är iof också spännande 8-)

Har följt din pluggdagbok jag med då det är precis som du skriver najs att få ta del av andras tankegångar. Det där med dina delmål var jäkligt smart!

Lycka till och jag hejar på dig med!
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Dagens plugg:

Gjorde klart resterande två prov från HT15. Det gick bättre på dessa två än de innan. Har även fått massa tips på kvant och lite plugg strategier. Allmänt bra plugg dag.
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Något ironiskt som sker när man studerar är att man får en massa tid. Paradoxalt då man spenderar majoriteten av sin tid på att bara plugga men låt mig förklara vad jag menar.
Visserligen får man ingen tid alls åt att göra saker man faktiskt gillar (även om plugg faktiskt kan vara kul ibland). Däremot får man en massa tid åt att reflektera över sitt pluggande och en massa tid att lära känna sig själv.

Det roliga är att jag under tre år på natur aldrig lyckades komma så långt som att ens tänka tanken på att reflektera och utvärdera över mina studier. Att skriva en pluggdagbok fanns inte i närheten av mina tankegångar. Det var inte för förrän två månader sedan, då jag tog studenten, som jag utvecklade en ordentlig plugg strategi. Plugg strategier; vart var ni när jag behövde er som mest?!

Jaja, allt har ett syfte I guess. Min poäng är att jag lärt känna mig själv på ett helt annat och djupare plan än tidigare. Jag har fått veta hur arg jag kan bli över en så trivial sak som en ovässad penna, eller en hopplös skrivare. Jag har även fått reda på vilken lycka 10/10 rätt på MEK uppgifter kan ge.

Samtidigt som juli närmar sig sitt slut blir det dags för mig att planera och sätta upp mål för augusti. Det hittills enda målet jag kommit på är att få 1.6 på ett riktigt HP. Det känns som ett tillräckligt svårt men ändå inte omöjligt mål att uppnå. För dig som läser önskar jag en skön plugg dag!
Perseus.
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 93
Blev medlem: mån 05 okt, 2020 19:20

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av Perseus. »

Pluggade mycket ord idag på det var en verb dag. Gjorde även två pomodoro MEK uppgifter, samt felanalys. MYCKET felanalys (vilket sadly innebär många fel).

Samtidigt som jag just i skrivande stund kör memrise tänkte jag även skriva ned mina mål för augusti så jag iaf har det nedskrivet.

Mål för augusti:

- 1.6 totalt på minst ett HP.

Verb
- Gå igenom 3100 ord på memrise, vilket innebär nivå 36.
- Gå igenom 3100 ord av HPguidens ordlistor, vilket motsvarar ordlista 15-16.
- Minst 31 artiklar på svenska + 31 på engelska.
- Läst ut hela Vojna i mir.

Kvant
- Hela "All matte du behöver".
- Alla uppgifter i MATTEprogrammet.
- Origo 1c (kapitel 6+7).
- Origo 2 (minst 3 kapitel).
DeniseStern
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 349
Blev medlem: lör 26 jan, 2019 19:33

Re: Från 1.15 till Läkarprogrammet (2.0)

Inlägg av DeniseStern »

Heja heja! Som du kämpar på! Hoppas du får tid till lite annat också! Det här kommer gå superbra för dig, men om något mål inte skulle bli helt klart eller gå som du önskar; kom ihåg att det finns en månad till. Inget är hugget i sten och det är inget måste att klara dem (även om du verkar vara väldigt bestämd på att göra det).

Lycka till!
Skriv svar